Του Γιάννη Ιωάννου
Ακόμη μια επίσημη επίσκεψη, μετά από Ελλάδα, Ισραήλ και Γαλλία πραγματοποιεί, στη Γερμανία το διήμερο 24ης και 25ης Μαΐου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο ΠτΔ θα βρεθεί σε Φραγκφούρτη και Βερολίνο όπου θα έχει εκτενείς συναντήσεις με την γερμανική καγκελαρία και τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Στη συνάντηση θα τεθούν όλα τα ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων μεταξύ Βερολίνου και Λευκωσίας καθώς και η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό με τον διορισμό προσωπικότητας που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της διαδικασίας των συνομιλιών. Επί τούτου, μάλιστα, η σύμφωνη γνώμη -μετά από την στήριξη του Παρισιού επί της αρχής- της Γερμανίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική από την Λευκωσία τόσο λόγω του ιδιαίτερου ρόλου που διαδραματίζει το Βερολίνο εντός της ΕΕ όσο λόγω και της, παραδοσιακά, ισχυρής επιρροής που ασκεί στην Άγκυρα -και που σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» συνδέεται και με την νηνεμία τα τελευταία δύο χρόνια στη κυπριακή ΑΟΖ σε σχέση με τις τουρκικές γεωτρήσεις.
Πλήρης ατζέντα
Διμερείς σχέσεις σε όλο τους το εύρος, οικονομικές κι εμπορικές σχέσεις, το Κυπριακό, διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις αλλά και το προσφυγικό -στο οποίο το Βερολίνο στηρίζει έμπρακτα την Λευκωσία με την απτή βοήθεια στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων- θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα της διήμερης επίσκεψης Χριστοδουλίδη σε Φραγκφούρτη και Βερολίνο. Ο ΠτΔ πριν την μετάβαση του στη καγκελαρία θα συναντήσει στα πλαίσια της εκδήλωσης για την 25η επέτειο από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την πρόεδρό της, Κριστίν Λανγκάρντ -επίσκεψη με πολλαπλά μηνύματα σε μια περίοδο που η Λευκωσία πιέζεται από την συζήτηση για τις κυρώσεις με φόντο την Ρωσία.
Βερολίνο και Λευκωσία αναμένεται να επιβεβαιώσουν το εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων τους που δεν εκτείνεται μόνο στο πεδίο της κοινής αντίληψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο -ακόμη και σε σχεδιασμούς πολιτικής που θα απασχολήσουν, θεσμικά, στο μέλλον την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά εκτείνεται και σε σειρά άλλων τομέων στα πεδία της ασφάλειας, της οικονομίας, της τεχνολογίας και του τουρισμού.
Κλειδί η στήριξη Σολτς
Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Βερολίνο αναμένεται να «ολοκληρώσει» την διπλωματική προσπάθεια αποκόμισης στήριξης, σε κορυφαίο επίπεδο, του λεγόμενου γαλλογερμανικού άξονα για την πρόταση της Λευκωσίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό -μέσω του διορισμού πολιτικής προσωπικότητας από τις Βρυξέλλες που θα συμβάλλει στην άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες του Κυπριακού. Μετά την στήριξη Μακρόν επί της αρχής στην πρόταση η στήριξη Σολτς κρίνεται, από την Λευκωσία, εξίσου σημαντική και αναμένεται να δοθεί σε πολιτικό επίπεδο σε μια χρονική συγκυρία πριν την διαφαινόμενη επανεκλογή Ερντογάν, στις τουρκικές εκλογές, την επόμενη Κυριακή. Η Γερμανία διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Τουρκία και ταυτόχρονα θα μπορούσε να διατηρήσει, μετά την ολοκλήρωση των τουρκικών εκλογών, τους χαμηλούς τόνους, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, στην ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με δυνητικές εντάσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει η Άγκυρα -ιδίως με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η κινητικότητα στο Κυπριακό, παράλληλα με την εμπλοκή της ΕΕ, εξαρτάται κι από τον διορισμό εκ μέρους του ΟΗΕ ειδικού απεσταλμένου -κάτι που δείχνει να ασπάζεται τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο.