ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πρώτη ανάγνωση των κομμάτων από την ομιλία Χριστοδουλίδη

Οι βουλευτές δήλωσαν ικανοποιημένοι για τα όσα ανέφερε o Πρόεδρος, εκφράζοντας προβληματισμό για τα όσα ειπώθηκαν από πλευράς Ερντογάν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για την πρώτη ομιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη από το βήμα της 78ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις προσδοκίες τους στο Κυπριακό, μίλησαν στον «ΣΠΟΡ FM 95.0» και την εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ», βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ. Οι βουλευτές δήλωσαν ικανοποιημένοι σε σχέση με τα όσα ανέφερε και τα μηνύματα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των συνομιλιών, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον προβληματισμό τους για τα όσα ειπώθηκαν από πλευράς του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΗΣΥ: Κινητικότητα στο Κυπριακό προς το τέλος του χρόνου

Ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Κυπριακού του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χαράλαμπος Σταυρίδης, δήλωσε ότι η ομιλία του κ. Χριστοδουλίδη κινήθηκε στα σωστά πλαίσια και έδωσε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. «Σε σύγκριση με την ομιλία του Τούρκου Προέδρου, ορθώς εστίασε σε ένα θετικό κάλεσμα. Έδωσε τις απαντήσεις του χωρίς προκλητικό τόνο» πρόσθεσε και σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος. Ο κ. Σταυρίδης υποστήριξε ωστόσο ότι για να έχουμε διέξοδο από το αδιέξοδο που έχει προκύψει θα πρέπει να συνυπάρξουν δυο συνιστώσες. Όπως είπε, θα πρέπει η δική μας πλευρά να πείσει για την ειλικρινή της πρόθεση να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αλλά και οι διεθνείς συγκυρίες να λειτουργήσουν έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα να ασκήσει θετική επιρροή προς την Τουρκία. Εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα του διεθνούς περιβάλλοντος θα πάρει χρονική μετατόπιση, ενώ για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις διεθνείς θετικές συγκυρίες θα πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι προς τον διεθνή παράγοντα και τους Τουρκοκύπριους. Τέλος, ο κ. Σταυρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι προς το τέλος του χρόνου θα υπάρξει μια κινητικότητα στα του Κυπριακού.

ΑΚΕΛ: Μεστή από μηνύματα η ομιλία του Προέδρου

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σημείωσε πως η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν μεστή από μηνύματα και ότι λέχθηκαν πράγματα προς την ορθή κατεύθυνση «κάτι στο οποίο δεν μας είχε συνηθίσει ο προκάτοχός του, τον οποίο υπηρέτησε». Χαρακτήρισε παράλληλα απαράδεκτα τα όσα ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος στην δική του ομιλία και ότι «τα απορρίπτουμε κατηγορηματικά». Πρόσθεσε πως ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά στη βάση λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ένα στοιχείο το οποίο, όπως είπε, είχε απαλειφθεί από τις ομιλίες του κ. Αναστασιάδη. «Ο δικός μας ρόλος είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποκτήσουμε πίσω την αξιοπιστία μας και να ασκήσουμε πίεση προς τη διεθνή κοινότητα. Πρόκειται για μια ακραία πολιτική συμπεριφορά από μεριάς Τουρκίας η οποία δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη από τη διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς εάν έχουμε τη δυνάμη να πείσουμε σε αυτό το παιχνίδι ευθυνών, ο κ. Δαμιανού σημείωσε πως πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο νυν Πρόεδρος, αυτά που έχει πει ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, να τα επαναλαμβάνει μονότονα και ξεκάθαρα. Αναφέρθηκε και στον παράγοντα ενέργεια, ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει να επανέλθει ως στοιχείο, μαζί με τη μεγάλη εικόνα που είναι το πλαίσιο λύσης.

ΔΗΚΟ: Για τις δηλώσεις Ερντογάν έχουν ευθύνη και τα ΗΕ

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, επισήμανε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. «Βέβαια αυτό συμβαίνει και με ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε, εξηγώντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε από το βήμα με τόσο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο για την επιδίωξη δύο κρατών και αυτό από μόνο του θα έπρεπε να ήταν λόγος παρέμβασης των ίδιων των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε ότι αναμένει από τον Γενικό Γραμματέα στην επόμενή του έκθεση να αναδείξει αυτή την διάσταση. «Δεν πρέπει να κρίνεται ότι είναι και οι δύο πλευρές σε θέση αφετηρίας», πρόσθεσε. Είπε ταυτόχρονα ότι έχουμε να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία αλλά και ένα βήμα προηγουμένως οφείλουμε να επαναφέρουμε τα πράγματα σε μια πιο συμβατή με τα ψηφίσματα κατάσταση. «Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η ε/κ κοινότητα έκανε όλες τις πιθανές παραχωρήσεις που μπορούσε να κάνει. Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά δεν θεωρώ ότι υπάρχουν υποχωρήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Είναι στην πηγή του κακού που πρέπει να επικεντρωθούμε και αυτή είναι η επιμονή της Τουρκίας για διχοτόμηση», κατέληξε ο κ. Παντελίδης.

ΔΗΠΑ: Η Τουρκία προσπαθεί να υποβαθμίσει τον ρόλο των ΗΕ

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σημείωσε πως η τοποθέτηση Ερντογαν ήταν αναμενόμενη. Σχολιάζοντας τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου με τον Γενικό Γραμματέα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως «η Τουρκία με μια καινούργια ρητορική προσπαθεί να υποβαθμίσει τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού». Πρόσθεσε πως ο κ. Χριστοδουλίδης στην ομιλία του ανέδειξε πως θα μπορούσαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργήσουν καταλυτικά στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. «Χθες είδαμε έναν Πρόεδρο να δίνει και όραμα και προοπτική στο ενδεχόμενο λύσης με ουσιαστικά και θετικά μηνύματα. Χρησιμοποίησε δυνατές λέξεις οι οποίες έδειξαν την ετοιμότητα της πλευράς μα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υποστήριξε. Μάλιστα, εξέφρασε τη θέση ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν συνδέονται με το ότι υπήρξε μεγάλη αδράνεια στο παρελθόν, αλλά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. «Ούτε αισιόδοξοι, αλλά ούτε και απαισιόδοξοι είμαστε. Είμαστε ρεαλιστές και έτσι πρέπει να κινηθούμε στο επόμενο διάστημα», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ