ΚΥΠΕ
Αποτελεί εθνική αποστολή η άσκηση της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, μετά τη συνάντησή της με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, στα γραφεία του κόμματος.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έκανε λόγο για «μια ενδιαφέρουσα, περιεκτική και δημιουργική συνάντηση με την Υφυπουργό, η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του εθνικού στοιχήματος που έχει η Κύπρος, της δεύτερης Κυπριακής Προεδρίας».
Υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το 2012, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «ήταν πάρα πολύ πετυχημένη, βάζοντας και τον πήχη πάρα πολύ ψηλά». Ανέφερε ακόμη πως η Κύπρος απέδειξε ότι έχει το προσωπικό, τις γνώσεις, το ταλέντο και τη δύναμη να φέρει εις πέρας με επιτυχία ευρωπαϊκά καθήκοντα. «Τότε η Κύπρος βγήκε ασπροπρόσωπη», υπογράμμισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «και τώρα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο».
Επιπλέον, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε χαρά γιατί διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με την Υφυπουργό ότι αξιοποιείται η πολύτιμη εμπειρία που είχε συσσωρευθεί το 2012 και ότι έχει αρχίσει εντατική δουλειά αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Προεδρία.
Εν συνεχεία, είπε πως μετέφερε στην κ. Ραουνά ότι το ΑΚΕΛ είναι εδώ για να βοηθήσει στην επιτυχία του μεγάλου εθνικού στοιχήματος δημιουργικά και με τις δικές του εμπειρίες και γνώσεις. Ασφαλώς, πρόσθεσε, θα υπάρχει και η επικοινωνία τόσο μέσω της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία εμπλέκεται σε αυτήν τη διαδικασία, όσο και απευθείας με το κόμμα.
«Κάναμε και μια συζήτηση αναφορικά με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Οι προτεραιότητες δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση, υπάρχουν και οι λεγόμενες κληρονομημένες ατζέντες και θέματα με το Τρίο της Προεδρίας – όπως και το 2012, είμαστε και τώρα μαζί με την Πολωνία και τη Δανία. Υπάρχει μια τέτοια συζήτηση για τη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων», επεσήμανε ο Στέφανος Στεφάνου.
«Σε ό,τι αφορά στο ΑΚΕΛ», συνέχισε, «εμείς πάντοτε δείχνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν για να κάνουμε την Ευρώπη πιο κοινωνική, πιο οικολογική, πιο ευαίσθητη και πιο αλληλέγγυα τόσο με τα κράτη μέλη της όσο και με άλλα κράτη και άλλους λαούς, για να κάνουμε την Ευρώπη πιο δημοκρατική – γιατί υπάρχουν δημοκρατικά ελλείμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει και το θέμα του βέτο και η θέση του ΑΚΕΛ είναι σαφής ότι αυτό δεν θα πρέπει να καταργηθεί – και την ίδια ώρα να κάνουμε την Ευρώπη έναν πραγματικό πρωταγωνιστή της προώθησης της ειρήνης και της συνεργασίας και στην περιοχή της ΕΕ αλλά και παγκόσμια, γιατί η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, φτάνει να είναι συνεπής τόσο με τις αρχές και τις αξίες που διακηρύσσει η ίδια, όσο και με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας».
Επιπρόσθετα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι διαβεβαίωσε την κ. Ραουνά ότι εμείς θα είμαστε πάντοτε στη διάθεση τόσο της ίδιας όσο και της Υπηρεσίας της γι’ αυτήν τη μεγάλη δουλειά που ξεκίνησε να γίνεται και θα γίνεται μέχρι και την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Καταληκτικά, ευχήθηκε στην Υφυπουργό κάθε επιτυχία, προσθέτοντας ότι «οι δικές σας επιτυχίες θα είναι και επιτυχίες όλων μας και της Κύπρου, την οποία θα πρέπει ξανά να βγάλουμε ασπροπρόσωπη και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό».
Από την πλευρά της, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα εποικοδομητική και χρήσιμη συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επαφών της με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για σκοπούς προετοιμασίας ενόψει της ανάληψης της δεύτερης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026.
«Η ενάσκηση της Κυπριακής Προεδρίας είναι μια εθνική αποστολή, απαιτεί ομαδικότητα γύρω από ένα κοινό όραμα, το οποίο έχουμε, και με απόλυτη προσήλωση εργαζόμαστε μεθοδικά, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία την οποία αποκομίσαμε αυτά τα 20 χρόνια της ένταξής μας στην ΕΕ, και το άρτιο ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε», τόνισε η κ. Ραουνά, εκφράζοντας την πίστη της στη δύναμη των ανθρώπων της Κύπρου, των δημόσιων λειτουργών, για μια επιτυχή και φιλόδοξη Προεδρία, η οποία θα αφήσει το δικό της αποτύπωμα εντός της ΕΕ για μια καλύτερη ΕΕ, πιο κοντά στους πολίτες της.
Εν συνεχεία, η Υφυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Στεφάνου για την πορεία των προετοιμασιών, οι οποίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και στη βάση ενός πλάνου εργασιών, το οποίο έχει εκπονήσει η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας. Όπως είπε, «συζητήσαμε μεταξύ άλλων την πορεία διαμόρφωσης του προγράμματος Τρίο μαζί με την Πολωνία και τη Δανία».
Η κ. Ραουνά σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Στεφάνου ότι «οι διαβουλεύσεις για την εκπόνηση του δικού μας προγράμματος και των δικών μας προτεραιοτήτων θα αρχίσουν εντός του έτους», προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η κληρονομηθείσα ημερήσια διάταξη της ΕΕ, η οποία – όπως είπε = «είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό η βάση των εργασιών μας».
Έχουμε αναδείξει και το θέμα των κοινωνικών πολιτικών της ΕΕ, τόνισε η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, επισημαίνοντας ότι «είναι θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα και στο οποίο θα δώσουμε έμφαση, όπως και στις σχέσεις της ΕΕ με την περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής».
Καταληκτικά, η Υφυπουργός ανέφερε ότι ο ρόλος των κοινοβουλευτικών κομμάτων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην προώθηση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Προεδρίας. Ακόμη, εξέφρασε την πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβαίνει σε τακτική ενημέρωση για την πρόοδο των προετοιμασιών, συμπεριλαμβανομένης και της διαμόρφωσης των προτεραιοτήτων «για μια επιτυχή, φιλόδοξη Προεδρία που θα αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στην ΕΕ».