ΚΥΠΕ
Η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει ενεργά στην τελική διευθέτηση του Κυπριακού, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Δεχόμενος τη Δευτέρα τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Δρ. Susanne Bachfischer, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στάση αρχών της Αυστρίας στο Κυπριακό και για τη δέσμευσή της για δίκαιη και διαρκή λύση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και το κεκτημένο της Ε.Ε.
Από την πλευρά της, η Πρέσβης είπε ότι η Αυστρία συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η Αυστρία ήταν επίσης από τις πρώτες χώρες που συμμετείχαν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, με συνεχή παρουσία για περισσότερα από 50 χρόνια.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε στην ομιλία του ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας περιόδου θεμελιωδών παγκόσμιων προκλήσεων, προσθέτοντας ότι «οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά, ενώ οι απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια απαιτούν συλλογική απάντηση. "Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έως την αναζωπύρωση του τρόμου στη Μέση Ανατολή και τις προκλήσεις των ενεργειακών και κλιματικών κρίσεων, όλα απαιτούν αποτελεσματικές κοινές προσπάθειες, κοινή ευθύνη και αλληλεγγύη".
Είπε ότι το 2024 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή σχεδόν του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανέφερε ότι από την πρώτη μέρα των καθηκόντων του έχει κάνει βήματα που στοχεύουν στην άρση του αδιέξοδου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
"Σε όλες τις επαφές μου μεταφέρω το μήνυμα ότι το status quo δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε στατικό και τονίζω την ανάγκη για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου", τόνισε.
Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις. «Είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΕ έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει ενεργά στην τελική διευθέτηση, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», είπε.
«Το Κυπριακό μπορεί να γίνει ένα νέο επιτυχημένο μοντέλο ειρήνης για την ΕΕ, μέσω του οποίου η Ένωσή μας μπορεί να αποδείξει στην πράξη ότι διαθέτει την ενωτική δύναμη και τα εργαλεία για να γίνει θεμελιωτής της ειρήνης και της ασφάλειας", είπε ο Πρόεδρος και εξέφρασε βαθιά και ειλικρινή ευγνωμοσύνη για τη στάση αρχών που τηρεί η Αυστρία στο Κυπριακό και για τη δέσμευση της χώρας για μια δίκαιη και διαρκή λύση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και το κεκτημένο της ΕΕ.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εμβαθυνθεί και ενταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Για τον σκοπό αυτό, θα ήθελα να επαναλάβω την προθυμία μου να διατηρήσω αυτή τη δυναμική συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και της άμυνας, της εκπαίδευσης, του τουρισμού, του ψηφιακού μετασχηματισμού και του πολιτισμού».
Στην ομιλία της, η Δρ. Susanne Bachfischer σημείωσε τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορα φόρα, λέγοντας ότι αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι και οι δύο χώρες γνωρίζουν και σέβονται η μία τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες της άλλης.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το θέμα της άρσης των υφιστάμενων διχασμών στο νησί, είπε και πρόσθεσε ότι η Αυστρία συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου.
Σημείωσε επίσης ότι η Αυστρία ήταν από τις πρώτες χώρες που συμμετείχαν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, με συνεχή παρουσία για πάνω από 50 χρόνια.
Περισσότεροι από 16.000 νεαροί Αυστριακοί στρατιώτες εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εκ των οποίων τρεις πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα για τη γενναιότητά τους, είπε.
Είπε ότι η Αυστρία δεσμεύεται να εμβαθύνει περαιτέρω τους ήδη ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και υπενθύμισε ότι το 2023 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ψηφιοποίησης και φέτος θα μπορούσε να προστεθεί ένα Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα της εκπαίδευσης.
«Αναμφίβολα, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συμφωνίες σε άλλους τομείς, τους οποίους μπορούμε να διερευνήσουμε από κοινού», είπε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 55.000 Αυστριακοί τουρίστες ετησίως που επιλέγουν την Κύπρο ως προορισμό διακοπών, ενώ υπάρχουν διάφορες αυστριακές εταιρείες που προσφέρουν την τεχνογνωσία και τις υπηρεσίες τους για εγκαταστάσεις αποχέτευσης, μονάδες αφαλάτωσης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων.