ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στίβεν Ντάουτι στην «Κ»: Ανοιχτό πνεύμα και ευελιξία για το Κυπριακό

Η Βρετανία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο μιας συνολικής και δίκαιης λύσης, υπό τις παραμέτρους του ΟΗΕ

Kathimerini.gr

Το Λονδίνο παραμένει προσηλωμένο σε μια λύση του Κυπριακού με βάση τις παραμέτρους του ΟΗΕ, ωστόσο εναπόκειται στα βασικά μέρη να αποφασίσουν τις λεπτομέρειες μιας διευθέτησης, αναφέρει στην «Κ» ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Ντάουτι, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα. Αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα ο κ. Ντάουτι παραπέμπει στις συνομιλίες του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, με Ελληνες υπουργούς, με στόχο την «εποικοδομητική εταιρική σχέση εντός του υφιστάμενου πλαισίου». Μάλιστα παραπέμπει ενδεικτικά στην πρόσφατη συμφωνία του Βρετανικού Μουσείου με το Μουσείο του παλατιού Μανχίγια στην Γκάνα.

– Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είπε ότι είναι καιρός να επαναφέρουμε τις βρετανικές σχέσεις με την Ευρώπη. Είναι η επίσκεψή σας στην Αθήνα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση;

– Θέλουμε να επαναφέρουμε τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β.) με την Ευρώπη: θέλουμε να είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος, ένας αξιόπιστος σύμμαχος και ένας καλός γείτονας. Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την περασμένη εβδομάδα στο παλάτι Μπλενχάιμ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 45 Ευρωπαίοι ηγέτες, ήταν το πρώτο βήμα. Βρέθηκα στην Αθήνα στην πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό ως υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα, αξιοποιώντας τη δυναμική της συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας, και θα εργαστώ για την ενίσχυση των σχέσεων με τους Ευρωπαίους φίλους μας.

– Τι περιμένει το Η.Β. από τη στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα;

– Η Ελλάδα είναι βασικός Ευρωπαίος εταίρος για το Η.Β. και ουσιαστικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, με σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια. Αυτό βασίζεται σε αιώνες κοινής Ιστορίας μεταξύ των λαών μας. Φιλοδοξία μας είναι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία Η.Β. – Ελλάδας και να εργαστούμε όλο και πιο στενά για να ξεπεράσουμε κοινές περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις. Στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την περασμένη εβδομάδα επιδείξαμε την κοινή μας δέσμευση για το κράτος δικαίου, ως δύο χώρες που υποστηρίζουν την έκκληση για την αντιμετώπιση του σκιώδους στόλου της Ρωσίας. Η παράτυπη μετανάστευση αποτελεί εδώ και καιρό μια κοινή πρόκληση για την Ελλάδα και το Η.Β. και μια πρόκληση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνη της. Το κλίμα είναι ένας άλλος τομέας όπου εμβαθύνουμε τη συνεργασία. Οι τραγικές πυρκαγιές που βλέπουμε όλο και περισσότερο σε όλη τη Μεσόγειο κάθε καλοκαίρι είναι μια έντονη υπενθύμιση του γιατί πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Κω και τις πυρκαγιές στη Ρόδο το περασμένο καλοκαίρι – είναι ζωτικής σημασίας για εμένα να βεβαιωθώ ότι μπορούμε να αντιδράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι αποφάσεις για τα Γλυπτά είναι θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μου-σείου. Χαιρετίζω την επιτυχία διεθνών συνεργασιών, όπως αυτή με το Μουσείο της Γκάνας.

– Ανακινείται το Κυπριακό. Από τουρκικής πλευράς ασκείται πίεση για μια άλλη συζήτηση, η οποία θα βασίζεται, όπως λένε, στις «πραγματικότητες» στο νησί. Θα μπορούσε να συζητηθεί λύση δύο κρατών;

– Για πάρα πολύ καιρό ο λαός της Κύπρου είναι διχασμένος. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του 1974, γεγονός που υπενθυμίζει ότι πρέπει να διπλασιάσουμε ξανά τις προσπάθειές μας για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, υπό τις παραμέτρους του ΟΗΕ, η οποία ωφελεί όλους τους Κυπρίους. Επισκέφθηκα την Κύπρο δύο φορές τα τελευταία χρόνια και είδα την πραγματικότητα για τους ανθρώπους επιτόπου, και έχω ασχοληθεί εκτενώς με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα εδώ στο Η.Β. Ως εγγυήτρια δύναμη και φίλος όλων των μερών, το Η.Β. παραμένει προσηλωμένο σε αυτόν τον σκοπό. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ανοιχτό πνεύμα, ευελιξία και συμβιβασμό, και να δεσμευθούν εποικοδομητικά με τον ΟΗΕ για την επιστροφή στις συνομιλίες. Ανυπομονούμε να ακούσουμε τις σκέψεις του γ.γ. του ΟΗΕ σχετικά με την έκθεση του απεσταλμένου του ΟΗΕ και πώς σκοπεύει να προχωρήσει. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι υφιστάμενες παράμετροι του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της έννοιας μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, προσφέρουν επαρκή ευελιξία για την επίτευξη συμφωνίας που να ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες και των δύο πλευρών. Τελικά εναπόκειται στα βασικά μέρη να αποφασίσουν για τις λεπτομέρειες μιας διευθέτησης, αλλά θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως έμπιστος εταίρος και σύμφωνα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις.

– Θα μπορούσε η αμυντική συνεργασία να είναι ένα πρώτο βήμα προς μια καλύτερη κατανόηση με την Ευρώπη;

– Ζούμε σε έναν όλο και πιο ασταθή και απρόβλεπτο κόσμο. Η βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία μας έδειξε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την ειρήνη και την ασφάλειά μας. Ο Πούτιν προσπάθησε να διχάσει την Ευρώπη, αλλά η συλλογική μας απάντηση επέδειξε δύναμη, ανθεκτικότητα και ενότητα. Η πρόταση της κυβέρνησης του Η.Β. για ένα φιλόδοξο και ευρείας εμβέλειας σύμφωνο ασφάλειας Η.Β. – Ε.Ε. θα στηρίξει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ μας, κατοχυρώνοντας μια νέα γεωπολιτική εταιρική σχέση. Αυτό το σύμφωνο θα συμπληρώσει τις ρυθμίσεις μας στο ΝΑΤΟ και θα ενισχύσει τη θέση της Ευρώπης έναντι κακόβουλων δρώντων, όπως η Ρωσία. Μόνο μέσω της συνεργασίας και μιας πανευρωπαϊκής απάντησης στα φρικτά γεγονότα στην Ουκρανία θα μπορέσουμε να θέσουμε ένα τέλος στον πόλεμο και να αποτρέψουμε περαιτέρω ζημιές σε κοινότητες που έχουν ήδη χάσει τόσο πολλά. Πρέπει επίσης να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς πιθανής αστάθειας, είτε πρόκειται για τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία, τον Καύκασο ή τη Μαύρη Θάλασσα. Η συνεργασία μεταξύ του Η.Β. και της Ελλάδας, καθώς και του Η.Β. και της Ε.Ε. θα είναι κρίσιμη γι’ αυτό το έργο.

– Θα βλέπατε υπό διαφορετικό πρίσμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του Η.Β. το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα;

– Οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού αντικειμένων από τη συλλογή του, είναι θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου και όχι της κυβέρνησης του Η.Β. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος των επιτρόπων, Τζορτζ Οσμπορν, είχε συνομιλίες με Ελληνες υπουργούς για το θέμα, επιδιώκοντας μια εποικοδομητική εταιρική σχέση εντός του υφιστάμενου πλαισίου. Εκτιμώ το έργο που κάνει το Βρετανικό Μουσείο σε διεθνή κλίμακα και χαιρετίζω την επιτυχία διεθνών συνεργασιών, όπως η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου, του V&A και του Μουσείου του παλατιού Μανχίγια στην Γκάνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση