Του Γιάννη Ιωάννου
Παρά τις αρχικές πληροφορίες πως το βοηθητικό αποβατικό πλοίο του Βρετανικού Βασιλικού Στόλου (British Royal Navy, BRN), “RFA Lyme Bay”, θα απέπλεε από τη Κύπρο προς την Γάζα για σκοπούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας -στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω Κύπρου- τελικά κάτι τέτοιο δεν κατέστη ποτέ εφικτό. Το πλοίο κατέπλευσε τελικά στη Βαλέτα από όπου και θα αποπλεύσει, πιθανόν, για την θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Γάζας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Παρά ότι αρχικά υπήρχαν συνδέσεις του πλοίου με την κυπριακή πρωτοβουλία «Αμάλθεια», λόγω και της παρουσίας σε αυτό μέρους της κυπριακής ανθρωπιστικής βοήθειας σε κυπριακά ΜΜΕ μετά την δημοσίευση της είδησης για στάση του πλοίου στη Μάλτα, το ΚΥΠΕ μετάδωσε πως λόγοι ασφάλειας του δρομολογίου αλλά και η μη έγκριση, ουσιαστικά, του Ισραήλ άλλαξαν τον ρου του πλοίου προς την Βαλέτα προ τριών ημερών. Υπενθυμίζεται πως το Lyme Bay κουβαλά περίπου 80 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού και τροφίμων.
Στον αέρα η βοήθεια
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΚΥΠΕ προ ημερών, ερωτηθείς -την προηγούμενη εβδομάδα- από δημοσιογράφους αν υπήρχε κάτι νεότερο σχετικά με το πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε δηλώσει ότι αναμενόταν η τελική έγκριση από πλευράς Ισραήλ. Ερωτηθείς αν είχε ληφθεί απόφαση για το πού θα κατέπλεε το βρετανικό πλοίο, ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας είχε πει ότι αυτό ήταν από τα θέματα που τυγχάνουν συζήτησης με την ισραηλινή Κυβέρνηση μαζί και με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Aργότερα σήμερα Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου, το Ισραήλ φαίνεται πως έδωσε το πράσινο φως κατ’ αρχήν στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη λειτουργία του διαδρόμου για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αλλά υπάρχουν θέματα ασφάλειας και άλλα πρακτικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές.
Αγνοείται η… «Αμάλθεια»
Η «Κ» επισήμανε σε ανάλυση της προ δύο μηνών το πώς η Λευκωσία αναζητεί ενεργό ρόλο στο νέο γύρο της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης μέσω της αξιοποίησης των λιμανιών της Κύπρου για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο παροχής βοήθειας προς την Λωρίδα της Γάζας -μέσω θαλάσσης. Το σχέδιο που βαφτίστηκε «Αμάλθεια» ωστόσο δύο μήνες μετά αγνοείται ως προς την αποτελεσματική παράδοση μέσω Κύπρου ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ οι αντικειμενικές δυσκολίες παραμένουν επί του πεδίου (έλλειψη λιμένα στη Γάζα, πτυχές ασφάλειας, φόρτωσης, κοκ). Σε τεχνικό επίπεδο υπήρξε κινητικότητα μεταξύ Λευκωσίας και Τελ Αβίβ -ιδίως μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Έλι Κοέν, στη Κύπρο στις 19 Δεκεμβρίου. Προς το παρόν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα μέσω Κύπρου έχει παραδοθεί μόνο μέσω των Βρετανικών Βάσεων ενώ το πλοίο Lyme Bay (σ.σ. είναι εξοπλισμένο με ελαφρά οπλικά συστήματα όπως συμβατικό πυροβόλο, πυροβόλο Phalanx και 10 πολυβόλα) τελεί, αποκλειστικά, υπό την αρμοδιότητα του BRN.
Αξίζει να σημειωθεί, παρακολουθώντας κανείς το θέμα, πως η έγκριση ασφάλειας του Ισράηλ προς την ΚΔ και την πρωτοβουλία της Αμάλθειας συνδέεται με την λειτουργία των σημείων ελέγχου προς την Γάζα (ιδίως των νευραλγικών σε Ερέζ και Κερέμ Σαλόμ) που σε περίπτωση κλεισίματος τους η ευθύνη εισροής προϊόντων ή φαρμάκων προς την Γάζα μετατοπίζεται σε τρίτους -μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.