Του Γιάννη Ιωάννου
Ο Στέφανος Κασσελάκης, ως νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πραγματοποιεί στη Κύπρο διήμερη επίσκεψη μέχρι την Πέμπτη στα πλαίσια του πρώτου του ταξιδιού στο εξωτερικό μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο de facto Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελλάδα (σ.σ. τυπικά παραμένει ο κ. Φάμελλος, πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μιας και ο κ. Κασσελάκης δεν είναι εκλεγμένος βουλευτής) θα έχει σειρά επαφών με την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη καθώς και με πολιτικούς αξιωματούχους από όλο το φάσμα των κομμάτων στη Κύπρο, ενώ ενδιαφέρον αποκτά -πάντα στα πλαίσια του Κυπριακού- το τι καινούργιο κομίζει. Ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο για την επικοινωνιακή του πολιτική αλλά και για το ολίσθημά του σε δηλώσεις του για τα Κατεχόμενα, κατά την διάρκεια των εσωκομματικών διαδικασιών στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου έκανε, λανθασμένα, αναφορά σε «κρατίδιο» -δήλωση για την οποία ακολούθως απολογήθηκε αποδίδοντας το λάθος του σε μη άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Με γνώριμα πρόσωπα
Ο κ. Κασσελάκης έρχεται στη Κύπρο συνοδευόμενος από τον Βαγγέλη Καλπαδάκη ο οποίος ανέλαβε χρέη μεταβατικού του συμβούλου για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Καλπαδάκης αποτελεί γνώριμο πρόσωπο στη Λευκωσία όχι μόνο γιατί θεωρείται, ως διπλωμάτης καριέρας, γνώστης του Κυπριακού αλλά και γιατί πρωταγωνίστησε στους τελευταίους γύρους κορύφωσης των διαπραγματεύσεων την περίοδο 2016-2017 -με αποκορύφωμα το Κρανς Μοντανά -και γνωρίζει, προσωπικά, και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Καλπαδάκης διετέλεσε διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του -στον οποίο παραμένει σύμβουλος, ενώ καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούν πως η τοποθέτησή του ως συμβούλου στο πλευρό του κ. Κασσελάκη λειτουργεί τόσο συνδετικά για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην πρωθυπουργό όσο και στον βαθμό της επιμόρφωσης δεδομένου ότι ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρείται, ιδιαιτέρως, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής -πράγμα που φάνηκε κι από το λεκτικό του ατόπημα σε δηλώσεις του για το Κυπριακό.
Ενδιαφέρον αποκτούν και άλλα δύο πρόσωπα που δυνητικά θα διαδραματίσουν ρόλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής για τον Στέφανο Κασσελάκη -με προεκτάσεις στο Κυπριακό. Πρόκειται για τους Ευάγγελο Αποστολάκη, πρώην ΥΠΑΜ και, φυσικά, για τον πρώην ΥΠΕΞ -και εκ των πρωταγωνιστών του Κρανς Μοντανά, Νίκο Κοτζιά. Ο ναύαρχος ε.α. κ. Αποστολάκης θεωρείται εκ των κοντινών στελεχών του κ. Κασσελάκη ενώ προς τον κ. Κοτζιά ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε πρόσκληση επανόδου στο κόμμα -που μέχρι στιγμής δεν έχει απαντηθεί. Ο κ. Κοτζιάς διατηρεί δίκτυο φίλων και υποστηρικτών στη Κύπρο ενώ ο κ. Αποστολάκης γνωρίζει καλά το Κυπριακό ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις και με την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας και, προσωπικά, με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια.
Τι στίγμα θα δώσει
Ο κ. Κασσελάκης μετά την γκάφα του με το Κυπριακό έδωσε στίγμα εξωτερικής πολιτικής μιλώντας για «πατριωτική Αριστερά» και ασκώντας δριμεία κριτική στον Έλληνα ΠΘ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για απουσία απάντησης προς την ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη -από όπου, ο τελευταίος, κάλεσε σε αναγνώριση της λεγόμενης ΤΔΒΚ.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως ο κ. Κασσελάκης δεν θα αποκλίνει από την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξης της Λευκωσίας στο Κυπριακό για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ενώ θα τονίσει, αντιπολιτευτικά, και το αφήγημα της «πατριωτικής Αριστεράς» και της στήριξης -σε κάθε επίπεδο- της Αθήνας προς την Λευκωσία. Η συμπερίληψη του όρου «πατριωτικής» δίπλα από το Αριστερά θεωρείται από έμπειρους παρατηρητές στην Αθήνα ως βασικό αντιπολιτευτικό αφήγημα που θα επιχειρήσει να υιοθετήσει ο κ. Κασσελάκης λόγω της προσπάθειας που επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για διάλογο με την Τουρκία με στόχο την επίλυση των ελληνοτουρκικών. Παράλληλα, δείχνει να αποτελεί πρόσκληση τόσο προς το περιβάλλον Κοτζιά όσο και σε δυνάμεις που κινούνται, εντός του ΣΥΡΙΖΑ ή πέριξ αυτού, «δεξιότερα» στα εθνικά θέματα καθώς και σε λαϊκίστικες δυνάμεις που ενώ στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία για την δεύτερη θητεία Μητσοτάκη δείχνουν να έχουν απογοητευτεί από την επαναπροσέγγιση με την Άγκυρα.
Ο Βαγγέλης Καλπαδάκης (δεύτερος εκ δεξιών) συνομιλεί με την, τότε, καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, το 2015
Και η διάδραση
Δεδομένου ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εισήλθε με δυναμικό τρόπο στο πολιτικό προσκήνιο της Ελλάδας -με εκτενή κάλυψη του επικοινωνιακού προφίλ που έχτισε μέσω δηλώσεων, της υπερβολικής ενασχόλησης των ελληνικών ΜΜΕ με την εικόνα και την προσωπική του ζωή καθώς και της εκτεταμένης χρήσης των ΜΚΔ- σημασία έχει το πως θα αλληλεπιδράσει με την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη καθώς και με τα πολιτικά κόμματα στη Κύπρο. Με το ΑΚΕΛ θεωρείται πως θα έχει αρκετά στενή σχέση δεδομένου ότι η ηγεσία του κόμματος -διά του Στέφανου Στεφάνου- ήταν η πρώτη που τον συνεχάρη για την εκλογή του ενώ στο στενό του περίγυρο υπάρχουν άτομα που διατηρούν άριστες σχέσεις με στελέχη του κόμματος της κυπριακής Αριστεράς χωρίς ωστόσο να υιοθετούν τις επικοινωνιακές πρακτικές του. Με το ΕΛΑΜ δεν αναμένεται να υπάρξει συνάντηση, γεγονός που δίνει το στίγμα της μη-νομιμοποίησης του ακροδεξιού κόμματος από την νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ενδιαφέρον αποκτά όχι μόνο η διάδραση -δεδομένου ότι ο κ. Χριστοδουλίδης διατηρούσε καλές σχέσεις με τους κκ Τσίπρα και Κοτζιά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και μετέπειτα ΥΠΕΞ- αλλά και η ανατροφοδότηση μιας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επενδύει, κι αυτός, εκτενώς σε θέματα εικόνας και χρήσης των ΜΚΔ -όπως το Instagram ή παλιότερα (στον προεκλογικό) το ΤikTok.
Τέλος, σημασία αποκτά και η συνολική διάδραση του πολιτικού προσωπικού στη Κύπρο με τον Στέφανο Κασσελάκη μιας και ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει, σε μεγάλο βαθμό, στην πολιτική επικοινωνία, τάση που πλέον τείνει να κυριαρχήσει εξίσου και στην καθημερινή πρακτική των Ελληνοκύπριων πολιτικών αρχηγών -συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης του ΔΗΣΥ υπό την Αννίτα Δημητρίου.