ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Θεραπείες» μεταστροφής: Πέρασε η πρόταση νόμου για ποινικοποίησή τους

Καταψηφίστηκαν οι τροπολογίες για «εξαιρέσεις»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πέρασε με 36 ψήφους υπέρ, 6 κατά και μία αποχή η πρόταση νόμου για ποινικοποίηση των «θεραπειών» μεταστροφής. Το θέμα οδηγήθηκε την Πέμπτη (25/05) στην Ολομέλεια της Βουλής. Σημειώνεται ότι καταψηφίστηκαν οι τροπολογίες ΕΛΑΜ και Θεμιστοκλέους ενώ υπερψηφίστηκε η τροπολογία  ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, μετά και την χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και το ΕΛΑΜ, κατάθεσαν τροπολογία στην Επιτροπή Νομικών με την οποία θα τοποθετηθεί ρητά στον Ποινικό Κώδικα η αναφορά στο άρθρο 18 του Συντάγματος και το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Τορναρίτης, στόχος της τροπολογίας είναι «να σταλεί μήνυμα σε όλα τα επίπεδα ότι η Βουλή νομοθετεί με βάση το Σύνταγμα της χώρας και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το τι λέει ακριβώς η Ευρώπη σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πώς οφείλουμε εμείς να τα υπερασπιστούμε και να τα προστατεύσουμε». Η τροπολογία τέθηκε μετά τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου.

Πρόταση νομού υπερψηφίζεται σε νόμο

ΥΠΕΡ 36

ΕΝΑΝΤΙΟΝ 6

ΜΙΑ ΑΠΟΧΗ

Υπερψηφίστηκε η κοινή τροπολογία ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ

ΥΠΕΡ: 23

ΚΑΤΑ 3

ΑΠΟΧΕΣ 14

Καταψηφίστηκε η τροπολογία ΕΛΑΜ και Θεμιστοκλέους

ΥΠΕΡ 4
ΚΑΤΑ 38
ΑΠΟΧΗ 1

Σημειώνεται ότι καταψηφίστηκαν οι 5 τροπολογίες Θεμιστοκλέους. 

Οι αλλαγές που πρότεινε το ΕΛΑΜ αφορούσαν στην αποδοχή των θεραπειών αυτών στις περιπτώσεις όπου υπάρχει συναίνεση του ατόμου, αλλά και στην εξαίρεση ιερέων να προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις, και να εξαιρούνται από τις ποινές που θα προβλέπει η νομοθεσία. 

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών 

Φ. Τσιρίδου (ΔΗΣΥ): Το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκε λανθασμένα η πρόταση νόμου

Το πρόβλημα με τις «θεραπείες» μεταστροφής δεν είναι μικρό στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα ακούσαμε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Στα σύγχρονα κράτη η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υφίσταται κανένας πολίτης τέτοιου είδους απάνθρωπες πρακτικές. Το τελευταίο διάστημα παρουσιάστηκε λανθασμένα αυτή η πρόταση νόμου, λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Εκφράστηκαν απόψεις και εκτός θέματος. Υπήρξε προσπάθεια να παρουσιάσουν καποιοι τον εαυτό τους θρησκευτικότερο από άλλους. Τα πράγματα για αυτά τα ζητήματα λύνονται με σωστή ενημέρωση. Η Εκκλησία ήταν σύμμαχός μας σε αυτήν την προσπάθεια μελέτης της πρότασης νόμου, σε οκτώ συνδρίες της Επιτροπής Νομικών της Βουλής. Στις συνδριάσεις διασκεδάσαμε τις όποιες ανησυχίες. Για τον ΔΗΣΥ είναι απόλυτη δέσμευση των δικαιωμάτων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρόταση νόμου δεν επηρεάζει με κανέναν τρόπο τη θρησκεία.

Γ. Κουκουμάς (ΑΚΕΛ): Τετοιοι νόμοι χρειάζονται για την προστασία συνανθρώπων μας

Από την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ προκύπτει ένα είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει κάποιος εδώ: Αν θεωρεί ότι τα ΛΟΑΤΙ άτομα είναι «άρρωστα» που πρέπει να θεραπευτούν. Αν απαντήσουν ναι, θα πρέπει να αποδεκτούν τα βασανιστήρια τους. Όποιος απαντά όχι, πρέπει να στηρίξει την πρότασή μας, χωρίς «παραθυράκια». Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ στηρίχθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης. Στηρίχτηκε από όλα τα κόμματα, πλην του ΕΛΑΜ. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και η επιστημονική κοινότητα της Κύπρου τάχθηκαν υπέρ της πρότασής μας. Για το ζήτημα εξαίρεσης ιερέων, αυτό ειναι όχι μόνο ανήκουστο αλλά και αντισυνταγματικό. Διερωτούμαι εάν μπορούμε να μιλούμε με σοβαρότητα να είναι οι ιερείς υπεράνω του νόμου, μία εβδομάδα μετά τη δικαστική καταδίκη ιερωμένου για σεξουαλική παρενόχληση. Είναι πλεονασμός η τροπολογία των ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ. Είναι προβληματικό που στον 21ο αιώνα χρειάζονται τέτοιοι νόμοι, όμως τους χρειαζόμαστε για προστασία συναθρώπων μας.

Σ. Ιωάννου (ΕΛΑΜ): Πάμε στην ψήφιση ενός πρόχειρου νόμου 

Μία ακόμη προσπάθεια αποξένωσης των γονιών από τα παιδιά τους. Έτσι και εδώ οι γονείς δεν θα μπορούν να έχουν άποψη. Έξι μόνο χώρες της ΕΕ το εφάρμοσαν νομοθετικά και οι τέσσερίς έχουν την έννοια της συναίνεσης, μεταξύ τους και η Ελλάδα. Εδώ στην Κύπρο αγνοείται η έννοια της συναίνεσης. Πάμε στην ψήφιση ενός πρόχειρου νόμου. Η Εκκλησία ούτε κάνει ούτε δικαιούται να κάνει πρακτικές μεταστροφής. Το ΑΚΕΛ λέει ψέματα και παραπληροφορεί. Η τροπολογία που έχουμε κάνει με τους ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ και ΔΗΚΟ, ενισχύει τους στόχους μας.

Α. Τρυφωνίδης: Άλλο η αποδοχή και άλλο οι τσαρλατανισμοί

Η αλήθεια είναι ότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δεν έχει τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες όπως όλοι οι συμπατριώτες μας. Άλλο η αποδοχή και άλλο οι τσαρλατανισμοί. Στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής ακούστηκαν σημεία και τέρατα. Ζωές καταστρέφονται. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι στις μέρες μας υποβάλλονται σε βασανιστήρια με τις λεγόμενες θεραπείες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα για εμάς ως ΔΗΠΑ, είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν η ΕΕ θεωρεί αυτές τις «θεραπείες» βασανιστήρια και άλλες χώρες, για εμάς ως χώρα είναι μονόδρομος η ψήφιση αυτής της νομοθεσίας. Ψηφίζουμε την πρόταση, ειδικά μετά την τροπολογία από ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ ΚΑΙ ΕΛΑΜ.

Α. Ατταλίδου: Καλώ την Εκκλησία να υψώσει αναχώματα

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται παραπληροφόρηση για την πρόταση νόμου. Στόχος της πρότασης που στηρίζουμε, είναι η ποινικοποίηση τέτοιων πρακτικών και στη χώρα μας, που προτείνεται και από ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου το 2018, το οποίο υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Κύπρου. Θεωρώ θλιβερό που η Εκκλησία εκλαμβάνει ως πνευματικό εκφυλισμό ενέργειες ατόμων που ασκούν «θεραπείες» μεταστροφής. Καλώ την Εκκλησία της Κύπρου να υψώσει αναχώματα προστασίας συνανθρώπων μας. Ας ποινικοποιησουμε όλοι το μίσος και τη βία υπερψηφίζοντας την πρόταση νόμου.

Κ. Ευσταθίου: Η πρόταση νόμου προσβάλλει την ελευθερία της έκφρασης

Θεωρώ ότι το θέμα σήμερα δεν έχει να κάνει ούτε με την ελευθερία του θρησκεύειν ούτε με την επιλογή ενός ατόμου για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Ψηφίζουμε πάντα υπό το πρίσμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα από αυτά είναι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Κάθε ένας έχει το δικαίωμα στην έκφραση, σωστή ή λανθασμένη. Ο κάθε άνθρωπος σεξουαλικά ή γενετήσια να επιλέγει τον τρόπο ζωής του. Εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Θεωρώ ότι η πρόταση νόμου προσβάλλει την ελευθερία της έκφρασης, παρουσιάζει αμφισημίες, τεχνικά ζητήματα. Ποιός θα αποφασίζει για αδικήματα «θεραπειων» μεταστροφής; Τα δικαστήρια μας; Εγώ δεν μπορώ να υποστηρίξω την πρόταση, όμως υποστηρίζω το δικαίωμα του ανθρώπου στην άλλη άποψη. Θα καταψηφίσω τις τροπολογίες, πλην αυτές των Οικολόγων, που αγγίζουν το ζήτημα και διαφοροποιούνται από την παραβίαση ελευθερίας έκφρασης.

Ν. Παπαδόπουλος: Να προστατεύσουμε συμπολίτες μας από τσαρλατάνους

Συγχαρητήρια στον εισηγητή της πρότασης νόμου. Όπως δεν θέλουμε τσαρλατάνους να παρουσιάζονται ως γιατροί, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πρέπει να προστατεύσουμε συμπολίτες μας από τσαρλατάνους. Η τελευταία που θέλει να ταυτίζεται με τέτοιες θεραπείες είναι η Εκκλησία. Και θεωρώ ότι ήταν εποικοδομητικός ο ρόλος της στη συζήτηση για την τροπολογία. Όποιος θέλει να έχει καθοδήγηση από πνευματικό του μπορεί να την έχει, τίποτα σε αυτήν την πρόταση νόμου δεν τον εμποδίζει. Η πρόταση νόμου αφορά όσους προσπαθούν με ψευδοθεραπείες να επηρεάσουν. Στηρίζουμε την πρόταση νόμου. Η δική μας έκκληση, σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα να ακούμε όλες τις απόψεις, αλλά σε τέτοια ζητήματα η κυπριακή κοινωνία έκανε βήματα τα τελευταία χρόνια. Οι ακραίες τοποθετήσεις θεωρούμε ότι δεν είναι βοηθητικές

A. Θεμιστοκλέους: Στοχευμένη επίθεση στην Εκκλησία

Αυτή η πρόταση νόμου είναι του ποδαριού, βεβιασμενη πράξη, μία πρόταση προβληματική. Γι’ αυτό όταν έρθει η ώρα των τροπολογιών, να μελετηθούν καλύτερα και οι δικές μου τροπολογίες. Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ έρχεται ένα υφιστάμενο δικαίωμα αιώνων – που σεβάστηκε και η Τουρκοκρατία- το δικαίωμα της θρησκευτικής πίστης και έκφρασης, να μετέχει κάποιος σε όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας, να ομολογεί δικαίωμα τη θρησκευτική του πίστη, να του επιτεθεί. Για πρώτη φορά η Εκκλησία σε αυτόν τον τόπο δέχεται αυτή την ακρότατη στοχευμένη επίθεση. Έρχεται αυτός ο νόμος και αρνείται σε έναν ανήλικα άτομο να διαθπεση το σώμα του και την ψυχή του όπως αισθάνεται. Πότε επιτρέπεται από το Σύνταγμα να μπαίνουν περιορισμοί σε θεμελιώδη ανθρωπινα δικαιώματα; Απαντά το Σύνταγμα: Θα πρέπει ο σκοπός να είναι θεμιτός, να έχει να κάνει με την εθνική ασφάλειας.

Πανηγυρισμοί έξω από τη Βουλή 

Την ώρα που η Ολομέλεια της Βουλής συζητούσε το νομοσχέδιο για ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής», μέλη της Queer Collective Cyprus βρέθηκαν έξω από το κτήριο της Βουλής διαμαρτυρόμενοι για τις πιο πάνω τροπολογίες που προωθούσαν τα διάφορα πολιτικά κόμματα, καθώς και για την θέση που έχει πάρει η Εκκλησία σε σχέση με το θέμα. Μετά την υπερψήφιση της πρότασης νόμου για ποινικοποίηση των «θεραπειών μεταστροφής», έξω από τη Βουλή σημειώθηκαν πανηγυρισμοί από τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και από υποστηρικτές και φίλους. «Είμαστε εναντίον των τροπολογιών, που προσπαθούν είτε να μειώσουν τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου, είτε ακόμα χειρότερα -όπως την περίπτωση του ΕΛΑΜ- που ουσιαστικά προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τέτοιες πρακτικές», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Θεόδωρος Ιερωνυμίδης. Όπως σημείωσε «τέτοιες πρακτικές έχουν καθοριστεί από Ηνωμένα Έθνη ως βασανιστήριο». Διεμήνυσε, επίσης, ότι «η κοινωνία ξυπνά σιγά σιγά», προσθέτοντας ότι «οι νέοι αξίζουν μια καλύτερη Κύπρο και πρέπει όλοι να είμαστε εδώ ανάχωμα σε οτιδήποτε φθείρει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Accept: «Τα καταφέραμε»

«Τα καταφέραμε» αναφέρει σε ανάρτησή της η Accept Κύπρου μετά την υπερψήφιση της πρότασης νόμου για ποινικοποίηση των «θεραπειών» μεταστροφής στην Βουλή, προσθέτοντας ότι η «οργάνωση έδωσε σκληρή μάχη για την επιτυχία αυτή».

Ολόκληρη η ανάρτηση

Τα καταφέραμε!!! Οι ψευδοθεραπείες μεταστροφής ποινικοποιήθηκαν για όλους!

Της ποινικοποίησης, δεν εξαιρούνται οι ιερείς και η τυχόν ύπαρξη "συναίνεσης"!

Η οργάνωσή μας έδωσε σκληρή μάχη για την επιτυχία αυτή. Για περισσότερο από ένα χρόνο:

*Διεξήγαμε έρευνα σε συνεργασία με τον ελληνικό επιστημονικό φορέα Orlando LGBT+ για να εντοπίσουμε την έκταση των ψευδοθεραπειών μεταστροφής στην Κύπρο.

*Συλλέξαμε μαρτυρίες

*Πήγαμε επανελειμμένα στη Βουλή καταθέτοντάς τις μαρτυρίες αυτές

Στείλαμε επιστολές στην Αρχιεπισκοπή και μητροπόλεις, καταθέτοντας μαρτυρίες

Μιλήσαμε με τους συνδέσμους ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών και την ψυχιατρική εταιρεία και ζητώντας να πάρουν επίσημη καταδικαστική θέση για τις ψευδοΘΜ

*Αφουγκραστήκαμε την ανησυχία των θυμάτων, καταλάβαμε την επικινδυνότητα της μη συμπερίληψης της συναίνεσης και των ιερέων στον νόμο. Παλέψαμε γι' αυτό. Δεν δεχτήκαμε την τροποποίηση του νόμου, όπως έγινε στην Ελλάδα

*Τα βάλαμε και με την Εκκλησία για το καλό της κοινότητάς μας

Αυτή η νίκη ανήκει σ' όλους μας! "ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΡΙΑΜΒΕΥΟΥΜΕ" αναφέρει το φετινό σύνθημα του PRIDE, κι αυτό αποδείξαμε αυτές τις μέρες!

Eυχαριστούμε ιδιαίτερα τον βουλευτή Giorgos Koukoumas και το ΑΚΕΛ για την κατάθεση της πρότασης νόμου αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων που από την αρχή δεν δέχτηκαν "παραθυράκια" στον νόμο. Σας ευχαριστούμε κι όλους εσάς που σταθήκατε στο πλάι μας! Συνεχίζουμε δυνατά!

Επόμενος στόχος: Πολιτικός γάμος/Τεκνοθεσία και Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου

Σημ.: η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα αναφέρει το εξής: "οποιοδήποτε άτομο εφαρμόζει πρακτική με σκοπό τη μεταβολή, καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου, είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000) ή και στις δύο αυτές ποινές."

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  |  ΕΔΕΚ  |  ΔΗΚΟ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Θα συμμετάσχει σε συνάντηση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X