ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Η Γαλλία είναι πολύτιμος φίλος της Κύπρου

Την πεποίθηση ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι σταθερός εταίρος της Κύπρου για την επανένωση της χώρας, προς όφελος όλων των Κυπρίων, εξέφρασε ο Νίκος Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Την πεποίθηση ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι σταθερός εταίρος της Κύπρου για την επανένωση της χώρας, προς όφελος όλων των Κυπρίων, εξέφρασε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του στη δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβειρα της Γαλλίας με την ευκαιρία της επετείου της Ημέρας της Βαστίλης, σημειώνοντας ότι η Γαλλία «είναι πολύτιμος φίλος της Κύπρου».

Η Γαλλίδα Πρέσβειρα Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναρχίσουν χωρίς να τεθούν προϋποθέσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τη σημαντική υποστήριξη της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδυλίδης, σημείωσε στον χαιρετισμό του «το εξαιρετικό επίπεδο» των διμερών σχέσεων και της στενής συνεργασίας των δύο χωρών η οποία, όπως είπε, «τα τελευταία χρόνια, σημειώνει δυναμική και σταθερή ανάπτυξη, όπως αντικατοπτρίζεται στη Στρατηγική Ατζέντα που υπογράφηκε το 2016».

Ανέφερε ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στη Γαλλία, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, «επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με τη Γαλλία έγιναν ακόμα στενότερες και πιο διαρκείς τα τελευταία χρόνια». Σημείωσε ότι, με κ. Μακρόν, τον οποίο αποκάλεσε «έναν πραγματικό φίλο της Κύπρου», είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. «Έχουμε συζητήσει διάφορους τρόπους για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, της άμυνας, της ασφάλειας και της εκπαίδευσης», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι, η συμμετοχή της TOTAL στην εξερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου καθώς και η επέκταση της Γαλλοκυπριακής Σχολής στη Λεμεσό από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά και η συμμετοχή της Κύπρου στον Διεθνή Οργανισμό «La Francophonie» ως πλήρες μέλος, «είναι παραδείγματα αυτής της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας».

Είπε επίσης, ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών αντικατοπτρίζεται και στη Συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σχετικά με τη συνεργασία κατά τις επιχειρήσεις εκκένωσης στο πλαίσιο μιας κατάστασης κρίσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μέσω του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια συμφωνία που αναδεικνύει τον ρόλο που στοχεύει να διαδραματίσει η Κύπρος, ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας σε μια περιοχή που υποφέρει από αλλεπάλληλες κρίσεις, σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ένας από τους βασικούς πυλώνες της συνεργασίας των δύο χωρών είναι η άμυνα και η ασφάλεια όπου η Κύπρος και η Γαλλία αποτελούν στρατηγικούς εταίρους, σημείωσε. «Οι χώρες μας συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις, ενώ η Γαλλία είναι ο κορυφαίος πάροχος αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου», είπε, προσθέτοντας πως η Κύπρος συνεχίζει να καλωσορίζει αεροπλάνα της γαλλικής αεροπορίας και πολεμικά πλοία στις εγκαταστάσεις της. «Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, η ενισχυμένη συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας αποτελεί ουσιαστικό μέρος της πολιτικής μας και εξελίσσεται συνεχώς, τόσο στην περιοχή όσο και στην ΕΕ», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η Γαλλία είναι επίσης ένας από τους στενότερους εταίρους της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης «και μαζί κάνουμε βήματα προς μια ενισχυμένη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, για μια πιο γεωπολιτική Ένωση που έχει ηγετικό ρόλο στον κόσμο».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γαλλία «για την αλληλεγγύη και τη σταθερή υποστήριξη προς την Κύπρο στις προσπάθειές μας να επιτύχουμε μια δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». «Εκτιμούμε επίσης βαθιά τον ηγετικό ρόλο της Γαλλίας στις πρόσφατες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι, όπως δήλωσε στις συναντήσεις του με τον Γάλλο Πρόεδρο καθώς και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, «το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό και ως εκ τούτου, de facto, η ΕΕ έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο». Αυτό, πρόσθεσε, στηρίζει την πρότασή του να αναλάβει η ΕΕ έναν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στη διευκόλυνση και τη συμπλήρωση του έργου του ΟΗΕ, σε όλα τα στάδια, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος σταδίου όπου οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην έξοδο από το αδιέξοδο και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάντα υπό την αιγίδα των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Απευθυνόμενος στην Πρέσβειρα, είπε ότι η Γαλλία έχει αποδείξει επανειλημμένα «ότι είναι πολύτιμος φίλος της Κύπρου», ειδικά σε δύσκολες στιγμές. «Είμαι βέβαιος ότι αυτή η υποστήριξη θα συνεχιστεί και η Γαλλία θα είναι σταθερός εταίρος στο όραμά μας για την επανένωση της χώρας μας, προς όφελος όλων των Κυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων», είπε.

Στη δική της ομιλία, η κ. Γκρενέ-Καταλάνο εξέφρασε τη στήριξη της Γαλλίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσον αφορά τις προσπάθειες για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να διαιρεθεί», είπε, σημειώνοντας πως είναι βαθιά πεπεισμένοι ότι ένα αποτελεσματικό ομοσπονδιακό μοντέλο, όπου η λήψη αποφάσεων θα μοιράζεται σύμφωνα με την αρχή της πολιτικής ισότητας, «είναι ο μόνος πραγματικός δρόμος προς τα εμπρός».

Οι συνομιλίες θα πρέπει να επαναρχίσουν χωρίς να τεθούν προϋποθέσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τη σημαντική υποστήριξη της ΕΕ, είπε. Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είπε, υπάρχουν επίσης πολλές αβεβαιότητες αλλά όπως και ο ίδιος, και η χώρα της προσβλέπει σε μια νέα δυναμική και σε μια νέα διαδικασία προσανατολισμένη στα αποτελέσματα. «Μπορείτε να βασιστείτε στη Γαλλία για να βοηθήσει, όσο μπορεί, ελπίζοντας ότι η αδελφοσύνη θα επικρατήσει εδώ στην Κύπρο και προς όφελος της Ευρώπης μας», είπε. Σημείωσε επίσης, ότι, «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους εμπλεκόμενους να απέχουν από κάθε προκλητική ενέργεια ή τετελεσμένο γεγονός» που θα μπορούσε να απειλήσει την προοπτική των συνομιλιών.

Η Πρέσβειρα αναφέρθηκε επίσης στις διμερείς και εταιρικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας που ενισχύονται κάθε μέρα, όπως είπε, όπως στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, όπου οι δύο χώρες «μοιράζονται την επιθυμία να διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία». Οι Γάλλοι ναυτικοί συνεχίζουν να εκτιμούν τη φιλοξενία των κυπριακών λιμανιών, ενώ η συνεργασία μας επεκτείνεται σε νέους τομείς, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προσκληθεί τον Σεπτέμβριο να επιβιβαστεί στο γαλλικό πλοίο διοίκησης για την ετήσια στρατιωτική άσκηση "EUNOMIA" στην οποία συμμετέχουν η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία.

Αναφέρθηκε ακόμη στους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς μέσω της ευρείας διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, τη φοίτηση γαλλοκυπριακό σχολείο αλλά και την επιλογή Κύπριων φοιτητών να σπουδάσουν στη Γαλλία.

Είπε ακόμη ότι οι οικονομικές ευκαιρίες αυξάνονται επίσης σημειώνοντας ότι τα γαλλικά προϊόντα είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμα σε όλη την Κύπρο, ενώ και ότι σημαντικές επενδύσεις έχουν γίνει στην Κύπρο από γαλλικές εταιρείες.

Στη δεξίωση παρευρεθήκαν Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές, αξιωματούχοι, και πλήθος κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση