ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Στα επιδόματα προς ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, στο μεταναστευτικό, στη χθεσινή συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν «όντως ήταν ιστορική μετά από 53 χρόνια».
«Το πιο σημαντικό είναι τα θέματα που συμφωνήθηκαν», είπε, σημειώνοντας ότι θέλει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση, «όπως συμφωνήσαμε χθες, στον Στρατηγικό Διάλογο που θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα στο Λονδίνο, σε αρκετά των θεμάτων που αγγίζουν πολλά από τα Υπουργεία, και πρέπει να γίνει κατάλληλη προετοιμασία, έτσι ώστε να προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την ερχόμενη βδομάδα».
«Το άλλο είναι το θέμα των επενδύσεων πρέπει να το δούμε συγκεκριμένα, υπάρχει τεράστια προοπτική που πρέπει να αξιοποιήσουμε, υπάρχει, επίσης, το θέμα της εκπαίδευσης, έχουμε και εκπαιδευτική αποστολή στο Λονδίνο, αλλά στο θέμα αυτό βάζουμε και το θέμα των φοιτητών που είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο συμφωνήσαμε να δούμε», πρόσθεσε. Είπε επίσης ότι υπάρχει ενδιαφέρον, όπως εκφράστηκε και στα θέματα ενέργειας. «Στα θέματα άμυνας και ασφάλειας είναι αυξημένη η συνεργασία, αλλά συμφωνήσαμε κάποιους συγκεκριμένους τομείς να τους σπρώξουμε περισσότερο, όπως τα θέματα της διαφθοράς και της Υγείας», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Ως εκ τούτου, συνέχισε, «είναι σημαντικό, υπό την ευθύνη του Υπουργείου και του Υπουργού Εξωτερικών, να σταλούν εισηγήσεις για τα θέματα που ανέφερα, έτσι ώστε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικού, ήδη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, «κάποιοι έχουν αναχωρήσει οικειοθελώς».
«Έχουμε μια Επιτροπή που συστήσαμε, έγινε και μια τηλεδιάσκεψη με τη νέα Επίτροπο για το θέμα της Μετανάστευσης, να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, πάντα μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, για όσους επιθυμούν οι ίδιοι να αποχωρήσουν. Ήδη, το έπραξαν κάποιοι μέσω του Λιβάνου», είπε.
Στην ατζέντα ήταν επίσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, «μια σημαντική οικονομική ενίσχυση από το κράτος, γύρω στα 19 εκ. ευρώ, που αφορά ευρύτερα τον πρωτογενή τομέα, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλουμε, μετά την υιοθέτηση της στρατηγικής που έγινε για αύξηση του ποσοστού του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας που σήμερα είναι στο πολύ χαμηλό ποσοστό του 1,8».
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του το προηγούμενο Σάββατο και μελών του Υπουργικού στον Πύργο Τηλλυρίας και στην Πόλη Χρυσοχούς είπε «είδατε από πρώτο χέρι τη θετική αντίδραση και ανταπόκριση που βρήκαν οι προτάσεις μας». Πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει με όλες τις επαρχίες, αλλά και κάποιες περιφερειακές που θα καλύπτουν τις κοινότητες.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι τα €17 εκ. αφορούν την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου από διάφορα που έχουν προκύψει όπως αντίξοες καιρικές συνθήκες, ανομβρία, καιρικά φαινόμενα. «Δεν είναι λύση οι χορηγίες, αλλά είναι μια ενίσχυση για να αντιμετωπιστούν αυτές οι άμεσες προκλήσεις», είπε. Πρόσθεσε ότι τα επιπλέον τα δύο εκατομμύρια (θα δοθούν) ως μεταβατική εθνική ενίσχυση για το 2024, για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντικό στο θέμα του χαλλουμιού και της διατήρησης του ΠΟΠ που είναι ένας στόχος μας».
Επίσης, είπε, «θα μας ενημερώσει ο Υπουργός Υγείας για την πρωτοβουλία για αγορά κοινών φαρμάκων από πλευράς ΕΕ, αντιλαμβάνομαι παρουσίασε μια πρόταση στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας για το πώς να προχωρήσουμε». «Είναι ένας τομέας που δεν υπάρχει ισχυρό κεκτημένο, αλλά είδαμε και από την περίοδο του κορωνοϊού ότι υπάρχει διάθεση ανάμεσα στα κράτη μέλη για να ενισχυθεί η συνεργασία», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι σήμερα «ξεκινά επίσημα η προσπάθεια – έχει ήδη ξεκινήσει – σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που είναι και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα».
Σημείωσε ότι σήμερα συστήνεται η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή με τον Υπουργό Εργασίας, τον Υπουργό Οικονομικών, την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, την Επίτροπο Ισότητας των Φύλων, τον Επίτροπο του Πολίτη, «γιατί είναι σημαντικό να τηρηθούν τα χρονοδιαγραμματα, να γίνει η διαβούλευση φυσικά με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα αλλά και η δημόσια διαβούλευση, και να προχωρήσουμε ως έχουμε υποσχεθεί».