ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στηρίζει ο καγκελάριος Σολτς το Κυπριακό, αλλά..

Θάρρος κι από τις δύο πλευρές θέλει το Βερολίνο, βλέπει ωστόσο και δυσκολίες στο Κυπριακό

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ξεκάθαρη και πλήρη στήριξη εκφράζει το Βερολίνο, και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προς την διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας (ΔΔΟ) -με αυτό να είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που προκύπτει από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Γερμανία. Λευκωσία και Βερολίνο επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών τους σχέσεων ωστόσο ο Γερμανός καγκελάριος προέβη και σε ένα reality check ως προς την δυσκολία της εξίσωσης για την επανεκκίνηση των συνομιλιών αναφέροντας πως «απαιτεί πολιτικό θάρρος εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων και δεν ξέρω κατά πόσον υπάρχει η διάθεση από όλες τις πλευρές» -σε ένα μήνυμα που η δεύτερη ανάγνωσή του δεν αφορά μόνο στο σινιάλο του Βερολίνου προς την Άγκυρα, αλλά και στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στηρίζει ο Σολτς

Το Βερολίνο δείχνει να στηρίζει επί της αρχής τόσο την διαδικασία επανεκκίνησης των συνομιλιών όσο και μια κατάσταση ηρεμίας με φόντο την ανατολική Μεσόγειο και δη την Τουρκία στην περιοχή. «Συζητήσαμε για αυτό και θέλουμε να βοηθήσουμε. Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει ώστε όλοι να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλο και εάν αυτό είναι επιθυμητό είμαστε ευχαρίστως στη διάθεση να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης». Επιθυμία της Γερμανίας, ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος, Σολτς, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και ανέφερε ότι τα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. «Άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας έχουν σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε.

Και η Λευκωσία, από την πλευρά της, στάθηκε στη σημασία που αποδίδει στην στήριξη του Βερολίνου στον διάλογο για το Κυπριακό με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι θεωρεί την Γερμανία «ως ένα από τα πιο σημαντικά κράτη μέλη της ΕΕ που μπορεί να συμβάλει προς αυτή την προσπάθεια».

Η μεγάλη εικόνα

Λευκωσία και Βερολίνο επανεπιβεβαιώνουν το άριστο επίπεδο των διμερών τους σχέσεων που εκτείνεται σε όλο το εύρος των πολιτικών με προεξέχουσα την αμυντική κι ενεργειακή συνεργασία, το μεταναστευτικό και τον τουρισμό. Ωστόσο τουλάχιστον δημοσίως ο Γερμανός Καγκελάριος δεν αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση της Λευκωσίας για ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην διαδικασία επανεκκίνησης του Κυπριακού και κινήθηκε προσεκτικότερα ως προς την αναγνώριση των δυσκολιών μετά από μια εξαετία απουσίας διαλόγου. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός πως το Βερολίνο στηρίζει την πρόταση και επιθυμεί, όπως και δηλώθηκε δημόσια, ισχυρή πολιτική βούληση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, Ε/κ, Τ/κ και φυσικά την ίδια την Τουρκία.

Νωρίτερα σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο γερμανικό δίκτυο της Deutche Welle αναφέρθηκε σε ονοματολογία σε σχέση με το πρόσωπο που η ΕΕ θα μπορούσε να διορίσει ως προσωπικότητα σε ρόλο διαμεσολαβητή στο Κυπριακό, φωτογραφίζοντας την Γερμανίδα πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» και το όνομα του Μάριο Ντράγκι υπάρχει σε επίπεδο ιδέας.

Καταληκτικά, αν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης-24ης Ιουνίου θα υπάρχει στο κείμενο συμπερασμάτων ξεκάθαρη αναφορά ως προς την μεθοδολογία διορισμού Ευρωπαίου ειδικού απεσταλμένου -πάντα στα πλαίσια του ΟΗΕ- από το Συμβούλιο προς την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τότε μόνον η ΕΕ θα μπει στη διαδικασία επεξεργασίας ονομάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση