ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ταβάνι της κομματικής συσπείρωσης

Γιατί ο Ενδιάμεσος διαχρονικά δυσκολεύεται να συσπειρωθεί και η μάχη των δύο μεγάλων κομμάτων στην τελική ευθεία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στην τελική ευθεία της προεκλογικής, η δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research, δείχνει τον Νίκο Χριστοδουλίδη να διατηρεί σαφές προβάδισμα της τάξεως του 11% από τον δεύτερο και αν επιβεβαιωθεί αυτό ένα εκλογικό θρίλερ εξελίσσεται για το ποιος θα λάβει τη δεύτερη θέση. Το σκηνικό που διαγράφεται σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις, αν τελικά επιβεβαιωθούν, στέλνει το μήνυμα πως το κομματικό τοπίο θα αλλάξει άρδην την επομένη των εκλογών, καθώς ένα από τα μεγάλα κόμματα θα μείνει εκτός του β΄ γύρου. Στο τελικό κατοστάρι του προεκλογικού θα διαφανεί πόσο συσπειρώνονται τα κόμματα γύρω από τον κάθε υποψήφιο ή αν θα υπάρξουν απώλειες που θα στοιχίσουν στον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά.

Η Πινδάρου δίνει αγώνα να συσπειρωθεί ο ΔΗΣΥ γύρω από την υποψηφιότητα Αβέρωφ.

Ο γρίφος που λέγεται ΔΗΣΥ

«Άλλοι τις δημοσκοπήσεις, εμείς την τενέκκα» λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αμφισβητώντας στην ουσία τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που θέλουν τον Συναγερμό όχι μόνο να μη συσπειρώνεται γύρω από την υποψηφιότητά του, αλλά παράλληλα να τον δείχνει τρίτο. Όσο όμως κι αν το επίσημο αφήγημα είναι το «σκίσιμο των πτυχίων των δημοσκόπων», η αλήθεια είναι πως στην Πινδάρου μελετούν διεξοδικά τις έρευνες, καθώς πρώτη φορά το κόμμα παρουσιάζεται τόσο διασπασμένο μεταξύ δύο υποψηφιοτήτων. Κύριος στόχος είναι να συσπειρωθεί το κόμμα και εδώ οφείλεται το σκληρό κομματικό αφήγημα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Γίνεται δηλαδή επίκληση στον κομματικό πατριωτισμό με αναφορές στον Κληρίδη, στην ιστορία ίδρυσης του κόμματος, ενώ η κίνηση του Αβέρωφ Νεοφύτου να βάλει προϋποθέσεις πλέον ότι με όσους συνεργαστεί θα είναι πρόσωπα που συμφωνούν με τις θέσεις του ίδιου και του κόμματος, καταδεικνύει πως θέλει να επαναφέρει πίσω εκείνους τους αναποφάσιστους Συναγερμικούς που βλέπουν με ανησυχία το σενάριο συγκυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ενδιάμεσο. Η κομματική καθαρότητα δηλαδή που υπόσχεται ο συναγερμικός πρόεδρος έχει ως στόχο την πλήρη συσπείρωση, καθώς αυτή όπως εκτιμούν θα τον στείλει στον β΄ γύρο. Αντιλαμβάνονται πλέον πως οι ψήφοι από άλλους χώρους είναι ιδιαίτερα αμελητέες. Επί του παρόντος πάντως τα πράγματα φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολα. Ιδιαίτερα δύσκολα καθότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου λαμβάνει σήμερα 21,5%. Υπάρχει αύξηση ποσοστών, αν ληφθεί υπόψη ότι στο πρώτο κύμα της κυλιόμενης δημοσκόπησης λάμβανε 20,5% και στο δεύτερο κύμα 20,7%. Το ενδιαφέρον βεβαίως είναι το τι συμβαίνει στον ΔΗΣΥ. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ λαμβάνει 52,6% των συναγερμικών ψήφων και έχει αυξηθεί κατά 2,6% σε σχέση με το δεύτερο κύμα κυλιόμενης δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε στις 11-16 Ιανουαρίου. Οι δυνατές του επαρχίες είναι η Αμμόχωστος και η Λευκωσία, ενώ πρόβλημα καταγράφεται στη γενέτειρά του Πάφο και στη Λεμεσό κατά την οποία υπήρχε για καιρό η ψιθυρολογία ότι ο περίγυρος του Νίκου Αναστασιάδη δούλευε υπέρ της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Το ερώτημα είναι πόσο μπορεί ακόμη να συσπειρώσει το κόμμα του ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέρ της υποψηφιότητάς του. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως τις τελευταίες μέρες των εκλογών, διαχρονικά, ο Συναγερμός συσπειρώνεται. Στη σχετική αύξηση της συσπείρωσης του ΔΗΣΥ ενδεχομένως να συνέβαλαν συγκεκριμένοι λόγοι:

- Η κοινή δήλωση πίστεως προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου που υπέγραψαν όλα τα συναγερμικά στελέχη και οι υπουργοί, ανατρέποντας έτσι την ψιθυρολογία ότι συζητούν με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

- Οι πρόσφατες δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου που καλούσε τους Δεξιούς να ψηφίσουν Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς το δίλημμα που θα τεθεί είναι μεταξύ Χριστοδουλίδη και ΑΚΕΛ.

- Η δήλωση Μαρίνου Σιζόπουλου πως αν εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο ΔΗΣΥ θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Δήλωση που αναγκάστηκε να αποσύρει λίγο αργότερα.

- Η συστράτευση Νίκου Αναστασιάδη με τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το ζήτημα όμως είναι πως πρώτη φορά υπάρχει μία παράλληλη συναγερμική υποψηφιότητα όπως άλλωστε έχει εμπεδωθεί στο μυαλό πολλών ψηφοφόρων. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης με ποσοστό 32,9% λαμβάνει το 33,1% των συναγερμικών ψηφοφόρων και έχει μειωθεί οριακά σε σχέση με τη δεύτερη κυλιόμενη που λάμβανε το 33,7%. Φαίνεται να αύξησε τα ποσοστά εισροών του από όσους απείχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2021, καθώς λαμβάνει το 23,4% της εν λόγω μερίδας ψηφοφόρων. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική δυναμική του, ο τέως υπουργός Εξωτερικών παρουσιάζεται ιδιαίτερα δυνατός στην επαρχία Πάφου με ποσοστό 48% και 32,3% στη Λάρνακα.

Αναζητώντας την προοδευτική ψήφο

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης φαίνεται να συσπειρώνει ικανοποιητικά το ΑΚΕΛ, καθώς λαμβάνει το 76,3% της ΑΚΕΛικής ψήφου, αυξάνοντάς το σε σχέση με τη δεύτερη κυλιόμενη δημοσκόπηση της «Κ» που τον έδειχνε στο 75%. Σημειώνεται πως το ίδιο διάστημα το 2018 ο Σταύρος Μαλάς συσπείρωνε στο 78,7% το ΑΚΕΛ, ωστόσο ο κ. Μαυρογιάννης έχει να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις μερίδας προοδευτικών ψηφοφόρων για το γεγονός ότι υπήρξε στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη. Παρά το ότι το ΑΚΕΛ φιλοδοξούσε να αποτελέσει μία πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα, διασπώντας έτσι τα κόμματα του Κέντρου, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επί του παρόντος. Έχει βεβαίως μία πολύ καλή εικόνα στους Οικολόγους αφού λαμβάνει το 31,6% της πράσινης ψήφου και σε αυτό φαίνεται να συνέβαλε η παρουσία των Ατταλίδου, Ξάνθου αλλά και η πράσινη πολιτική που προωθεί ο υποψήφιος. Σημαντική είναι η εισροή του από όσους απείχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2021 καθώς φτάνει το 20,4%. Η κίνησή του πάντως να αντιπαρατεθεί με το ΕΛΑΜ για τη μαντήλα, φέρεται να έχει ως στόχο την πλήρη συστράτευση της προοδευτικής ψήφου, ενώ η επιμονή του στο να υπογραμμίζει την αρνητική του στάση στο Σχέδιο Ανάν φαίνεται να συνδέεται με την επιδίωξή του να κερδίσει ψήφους από το Κέντρο. Το ΑΚΕΛ φαίνεται πάντως πως δούλεψε εντατικά το αφήγημα της χαμένης ψήφου προς την υποψηφιότητα του Αχιλλέα Δημητριάδη, καθώς ο ανεξάρτητος υποψήφιος παρουσιάζει σχετική πτώση. Από το 5% που παρουσίαζε στο πρώτο κύμα της κυλιόμενης, πλέον λαμβάνει 4% . Από το 5,3% της ΑΚΕΛικής ψήφου που λάμβανε, πλέον αυτή έχει μειωθεί στο 2,9%. Ίσως να επηρέασε την υποψηφιότητά του και η ένταση που καταγράφηκε με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στο διακαναλικό debate, αλλά και η κίνησή του να αποδώσει ίσες ευθύνες για το ναυάγιο στο Κυπριακό με τους άλλους δύο υποψηφίους της Δεξιάς. Υπάρχει ακόμη ανησυχία για το 12,1% ΑΚΕΛικών ψηφοφόρων που λαμβάνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο αξιοποιήθηκε πλήρως το γεγονός ότι ο τέως υπουργός Εξωτερικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΕΛΑΜ, για το οποίο προφανώς αντιλήφθηκε το πλήγμα και αναθεώρησε λίγες ώρες μετά.

Iστορικά αποσυσπειρωμένος Ενδιάμεσος

Ο ενδιάμεσος χώρος ιστορικά καταδεικνύει πως δυσκολεύεται να συσπειρωθεί, λόγω των οργανωτικών ανεπαρκειών και των διαφορετικών προσωπικών ατζεντών. Αυτό φαίνεται να το αντιλήφθηκε νωρίς ο Νίκος Χριστοδουλίδης και γι’ αυτό τον λόγο επικεντρώθηκε στη συναγερμική ψήφο εξ αρχής. Το ερώτημα είναι αν θα ακολουθήσουν την πεπατημένη ή αν αυτή τη φορά θα συσπειρωθούν πλήρως κάτω από την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει το 71,2% των ΔΗΚΟϊκών ψηφοφόρων, που θεωρείται ικανοποιητικό, αν λάβει κανείς υπόψη πως τον Ιανουάριο του 2018 η συσπείρωση του ΔΗΚΟ υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου έφτανε το 68,5%. Μη ικανοποιητική θεωρείται η συσπείρωση της ΕΔΕΚ, με 58,5% συσπείρωση και της ΔΗΠΑ με 51,9%. Η ΕΔΕΚ ήδη βρίσκεται στην εσωστρέφεια και οι πρόσφατες διαγραφές σίγουρα δεν βοήθησαν. Δεν είναι τυχαίο ότι το 12,2% στρέφεται στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη ενώ το 13,4% των σοσιαλιστικών ψήφων στρέφεται προς τον Γιώργο Κολοκασίδη, του οποίου ώθηση έδωσε και το γεγονός ότι τον πρότεινε ο διαγραφείς πλέον βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου. Ζήτημα βεβαίως φαίνεται να τίθεται και στη ΔΗΠΑ, καθώς το 11,1% στρέφεται προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και το 25,9% στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Η παρουσία της Αθηνάς Κυριακίδου στο πλευρό του συναγερμικού προέδρου φαίνεται πως συνέβαλε στην εισροή ψήφων από τη ΔΗΠΑ στην υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023