![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547901/images/b_bnamii.jpg)
![Του Γιάννη Ιωάννου](assets/modules/wnp/authors/138/images/yiannisioannou3.jpg)
Του Γιάννη Ιωάννου
Πολλά και ενδιαφέροντα σε σχέση με τις προσπάθειες, εκ μέρους του ΟΗΕ, άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό μοιράστηκε με την «Κ», σε συνέντευξή του, ο Οζντίλ Ναμί, ο οποίος υπήρξε την περίοδο 2015-2017 ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς στον τελευταίο γύρο κορύφωσης της διαδικασίας του Κυπριακού -με αποκορύφωμα το Κρανς Μοντανά το καλοκαίρι του 2017. Ο κ. Ναμί εξέφρασε στην «Κ» ενόψει και της καθόδου στη Κύπρο της Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο συγκρατημένη αισιοδοξία για την επανέναρξη των συνομιλιών, άσκησε την κριτική του στα Ηνωμένα Έθνη για την προσέγγιση της διαδικασίας του Κυπριακού μετά την αποτυχία του 2017 στην Ελβετία ενώ αποδίδει για την τελευταία, ευθύνη στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Η στάση Αναστασιάδη
«Ο μόνος αντίθετος στο Πλαίσιο Γκουτέρες ήταν ο κ. Αναστασίαδης. Συνέχισε να απαιτεί να δει τις τελικές μας προτάσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις χωρίς να μας δείξει το τελευταίο του διαπραγματευτικό χαρτί στα άλλα πέντε κεφάλαια του Πλαισίου» αναφέρει ο κ. Ναμί ερωτώμενος για το τι συνέβη το καλοκαίρι του 2017 στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας. Ο πρώην Τ/κ διαπραγματευτής αναφέρει πως εκείνο το καλοκαίρι οι δύο πλευρές έφτασαν όντως πολύ κοντά στο να λύσουν το Κυπριακό ωστόσο τακτικισμοί, που ο ίδιος αποδίδει στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στον τέως Πρόεδρο, δεν κατόρθωσαν να καταστήσουν εφικτή μια συμφωνημένη λύση.
Χρειάζεται ηγεσία
Ο κ. Ναμί αναφερόμενος στο που βρισκόμαστε σήμερα θεωρεί πως οι δύο θέσεις των πλευρών είναι ακραίες και πως απαιτείται ηγεσία προκειμένου να ξεκολλήσει η διαδικασία. «Τώρα υπάρχουν δύο ακραίες θέσεις στο τραπέζι. Η “λύση δύο κρατών” της τουρκικής πλευράς εναντίον της προσέγγισης “ας κάνουμε σαν να μην έγινε τίποτα” της ελληνοκυπριακής ηγεσίας. Βλέπω τις εν λόγω θέσεις ως “ακραίες” γιατί δεν πιστεύω ότι μπορούμε ρεαλιστικά να περιμένουμε από τη μια πλευρά να πείσει την άλλη να αποδεχθεί τη θέση της χωρίς καμία αλλαγή. Το πρόβλημα είναι ότι κανένας ηγέτης δεν φαίνεται να έχει την πολιτική βούληση να βοηθήσει τον άλλο για να βρεθεί μια διέξοδος από αυτό το αδιέξοδο» μας απαντά χαρακτηριστικά ο Τουρκοκύπριος «αξιωματούχος». Ωστόσο αναγνωρίζει πως η τελική θέση του Τατάρ περί λύσης δύο κρατών αποτελεί μοχλό πίεσης, έναντι ημών και της διεθνούς κοινότητας, και όχι ρεαλιστική προσέγγιση.
Στηρίζουν οι Τουρκοκύπριοι
Ο κ. Ναμί καταλήγει, συγκρατημένα αισιόδοξος, πως η διαδικασία πρέπει να αλλάξει εκ μέρους των ΗΕ προκειμένου να υπάρξει κατάληξη είτε με λύση είτε με την «επόμενη ημέρα» για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Θωρεί ωστόσο πως οι Τουρκοκύπριοι θα στήριζαν μια διαδικασία επανεκκίνησης του Κυπριακού αλλά θα μπορούσαν να ζήσουν και χωρίς αυτή. «Νομίζω ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των Τουρκοκυπρίων ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να τερματιστεί το status quo. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εντάξει με μια ομοσπονδιακή λύση αλλά είναι επίσης εντάξει και με μια λύση “δύο κρατών”. Η απογοήτευση είναι ότι ενώ είμαστε έτοιμοι να πούμε “Ναι” σε οποιαδήποτε από αυτές τις λύσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει “Όχι” και στις δύο και μας αφήνει σε ένα συνεχές limbo. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα υπάρξει τεράστια δημόσια υποστήριξη σε έναν νέο γύρο συνομιλιών, εάν ο κόσμος δει ότι αυτό θα είναι o τελικός σκοπός για να επανενταχθούμε στον κόσμο είτε μέσω μιας ομοσπονδίας είτε μέσω του δικού μας κράτους» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο Οζντίλ Ναμί.