ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς ψήφισαν οι Ρώσοι στην Κύπρο

Τι μας λέει για τις ρωσικές κοινότητες στο νησί, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, η επανεκλογή Πούτιν

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία για τις ρωσικές κοινότητες που ζούνε στη Κύπρο -και οι οποίες άσκησαν τα εκλογικά τους δικαιώματα τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα Κατεχόμενα. Σε μια συγκυρία που οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ βρίσκονται στον πάγο λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία -και δύο χρόνια συνεχιζόμενου πολέμου- η ρωσική διασπορά στην Κύπρο άσκησε τα εκλογικά της δικαιώματα δίνοντας την ευκαιρία σε έμπειρους παρατηρητές να εξάγουν, ποιοτικά και ποσοτικά, συμπεράσματα για τις ρωσικές κοινότητες στην Κύπρο -που συχνά συνδέονται, περιφερειακά και διεθνώς, με υποθέσεις που πλήττουν την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πού και πώς ψήφισαν

Αν και μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές εδώ οι γραμμές δεν υπήρχαν αξιόπιστες και ολοκληρωμένες πληροφορίες για την τελική συμμετοχή των Ρώσων που ψήφισαν στην Κύπρο, ανεξάρτητες εκτιμήσεις ανεβάζουν το τελικό αυτό ποσοστό σε άνω των 10 χιλιάδων για τις ελεύθερες περιοχές και εγγύς των 5 με 7 χιλιάδων στα Κατεχόμενα. Η Κεντρική Επιτροπή Εκλογών της Ρωσίας (“Tsentrizbirkom”) έδωσε, επισήμως, στοιχεία για τις πρωτεύουσες μόνο των χωρών του εξωτερικού. Στη Λευκωσία από 8.158 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ψήφισαν 5.149 και αυτό που, αναμφισβήτητα, ξεχωρίζει είναι πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήρθε δεύτερος με ποσοστό 22% έναντι του ανθυποψήφιού του, Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ -που έλαβε το 47%. Η «Κ» δεν μπορεί ανεξάρτητα να επιβεβαιώσει τους εν λόγω αριθμούς, ωστόσο σε σχέση με τις ρωσικές εκλογές του 2018 είναι, περίπου, στα ίδια επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκλογές στις ελεύθερες περιοχές μεταξύ 15ης και 17ης Μαρτίου διεξήχθησαν χωρίς προβλήματα και κάλπες υπήρχαν και σε Πάφο, Λεμεσό, Λάρνακα και Αγία Νάπα. Νωρίτερα, το διήμερο 1ης με 4ης Μαρτίου κάλπη για τις ρωσικές εκλογές είχε στηθεί και στο προξενικό σημείο που η Ρωσική Ομοσπονδία άνοιξε στα Κατεχόμενα -με τη διαδικασία εκεί να οργανώνεται για πρώτη φορά.

120 χιλιάδες

Αυτό που επίσημα τεκμαίρεται με αφορμή τη διεξαγωγή των ρωσικών εκλογών στην Κύπρο είναι ο τελικός αριθμός των Ρώσων πολιτών που διαμένουν στην γεωγραφική επικράτεια της Κύπρου. Το βράδυ των εκλογών υπήρξε και επίσημη δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Κύπρο, Μουράτ Ζιαζίκοβ, ο οποίος -όπως κάθε πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εξωτερικό- σε ζωντανή σύνδεση στη ρωσική τηλεόραση κατά τη φάση ανακοίνωσης του exit poll αναφέρθηκε στη διεξαγωγή των εκλογών στην Κύπρο. Ο αριθμός είναι 120.000, εκ των οποίων οι 50 χιλιάδες φαίνεται πως ζούνε μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές. Το τελευταίο έγινε γνωστό και κατά τη φάση της διεξαγωγής εκλογών στα Κατεχόμενα δημιουργώντας μάλιστα πολιτικές αντεγκλήσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μεταξύ της λεγόμενης κυβέρνησης και αξιωματούχωνν της αντιπολίτευσης του CTP («Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα»). Οι 50.000 Ρώσων στα Κατεχόμενα αποτελούν αριθμό που συνδέεται άρρηκτα με τη μετακίνηση τους -μέσω Τουρκίας ή ελεύθερων περιοχών- εξαιτίας των κυρώσεων της ΕΕ και της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και παρατηρήθηκε ως τάση, με αυξητικούς ρυθμούς, μετά τον Μάρτιο του 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση