Του Απόστολου Τομαρά
Ένα δυνατό τέστ των δυνατοτήτων της αντιαεροπορικής ομπρέλας της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17/02 με τη συμμετοχή των γαλλικών μαχητών «Ραφάλ». Μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η προγραμματισμένη άσκηση αεράμυνας. Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ», σε ρόλο εχθρικών μέσων πέταξαν πάνω από την Κύπρο με σκοπό την δοκιμασία των αντιδράσεων της αντιαεροπορικής ομπρέλας της Εθνικής Φρουράς, τόσο από πλευράς χρόνου όσο και αποτελεσματικότητας.
Τα συστήματα αεράμυνας, για σκοπούς ασκήσεων, τέθηκαν σε συναγερμό προκειμένου να εγκλωβίσουν τα «επιτιθέμενα» αεροπορικά μέσα. Για τους σκοπούς της άσκησης αεράμυνας, έχουν αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες περιοχές συστοιχίες αντιαεροπορικής προστασίας.
Τα γαλλικό αεροπλανοφόρο από το οποίο απονηώθηκαν τα μαχικά βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων από το σημείο της άσκησης. Τα μαχητικά μόλις πέρασαν τα 160 χιλιόμετρα από το σημείο της άσκησης εντοπίσθηκαν και εγκλωβίστηκαν από τα αντιαεροπορικά συστήματα που λάβανε μέρος στην άσκηση αεράμυνας.
Νέες κοινές ασκήσεις
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, λέγοντας πως θα υπάρξουν κι άλλες κοινές ασκήσεις με την Γαλλία, με την συμμετοχή και των ΟΥΚ.
Οι δηλώσεις του:
«Παρακολουθήσαμε την πρώτη φάση της κοινής άσκησης με την Γαλλία. Σκοπός της ήταν η προσβολή εικονικών στόχων, έτσι ενεργοποιήσαμε την αεράμυνά μας. Η προσβολή των στόχων έγινε από τα γαλλικά μαχητικά Rafale, τα οποία βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle. Είμαστε ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα διεξαγωγή της άσκησης, συνομίλησα και με τον διοικητή της αεροπορίας, καθώς το σύστημα αεράμυνας έχει ενταχθεί στην αεροπορία, μπαίνοντας έτσι στην σωστή βάση, και αξιολογήσαμε την κατάσταση. Έχω συνομιλήσει και με τους χειριστές των συστημάτων που ενεργοποιήθηκαν.
Το σημερινό είναι ένα απτό παράδειγμα της συνεργασίας που έχουμε με την Γαλλία σε στρατιωτικό επίπεδο και πραγματικά χαίρομαι όταν δίνονται τέτοιες ευκαιρίες στο προσωπικό της ΕΦ να εκπαιδεύεται σε τόσο υψηλό επίπεδο. Όταν βρίσκεσαι στο κέντρο ελέγχου και βλέπεις το πώς συνεργάζονται, συντονίζονται και αξιολογούν την κατάσταση, καταλαβαίνεις πως βρισκόμαστε σε υψηλό επίπεδο. Οι συνεχείς προσπάθειες που γίνονται από πλευράς Κυβέρνησης δείχνουν τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή.
Θα υπάρξουν κι άλλες κοινές ασκήσεις με την Γαλλία, που έχουν σχέση με την αεροπορία, την αεράμυνα και το ναυτικό. Θα συμμετάσχουν και μονάδες των ΟΥΚ, ενώ ασκήσεις θα γίνουν και με την συμμετοχή φρεγατών που συνοδεύουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο. Πιστεύω ότι θα είναι μια συνεχής προσπάθεια, που στόχο έχει την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς. Κατά την επίσκεψη της Γαλλίδας ομολόγου του, την Τρίτη 18/02, θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και αξιολόγηση των κινδύνων στην περιοχή. Επίσης, θα καθοριστούν και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την συνεργασία».