ΚΥΠΕ
Οι περιβαλλοντικές μας πολιτικές πρέπει να ξεπεράσουν τους διαχωρισμούς της γραμμής κατοχής και τα όρια των ΒΒ, ώστε να διαφυλάξουμε τη γη μας και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, παρουσιάζοντας, στη Λεμεσό, το όραμα του «Κύπρος 2035: Μία Κύπρος και Πράσινη».
Σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα και πρόκληση είναι η κλιματική κρίση και υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, μείωση κατά 55% των ρύπων μέχρι το 2030 και πλήρη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, είπε πως «δυστυχώς η απερχόμενη Κυβέρνηση δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αποκλίνει στην επίτευξη αυτών των στόχων».
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης προτείνει τη χάραξη πολιτικών που θα καθιστούν τα θέματα του περιβάλλοντος ενιαία και την Κύπρο ως ένα ενιαίο οικοσύστημα και τη δημιουργία δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτω από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας RescEU.
«Οι πολιτικές μας για τον αέρα, για το νερό, τη βιοποικιλότητα, τα δάση, τις ακτές μας, να ξεπεράσουν τους διαχωρισμούς που επιβάλλει η γραμμή της κατοχής και τα όρια των ΒΒ», είπε και πρόσθεσε ότι «όλη αυτή η γη μας ανήκει και είναι δική μας ευθύνη να την διαφυλάξουμε για να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές».
Αναφερόμενος στα κίνητρα για χρήση των ΑΠΕ, είπε πως πρέπει να προσαρμόσουμε την εθνική μας νομοθεσία για την προώθηση δημιουργίας ενεργειακών συνεταιρισμών, να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο επιδότησης με κλιμακωτή χορηγία για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για φωτοβολταϊκά σε κάθε στέγη, ως επίσης και προώθηση των ΑΠΕ από το δημόσιο τομέα.
Τα κίνητρα, συνέχισε, μπορούν να επιτευχθούν με απλά πράγματα, όπως η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για παροχείς ΑΠΕ και μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ προτείνει στοχευμένες κρατικές επενδύσεις, όπως πάρκο παραγωγής ηλιακης ενέργειας εντός της νεκρής ζώνης, υποδομές αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ και ουσιαστικές υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο κ. Δημητριάδης προκρίνει ακόμη την συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στο καθαρό περιβάλλον, το δικαίωμα των πολιτών να πληροφορούνται για περιβαλλοντικά θέματα και να συμμετέχουν άμεσα σε πολιτικές αποφάσεις που επηρεάζουν το περιβάλλον στο οποίο διαμένουν, αλλά και αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη για θέματα που αφορούν το περιβάλλον «όπως και για όλα τα άλλα θέματα».
Για την πράσινη φορολογία, είπε πως θα πρέπει ο ρυπαίνων να πληρώνει και αυτός που η δράση του ωφελεί το περιβάλλον και συνδράμει στην πράσινη ανάπτυξη να έχει φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προώθησης της πράσινης επιχειρηματικότητας και της κυκλικής οικονομίας, με αναβάθμιση των υπηρεσιών ανακύκλωσης, παροχή κινήτρων για επισκευή αντί αντικατάσταση προϊόντων και κινήτρων σε επιχειρήσεις με πιστοποίηση EU Ecolabel.
Επιπρόσθετα, δήλωσε πως ο ρόλος του Επιτρόπου Περιβάλλοντος θα πρέπει να αναβαθμιστεί, ώστε να υπάρχει οριζόντιος έλεγχος περιβαλλοντικής επίδρασης κράτους και ιδιωτικών οργανισμών, να τεθούν στόχοι για ενεργειακές επιδόσεις του δημόσιου τομέα, ο οποίος πρέπει να ελέγχεται για την τήρηση τους, να επιβλέπεται η εφαρμογή αδειδοτημένων έργων του Τμήματος Περιβάλλοντος και να υπάρχει η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς, στην εφαρμογή πράσινης πολεοδομικής πολιτικής, στην εκπόνηση στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη με όρους αειφορίας και στην προσέλκυση νέων γεωργών και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Ανέπτυξε ακόμη τις θέσεις του για την προστασία του Ακάμα, την προστασία των ζώων, καθώς και σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την πόλη και επαρχία της Λεμεσού, όπως είναι ο δημόσιος κήπος και το κυκλοφοριακό.
«Η απερχόμενη Κυβέρνηση και οι συνεχιστές της, τα τελευταία 10 χρόνια, δεν πήραν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης και κατέληξε λέγοντας πως «μόνο μια πραγματικά ανεξάρτητη ηγεσία μπορεί να αλλάξει τις νοοτροπίες και να υλοποιήσει τα μέτρα που χρειάζονται για να αποφύγουμε την κλιματική καταστροφή».