ΚΥΠΕ
Με τον τίτλο «Ένας φιλομαθής (bookish) τεχνοκράτης για τη διαχείριση των ωκεανών και της αλιείας» παρουσιάζει το βιογραφικό του Κώστα Καδή, του Κύπριου υποψήφιου Επιτρόπου Ωκεανών και Αλιείας, η ευρωπαϊκή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico, στο πλαίσιο σειράς άρθρων στα οποία καταγράφει το προφίλ του υποψήφιου της κάθε χώρας για τη νέα Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όπως σημειώνεται, με τον ορισμό του κ. Καδή στη θέση, η κ. Φον ντερ Λάιεν επέλεξε «έναν τεχνοκράτη συνηθισμένο στο να ακροβατεί ως επικεφαλής μιας έντονα αμφισβητούμενης, άκρως πολιτικής αρμοδιότητας», κάνοντας αναφορά στην πανεπιστημιακή του πορεία, μεταξύ άλλων στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και με τη δημιουργία της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης στο Πανεπιστήμιο Frederick. Επισημαίνεται πως ο κ. Καδής δεν είναι μέλος πολιτικού κόμματος, και πως διετέλεσε Υπουργός Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού, και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Το άρθρο αναφέρεται στο ιστορικό του κ. Καδή ως Υπουργού Γεωργίας και Περιβάλλοντος καθώς στη θητεία του εργάστηκε για «επιπρόσθετη χρηματοδότηση για αγρότες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αύξηση της προστασία των δασών και αυστηρότερες ποινές για τους εμπρηστές, και για βελτίωση της ευημερείας των ζώων».
Προστίθεται ωστόσο πως δέχθηκε επικρίσεις μετά την παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της ΕΕ νωρίτερα φέτος για ανεπάρκεια στη διαχείριση προστατευόμενης περιοχής του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000.
Σε δήλωσή του στο Politico, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου της ομάδας της Αριστεράς κάνει λόγο για έναν «καλό τεχνοκράτη, συναινετικό και με πολλή εμπειρία στα σχετικά Υπουργεία», εκτιμώντας πως αυτά τα χαρακτηριστικά «θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει με επιτυχία το δύσκολο πόστο» για το οποίο προτείνεται «για το καλό της ΕΕ».
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιάννος Κατσουρίδης επεσήμανε στο Politico πως ο κ. Καδής «θεωρείται κεντροδεξιός και κοντά στο (κεντρώο) Δημοκρατικό Κόμμα» και πολιτικός «χαμηλού προφίλ» που δεν εμπλέκεται σε αντιπαραθέσεις, προσθέτοντας πως πρόκειται για άτομο που θεωρείται «περισσότερο ακαδημαϊκός και λιγότερο πολιτικός» ο οποίος λόγω της εμπειρίας του θεωρείται κατάλληλος για τη θέση.
Αναφορικά με τις νέες του αρμοδιότητες, οι συντάκτριες του άρθρου αναφέρονται στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει για να φέρει κοντά διαφορετικά συμφέροντα, παντρεύοντας την ανάγκη ο τομέας της αλιείας να είναι επικερδής με την μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Στην επιστολή ανάθεσης αρμοδιοτήτων, σημειώνεται, η κ. Φον ντερ Λάιεν ζητά από τον κ. Καδή να διασφαλίσει πως η ΕΕ θα ηγηθεί των παγκόσμιων προσπαθειών για να αποκατασταθεί η υγεία των ωκεανών παγκόσμια, και να στηρίξει τις παράκτιες κοινότητες στην Ευρώπη, καθώς και να σκιαγραφήσει το όραμα της ΕΕ για την αλιεία με ορίζοντα το 2040 ώστε να διασφαλίζονται νέες θέσεις εργασίας, η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα του τομέα.
Επίσης αναφέρεται πως ο κ. Καδής θα συντάξει την Στρατηγική της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία σε σχέση με τους Ωκεανούς και ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τους Ωκεανούς το οποίο μεταξύ άλλων θα προωθεί τα θέματα «γαλάζιας οικονομίας» και της συνεκτικής διαχείρισης των θαλασσών της Ευρώπης.
Ο κ. Καδής θα είναι επίσης υπεύθυνος για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας στην ΕΕ και παγκόσμια μέσω της «διπλωματίας των ωκεανών» της ΕΕ, αλλά και της διασφάλισης της πρόσβασης της αλιείας της ΕΕ σε γειτονικά ύδατα, την προστασία της από αθέμιτο παγκόσμιο ανταγωνισμό, και την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας.
Παράλληλα ο Κύπριος Επίτροπος θα πρέπει να εργαστεί σε συντονισμό με τον Επίτροπο για την κλιματική πολιτική καθώς θα πρέπει να διερευνήσει τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των αποθεμάτων «γαλάζιου άνθρακα» της Ευρώπης ως ενός νέου πόρου εισοδήματος για τις παράκτιες κοινότητες, που να συνεισφέρει στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Η αναπληρώτρια αντιπρόεδρος Ευρώπης για τη ΜΚΟ Oceana, Βέρα Κοέλιο, ανέφερε πως οι οργανώσεις για την διατήρηση των ωκεανών αναμένουν πως ο κ. Καδής αντιλαμβάνεται πλήρως «ότι οι ευημερούσες αλιευτικές κοινότητες και μια μπλε οικονομία που να ευδοκιμεί εξαρτώνται πλήρως από έναν υγιή, γεμάτο ζωή και βιοποικιλότητα ωκεανό».
Ο Χαβιέρ Γκαράτ, από τον σύνδεσμο που εκπροσωπεί τον τομέα της αλιείας, Europêche, είπε από την άλλη πως ελπίζει ότι ο κ. Καδής θα «αποκαταστήσει την ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της βιοποικιλότητας, την βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και την ασφάλεια τροφίμων - μια ισορροπία που δυστυχώς έλειπε στην προηγούμενη νομοθετική περίοδο».