ΚΥΠΕ
Στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας, πριν τη διάλυση της Βουλής ενόψει προεδρικών εκλογών, οδηγούνται την Παρασκευή το νομοσχέδιο για το glamping και προτάσεις νόμων για τα επισκέψιμα αγροκτήματα και τις καθυστερημένες πληρωμές, των οποίων η συζήτηση ολοκληρώθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό των προνοιών που ρυθμίζουν τη δημιουργία και τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία των τουριστικών κατασκηνώσεων, για την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ για ίδρυση και λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων και για την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, με τον ορισμό του Διευθυντή της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ως εποπτεύουσα αρχή για την παρακολούθηση της εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου.
Ο κ. Χατζηγιάννη, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της συζήτησης των τριών νομοθετικών κειμένων που οδηγούνται στην Ολομέλεια.
Ως προς την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι αυτή «δίνει πρόσθετη αξία, δυνατότητες και ικανότητες δημιουργία στην εθνική οικονομία», με ένα νομικό πλαίσιο «μέσα από το οποίο μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στις αγροτικές, κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες, συμπληρώνοντας το εισόδημά τους με πρόσθετες δυνατότητες».
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε εισόδημα στον Κύπριο πολίτη, όχι να προβάλλουμε προσκόμματα που οδηγούν σε μία θλιβερή και μίζερη κατάσταση διάφορους τομείς της οικονομίας και δη τον τουριστικό ή τον γεωργικό», τόνισε ο κ. Χατζηγιάννη και πρόσθεσε ότι η πρόταση νόμου είναι και σύγχρονη και ολοκληρωμένη και ότι όλες οι υπηρεσίες συμφώνησαν σε ένα διαμορφωμένο κείμενο.
«Όσοι θέλουν να το σταματήσουν ή να παρεμποδίσουν την ψήφιση της πρότασης νόμου, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν απάντηση στους Κύπριους πολίτες και επιχειρηματίες, στον Κύπριο δημιουργό που έχει δυνατότητες και ανάγκες να επεκτείνει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, γιατί στερούν από τον τόπο δυνατότητες δημιουργίας και αύξησης του ΑΕΠ», κατέληξε.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Τουρισμού για το Glamping, σημείωσε ότι «είναι μία καινοτομία που χρειάζεται η οικονομία, όχι μόνο για συμπλήρωση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού της τουριστικής υπηρεσίας» και πρόσθεσε ότι, αν η Κύπρος διατηρήσει την τουριστική της δραστηριότητα στα κλασικά πλαίσια, «ο τουρισμός είναι καταδικασμένος να πεθάνει σε λίγα χρόνια από σήμερα»
«Το νομοσχέδιο που έχει έρθει από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ενισχύει και συμπληρώνει μέσα από το νομικό πλαίσιο, τη δυνατότητα δημιουργίας κατασκηνώσεων, ώστε να συμπληρώνεται το τουριστικό προϊόν», είπε και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί ο τουριστικός τομέας έχει φτάσει σε ανταγωνιστικό επίπεδο.
«Απεύχομαι κάποιοι να βρουν προσκόμματα που θα παρεμποδίσουν αυτή τη δυνατότητα», ανέφερε, λέγοντας ότι έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία «όλες τις περιβαλλοντικές πρόνοιες, στη βάση του ορθολογισμού και απόλυτου σεβασμού όλων των νομοθεσιών». Κατέληξε ότι το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα προς την απόλυτα σωστή κατεύθυνση για «να αυξήσουμε τις δυνατότητες εσόδων του πολίτη και του κράτους, με σεβασμό στην αειφόρο ανάπτυξη».
Όσον αφορά τη νομοθεσία που αφορά στις καθυστερημένες πληρωμές, έκανε λόγο για το «φαινόμενο μίας φούσκας στην αγορά, επειδή κάποιοι δεν πλήρωναν, εκμεταλλευόμενοι τη θέση ισχύος τους στην αγορά» και εξήγησε ότι η τροποποίηση στη νομοθεσία καλύπτει το κενό αυτό.
«Ορίσαμε αρμόδια αρχή η οποία μπορεί να ετοιμάζει συγκεκριμένη έκθεση και να μετρά την κατάσταση της πραγματικότητας στην αγορά, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε το εργαλείο που να μετρά τι συνέπειες μπορεί να υπάρχουν και να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για πρόληψη του φαινομένου μίας φούσκας» είπε, προσθέτοντας ότι «η νομοθεσία επιτρέπει να προλαμβάνουμε, χωρίς να επεμβαίνουμε στη λειτουργία της αγορά, και να προλαβαίνουμε φαινόμενα που κατ’ επανάληψη οδήγησαν αυτόν τον λαό σε περιπέτειες».