ΚΥΠΕ
Ζούμε σε δύσκολους καιρούς κατά τους οποίους θρυμματίζεται η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, η οποία έχει σχεδιαστεί προσεκτικά στην ‘Τελική Πράξη του Ελσίνκι’ το 1975 και στη Χάρτα των Παρισίων για μια νέα Ευρώπη το 1990, δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ο Πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Παχόρ, προσθέτοντας πως "η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έδειξε πόσο εύθραυστες είναι οι αρχές του ΟΗΕ, εάν δεν τις καλλιεργούμε με τη μέγιστη προσοχή και δεν αγωνιζόμαστε μαζί για την επιβολή τους".
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του κ. Παχόρ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, τόνισε την ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών για διπλωματική λύση της κρίσης, βασικό συστατικό της οποίας πρέπει να είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.
"Είναι τον ίδιο σεβασμό που αξιώνουμε για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση σας βεβαιώ πως θα συνεχίσουμε άοκνα και με συνέπεια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου", υπογράμμισε.
Στην ομιλία του στο δείπνο, ο κ. Παχόρ είπε πως "η Κύπρος και η Σλοβενία είναι δύο φίλες χώρες και σύμμαχοι, οι οποίες συμμερίζονται την πεποίθηση για τη σημασία των θεμελιωδών αρχών λειτουργίας της διεθνούς κοινότητας".
"Μαζί τονίζουμε τη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την πίστη στη δημοκρατική ανάπτυξη", υπογράμμισε.
Επεσήμανε εξάλλου πως "θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ακόμη πιο ενωμένη και αποτελεσματική."
Πρόσθεσε πως "εδώ και δύο χρόνια δίνουμε μάχη με την πανδημία της νόσου του COVID-19, η οποία έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας. Εδώ και δύο χρόνια δίνουμε μάχη με την πανδημία της νόσου του COVID-19, η οποία έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας και των δραστηριοτήτων μας. Θα αντιμετωπίζουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του για αρκετό καιρό ακόμη", ανέφερε.
Είπε εξάλλου πως "μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ήδη, και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε είναι η κλιματική αλλαγή και συναφή ζητήματα, όπως το νερό, το υγιές περιβάλλον και η ενεργειακή ασφάλεια" και εξέφρασε εκτίμηση "για τις προσπάθειες που η Κύπρος, υπό την ηγεσία σας, εστιάζει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στον μετριασμό των συνεπειών της".
Ο κ. Παχόρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αυτή η επίσκεψη θα εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, τόσο στους πολιτικούς όσο και στους οικονομικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς και όλους μας μας τομείς, που είναι και θα είναι μας το κοινό μας συμφέρον".
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως οι διαβουλεύσεις τους επιβεβαίωσαν το άριστο των σχέσεων μεταξύ των χωρών και των λαών των δυο χωρών και την κοινή δέσμευση για την περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας Κύπρου – Σλοβενίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, ιδιαίτερα εντός της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας.
"Μιας συνεργασίας που εδράζεται στη βάση αξιών και αρχών, με πρώτιστο τον απόλυτο σεβασμό μας στο διεθνές δίκαιο. Ένας σεβασμός που καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικός και επίκαιρος, λαμβάνοντας υπόψη το απαράδεκτο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία", υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως "ως Κύπρος, από το 1974 βιώνουμε τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και για αυτό συμμεριζόμαστε πλήρως τον πόνο του ουκρανικού λαού, ενώνοντας τη φωνή μας με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής και στην ανάγκη παροχής βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις θερμές και ευγνώμονες ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και του κυπριακού λαού για τη σταθερή στήριξη από πλευράς της Σλοβενικής Δημοκρατίας όσον αφορά τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού.
Είπε ακόμη πως "έχουμε ευθύνη να διαφυλάξουμε και να εμπλουτίσουμε τους δεσμούς μας και είναι για αυτό που εκφράζω την ικανοποίηση μου διότι με την εδώ παρουσία σας δημιουργούνται οι προοπτικές να συνεχίσουμε να κτίζουμε στις ήδη υπάρχουσες άριστες μεταξύ μας σχέσεις".
Ευχήθηκε άριστη συνεργασία και σύντομα να δούμε να επιλύονται προβλήματα, όπως το πρόσφατο δημιουργηθέν με τη ρωσική εισβολή, καθώς και τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής.