ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο «σκαμνί» οι υπουργοί για αναπάντητες ερωτήσεις βουλευτών

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 περίπου 30% των ερωτήσεων βουλευτών δεν απαντήθηκαν από τους υπουργούς - Προωθείται θεσμοθέτηση ενημέρωσης του Προεδρικού για τους «αδιάφορους» υπουργούς

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Η μη λήψη ή αποφυγή απαντήσεων σε ερωτήματα που υποβάλλονται από τους βουλευτές προς τα υπουργεία στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απασχόλησε σήμερα την επιτροπή Θεσμών της Βουλής, μετά από εγγραφή θέματος συζήτησης από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστο Ορφανίδη.

Με τη σύμφωνο γνώμη της υφυπουργού παρά τω Προέδρω, η Επιτροπή εξέφρασε πρόθεση για θεσμοθέτηση μίας διαδικασίας, ώστε σε τακτικά χρονικά διαστήματα να ετοιμάζεται σχετικό δελτίο από τη Βουλή, το οποίο θα παρουσιάζει ποιοι υπουργοί δεν απαντούν σε ερωτήσεις βουλευτών, με σκοπό να αποστέλλεται στη Γραμματεία του Προεδρικού, ώστε να προβαίνει σε συστάσεις και υποδείξεις.

Περίπου 30% των ερωτήσεων δεν απαντήθηκαν

Σύμφωνα με σημείωμα που ετοίμασαν η γραμματεία της Επιτροπής και η Υπηρεσία Εκδόσεων της Βουλής και κατατέθηκε σήμερα στην Επιτροπή, από τις 16 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024, δηλαδή κατά τις Συνόδους Α΄ έως Δ’ της ΙΒ’ Βουλευτικής Περιόδου, υποβλήθηκαν συνολικά από τους βουλευτές 1,257 ερωτήσεις, από τις οποίες 320 έχουν απαντηθεί εντός της προθεσμίας των 30 ημερών που προνοεί ο Κανονισμός της Βουλής, 628 έχουν απαντηθεί εκπρόθεσμα και 357 δεν έχουν απαντηθεί.

Αναλυτικά, στην Α΄ Σύνοδο υποβλήθηκαν 340 ερωτήσεις, από τις οποίες 91 απαντήθηκαν εμπρόθεσμα, 184 εκπρόθεσμα και 101 δεν απαντήθηκαν.

Στη Β΄ Σύνοδο υποβλήθηκαν 266 ερωτήσεις, από τις οποίες 80 απαντήθηκαν εμπρόθεσμα, 129 εκπρόθεσμα και 70 δεν απαντήθηκαν.

Στη Γ΄ Σύνοδο υποβλήθηκαν 503 ερωτήσεις, από τις οποίες 124 απαντήθηκαν εμπρόθεσμα, 262 εκπρόθεσμα και 117 δεν απαντήθηκαν.

Στη Δ΄ Σύνοδο (έως την 31η Οκτωβρίου 2024) υποβλήθηκαν 148 ερωτήσεις, από τις οποίες 25 απαντήθηκαν εμπρόθεσμα, 53 εκπρόθεσμα και 69 δεν απαντήθηκαν.

«Απαντήσεις με ασάφειες»

Αναφερόμενος σε σοβαρές καθυστερήσεις στις απαντήσεις, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι καποιες ερωτήσεις απαντώνται μετά από δύο χρόνια. Επίσης κάνοντας λόγο για υποτίμηση της Βουλής και του βουλευτή, ο οποίος υποβάλλει το ερώτημα, αναφέρθηκε σε απαντήσεις υπουργών με ασάφειες στο περιεχόμενό τους. «Το θέμα έχει τονιστεί επανειλημμένα. Είναι καιρός, όμως, τώρα να υπάρξει περισσότερη μέριμνα, με λεπτομέρειες σε μία απάντηση, όπως ζητείται στην ερώτηση. Κάτι που δεν γίνεται», τόνισε.

Κατά τη συζήτηση εκφράστηκε από τους βουλευτές κατανόηση για περιπτώσεις όπου ο υπουργός καθυστερά να απαντήσει λόγω περιπλοκότητας και δυσκολίας ενός θέματος, καθώς απαιτείται η γνωμάτευση τμημάτων του υπουργείου του. «Καταλαβαίνουμε εδώ την καθυστέρηση, εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε είναι να υπάρχουν ασαφείς απαντήσεις», τόνισε ο κ. Ορφανίδης. Σε άλλες περιπτώσεις, είπε, κάποιος υπουργός της κυβέρνησης μπορεί να εξαγγείλει την υλοποίηση ενός έργου, όμως μετά από την παρέλευση χρονικού διαστήματος, όταν ερωτάται γιατί δεν υλοποιείται η υπόσχεση, δεν απαντά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, στα πλαίσια της συζήτησης για αναθεώρηση του κανονισμού της Βουλής, υπέβαλε πρόταση, ώστε κάθε μήνα να εκδίδεται δελτίο με τις ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί εντός της προθεσμίας και απο ποιον υπουργό.

Η ανεξάρτητη βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι 31% των ερωτήσεών της προς υπουργούς δεν απαντήθηκαν, εκφράζοντας απορία γιατί ερωτήσεις που υποβάλλει προς το Υπουργείο Εσωτερικών, που έχουν να κάνουν με την παραχώρηση υπηκοοτήτων, οι απαντήσεις έρχονται ως διαβαθμισμένες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τις δώσει στη δημοσιότητα. Σημείωσε ότι αυτή την πρακτική η ίδια την εκλαμβάνει ως προσπάθεια να μην υπάρξει διαφάνεια. «Όμως αυτά τα ονόματα δημοσιεύτηκαν σε λίστες της ΕΕ. Γιατί αυτή η συσκότιση στην Κύπρο;» διερωτήθηκε.

Θα σταλθεί εγκύκλιος -  «Καμία πρόθεση να μην υπάρχει διαφάνεια»

Από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας, η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ανάφερε ότι μετά τη σημερινή συνάντηση το Προεδρικό θα στείλει εγκύκλιο στα υπουργεία, για να απαντούν στα ερωτήματα. Την ίδια ώρα τόνισε ότι οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα, με βάση τον κανονισμό, να εγγράψουν αυταπάγγελτο θέμα συζήτησης, αν περάσουν 3 μέρες και δεν απαντηθεί ένα ερώτημά τους, φέρνοντας ενώπιόν τους τον υπουργό για «εξέταση».

«Σίγουρα δεν υπάρχει καμία πρόθεση να μην απαντώνται ερωτήσεις και να μην υπάρχει διαφάνεια», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε πολύ καλή ιδέα και βοηθητικό για το Προεδρικό, την πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ, ώστε κάθε μήνα να εκδίδεται δελτίο με τις ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί εντός της προθεσμίας και απο ποιον υπουργό. Επίσης είπε ότι θα ήταν ενδιαφέρον αν εξάγονταν συγκεντρωμένα και αναλυτικά στοιχεία ανά υπουργείο, για να φαίνεται ποια υπουργεία απαντούν σε ερωτήσσεις και ποια όχι.

Τότε ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, εξέφρασε την πρόθεση της Επιτροπής για θεσμοθέτηση μίας διαδικασίας, ώστε να ετοιμάζεται σχετικό δελτίο από τη Βουλή, το οποίο θα στέλνεται στη Γραμματεία του Προεδρικού και στους βουλευτές, όπου θα φαίνεται ποιοι υπουργοί δεν απαντούν σε ερωτήσεις βουλευτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση