ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Politico: Η ονοματολογία για τους επόμενους Επιτρόπους – Η περίπτωση της Κύπρου

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την επόμενη ομάδα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πριν κάνει ένα διάλειμμα για να περάσει χρόνο με την οικογένειά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να στείλουν τα ονόματα αυτών που θέλουν να είναι στην επόμενη ομάδα επιτρόπων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico. Αναφερόμενο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αναφέρει σε ειδικό ευρωπαϊκό χάρτη, ότι ανεπίσημα η Κύπρος ενδιαφέρεται για τα χαρτοφυλάκια των Μεταφορών και της Μεσογείου, με υποψήφια ονόματα αυτά του Γιώργου Λακκοτρύπη και του Κωνσταντίνου Κόμπου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόμπος διέψευσε τις αναφορές που τον θέλουν να προορίζεται για τη θέση του Επιτρόπου. «Σε κάθε περίπτωση εγώ δεν έχω καμία πρόθεση να αφήσω αυτό το οποίο ξεκίνησα, έχουμε αρκετές προκλήσεις και νομίζω ότι είναι μεγάλη τιμή ο διορισμός αυτός και πρέπει να ανταποκριθώ σε αυτό το καθήκον, το οποίο μου έχει αναθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», δήλωσε στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση».

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αναζητήσει έναν επίτροπο αφοσιωμένο στη Μεσόγειο, κάτι που ακούγεται υπέροχο, αλλά είναι πιθανώς μια σκληροπυρηνική δουλειά που εξετάζει τη μετανάστευση και την άθλια κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Κύπρος έχει εκφράσει νωρίς ενδιαφέρον για αυτό», τονίζεται επίσης στο δημοσίευμα.

Ποιος μένει;

Αρκετές κυβερνήσεις επέλεξαν να αποφύγουν μια δυσάρεστη εσωτερική διαμάχη στέλνοντας πίσω το σημερινό τους Επίτροπο στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Politico. Εξάλλου, η εμπειρία και η προσωπική τους σχέση με τη von der Leyen θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου χαρτοφυλακίου, τονίζεται. Ο Maroš Šefčovič (Σλοβακία) και ο Valdis Dombrovskis (Λετονία), για παράδειγμα, γνωστοί ως δύο σταθερά χέρια, θα προσθέσουν άλλα πέντε χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο βιογραφικό τους. Το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για την Dubravka Šuica (Κροατία), αν και δεν έχει ακόμη ονομαστεί επίσημα από την κυβέρνησή της. Ο Ολλανδός επίτροπος, Wopke Hoekstra, μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο ως αντικαταστάτης του Φρανς Τίμερμανς και επιστρέφει για άλλα πέντε χρόνια, παρόλο που το κόμμα του δεν είναι στην ολλανδική κυβέρνηση. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι Γάλλοι και Έλληνες ηγέτες θα αποφασίσουν να στείλουν πίσω τους σημερινούς επιτρόπους τους, Τιερί Μπρετόν και Μαργαρίτη Σχοινά.

Ποια νέα ονόματα πρέπει να μάθουμε ήδη να προφέρουμε;

Κάποιες χώρες έχουν αρχίσει να βγάζουν προς τα έξω ονόματα, ακόμη και πριν η Von der Leyen στείλει το επίσημο αίτημά της. Η Ισπανία ελπίζει να εξασφαλίσει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο ενέργειας και κλίματος για την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Teresa Ribera. Η Σουηδία στέλνει την υπουργό της ΕΕ Jessika Roswall, η Φινλανδία στέλνει την ευρωβουλευτή Henna Virkkunen, η Σλοβενία έστειλε τον πρώην Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Tomaž Vesel, η Ιρλανδία πρότεινε τον υπουργό Οικονομικών Michael McGrath και η Τσεχία πρότεινε τον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Jozef Síkela.

Τα πιο πάω δεδομένα εξακολουθούν να αφήνουν άγνωστες περισσότερες από δώδεκα χώρες. Πολλά από τα κομμάτια του παζλ ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι περισσότερες χώρες θα ανακοινώσουν τα ονόματά των Επιτρόπων τους τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει παρουσιάσει δημόσια δύο υποψηφίους, όπως ζητήθηκε. Αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν καλά ότι η φον ντερ Λάιεν θέλει μια Επιτροπή με ισορροπία μεταξύ των φύλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα υπάρχουν στα παρασκήνια παζάρια για ονόματα και χαρτοφυλάκια πριν βγει οτιδήποτε επίσημο, για να αποφευχθεί η δημόσια ζημιά σε έναν υποψήφιο που μπορεί να απορριφθεί.

Οι εσωτερικές διαμάχες και τα μεγάλα έπαθλα

Σε άλλες περιπτώσεις, στο εσωτερικό μίας χώρας οι πολιτικοί μάχονται μεταξύ τους για την υποψηφιότητα. Στη Λιθουανία, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος τσακώνονται ανοιχτά για τον υποψήφιο. Στην Πολωνία ο αγώνας γίνεται κεκλεισμένων των θυρών. Άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία και το Βέλγιο, βρίσκονται στη μέση του σχηματισμού νέων κυβερνήσεων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απόφαση για το όνομα.

Δεν είναι μυστικό ότι η Γαλλία οραματίζεται ένα οικονομικό σούπερ χαρτοφυλάκιο που θα βοηθήσει στην καθοδήγηση της βιομηχανικής ατζέντας του μπλοκ απέναντι στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Το ενδιαφέρον της Κύπρου

Η Πρόεδρος της Κομισιόν θα αναζητήσει έναν επίτροπο αφοσιωμένο στη Μεσόγειο, που εξετάζει τη μετανάστευση και την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Κύπρος έχει εκφράσει νωρίς ενδιαφέρον για αυτό, προσθέτει το Politico.

Υπάρχει επίσης η προοπτική ενός Επιτρόπου Άμυνας, που προκάλεσε από νωρίς ενθουσιασμό έως ότου οι υποψήφιοι συνειδητοποίησαν πόσο μικρή δύναμη έχει η ΕΕ σε αυτόν τον τομέα. Στα ονόματα που ακούστηκαν ήταν και αυτό του Πολωνού Υπουργού Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι. Η Πολωνία μερικές φορές αναφέρεται επίσης ως πιθανός υποψήφιος για τη δουλειά της διεύρυνσης, δεδομένης της υποστήριξης της Βαρσοβίας προς το Κίεβο, αλλά ο ρόλος θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εσωτερική πολιτική, με τους Πολωνούς αγρότες να είναι λιγότερο ενθουσιώδεις για την ενσωμάτωση του τεράστιου αγροτικού τομέα της Ουκρανίας στην ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση