ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οριστικοποιείται η ημερομηνία της Πενταμερούς

Τα ξαναλένε οι διαπραγματευτές - εμμένει ο Τατάρ εν μέσω… γαϊδουριών για λύση δύο κρατών

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Ως καταληκτικές της άτυπης πενταμερούς, τον Μάρτιο στην Γενεύη της Ελβετίας, για το Κυπριακό θεωρούνται από έμπειρους παρατηρητές οι κινήσεις που καταγράφονται στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Την Πέμπτη οι δύο διαπραγματευτές, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, συναντήθηκαν ενόψει της τελικής ημερομηνίας, που θα οριστεί από τα ΗΕ, αλλά και της συζήτησης για τα σημεία διέλευσης. Το διήμερο 17ης-18ης Μαρτίου ενδέχεται να διαφοροποιηθεί με τον ΟΗΕ να ανακοινώνει, στα τέλη του μήνα, την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής της διεθνούς διάσκεψης. Την ίδια στιγμή στα Κατεχόμενα σημειώνονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις με τον Ερσίν Τατάρ να συγκρούεται, εσωτερικά, με φόντο το Κυπριακό ενώ η τουρκοκυπριακή κοινότητα σοκαρίστηκε από την υπόθεση θανάτωσης άγριων γαϊδουριών από πυροβολισμούς.

Τα είπαν ξανά

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, οι δύο διαπραγματευτές συναντήθηκαν εκ νέου για διαβουλεύσεις. Όπως πληροφορείται η «Κ» η συνάντηση αφορά τόσο λεπτομέρειες επί της οργάνωσης της άτυπης διάσκεψης όσο κι ανταλλαγή απόψεων, επί της συνέχισης της προσπάθειας για το θέμα της διάνοιξης σημείων διέλευσης (οδοφραγμάτων). Νέα συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ. Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε δηλώσει το περασμένο Σάββατο ότι υπήρξε μια ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη, κάνοντας λόγο για «κάποιες μικρές αλλαγές, όσον αφορά τις ημερομηνίες». Συμπλήρωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη «αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες». Όπως αντιλαμβάνεται η «Κ» η πραγματοποίηση των αλλαγών στην ημερομηνία είναι καθαρά συνδεόμενη με το πρόγραμμα του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που θα βρίσκεται στις 20 του Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Επανήλθε για 2 κράτη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέρχεται με την ρητορική των δύο κρατών με αφορμή μάλιστα την συζήτηση για το βιβλίο του τέως ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη, στο οποίο -μεταξύ άλλων- αναφέρεται στο Κρανς Μοντανά.

Όσοι αγνοούν τα ξεκάθαρα γεγονότα στα 57 χρόνια από το 1968 και περιορίζουν τη βούληση του «τουρκοκυπριακού λαού» στο πλαίσιο ενός καθοδηγούμενου αδιεξόδου και μιας ψυχολογίας ενοχής, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν και να μεταπείσουν την Ε/κ πλευρά, πρέπει να καταλάβουν, υπό το φως των πραγματικοτήτων επί τους εδάφους, «γιατί ετοιμάζονται να γίνουν υποψήφιοι», ανέφερε ο κ. Τατάρ υπογραμμίζοντας πως η μόνη αποδεκτή λύση είναι αυτή των «δύο κρατών». «Ο μόνος λόγος για τον οποίο ο τουρκοκυπριακός λαός καταπιέζεται λόγω της απομόνωσης από το 1963 είναι το αποτέλεσμα να αφήσουμε το μέλλον του λαού μας στη βούληση της Ε/κ πλευράς» συνέχισε ο κ. Τατάρ. Θεωρεί μάλιστα ότι στη μετα-Ανάν περίοδο ακολουθήθηκε μια «ακατανόητη πολιτική», συμπεριλαμβανομένης της επιρροής σε έναν βαθμό των Ε/κ στην εκλογή του δικού τους ηγέτη (των Τ/κ). Επιπλέον, συνεχίζει, έγιναν βήματα που οδήγησαν στο Κρανς Μοντανα για να ικανοποιηθεί η Ε/κ πλευρά από τρεις απόψεις, κάτι που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στο μέλλον των Τ/κ. «Η πρώτη από αυτές ήταν η πολιτική της μείωσης της βούλησής μας σε μία μόνο ψήφο, η δεύτερη ήταν η παροχή χάρτη και η τρίτη ήταν προτάσεις που θα καταργούσαν το δικαίωμα παρέμβασης της μητέρας-πατρίδας Τουρκίας» φωτογραφίζοντας ουσιαστικά και τον Μουσταφά Ακιντζί -που πρωταγωνίστησε στην διαπραγμάτευση του 2017.

Εύσημα στο Πακιστάν

Με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στο Πακιστάν, ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε και στην στήριξη της ισλαμικής χώρας προς την λεγόμενη ΤΔΒΚ. «Το Πακιστάν είναι μια σημαντική φίλη και αδελφή χώρα τόσο "για τη μητέρα πατρίδα Τουρκία", όσο και για την “ΤΔΒΚ”» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κατά τη διάρκεια συνάντησης στα Κατεχόμενα με τον Πρόεδρο του συνδέσμου ενότητας και πολιτισμού του Πακιστάν», Nawaz Muhammad, και το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου.

Η κόντρα και οι γάιδαροι

Το Κυπριακό συζητήθηκε και πάλι στην «βουλή», όπου αυτή την φορά σε αντιπαράθεση ήρθαν ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τόρος, και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο κ. Τορός επεσήμανε ότι πλησιάζει μια κρίσιμη συνάντηση για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο και υποστήριξε ότι «μια συνολική λύση σε μια ομοσπονδιακή δομή βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων θα συμβάλει και στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η άτυπη συνάντηση του Μαρτίου θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια για επίτευξη κοινών συμφερόντων για το μέλλον, αντί να δοθεί έμφαση στις γνωστές πολιτικές θέσεις, και δήλωσε ότι μόνο έτσι μπορούμε να εισέλθουμε στην οδό της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας. Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις για το Κυπριακό στη «βουλή», ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου επέκρινε τις θέσεις του κ. Τόρος λέγοντας ότι «η Τουρκία είναι μια χώρα που μπορεί να δει τα δικά της συμφέροντα και δεν υπάρχει ανάγκη να δίδονται συμβουλές». Πρόσθεσε ότι «είναι αλήθεια ότι οι δύο λαοί, καθώς και η Τουρκία και η Ελλάδα, θα επωφεληθούν από μια πραγματική λύση», αλλά υποστήριξε ότι οι «βουλευτές» της αντιπολίτευσης μιλούν μόνο για λύση και όχι για πραγματική λύση και αυτό δεν είναι αρκετό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αίσθηση προκάλεσε η θανάτωση 14 άγριων γαϊδουριών -στην Καρπασία- με την εικόνα των νεκρών ζώων -από πυροβολισμούς- να κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Για την υπόθεση διατάχθηκε «έρευνα» από τις κατοχικές αρχές -με σειρά Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων να κάνουν λόγο για ενέργεια που μπορεί να συνδέεται με κληρωτούς στρατιώτες που υπηρετούν την θητεία τους στις κατοχικές δυνάμεις ασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση