ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος για ηλεκτρικό καλώδιο: «Εποικοδομητική η συζήτηση, δεν τελειώσαμε»

«Η συζήτηση συνεχίζεται», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης - Τα θέλω της Αθήνας και της Λευκωσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος (Great Sea Interconnector - GSI) κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο από νωρίς το απόγευμα για το θέμα αυτό και στην οποία συμμετειχε, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς σχετικά από τους δημοσιογράφους εξερχόμενος του Προεδρικού γύρω στις 7 το βράδυ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν τελειώσαμε», προσθέτοντας ότι «η συζήτηση συνεχίζεται», ενώ ερωτηθείς έκανε λόγο για «εποικοδομητική» συζήτηση.

Ο Πρόεδρος έφυγε από το Προεδρικό προκειμένου να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό κατά την παρουσίαση βιβλίου, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, του Συνδέσμου Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών στην Ελλάδα την περίοδο 1974 - 1979, και μετά την παρουσίαση θα επιστρέψει στο Προεδρικό για τη σύσκεψη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η σημασία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου τόσο ως στρατηγικό έργο όσο και ως προς την οικονομική του διάσταση και ως προς τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας και της ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη.

Τα θέλω της Λευκωσίας

Στη σύσκεψη η κυπριακή πλευρά αναμένεται να θέσει και άλλα ζητήματα πέρα από τις ανησυχίες που υπάρχουν για το έργο. Η κυπριακή στάση καθορίσθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο σύμφωνα από διαρροές το προηγούμενο διάστημα αλλά και εκτιμήσεις η κυπριακή πλευρά θα κινηθεί στην οικονομική πτυχή του έργου ζητώντας απαντήσεις για την βιωσιμότητά του ζήτημα που τίθεται επιτακτικά από το Υπουργείο Οικονομικών. Τη σύσκεψη θα απασχολήσει η ανησυχία της Λευκωσίας για το αποτύπωμα του έργου στους καταναλωτές θέμα για το οποίο υπάρχει η κατ’ αρχήν συμφωνία της προπερασμένης Δευτέρας για άντληση ενός ποσού €100 εκατ. από το Ταμείο Ρύπων. Παρά το γεγονός ότι αφήνεται να βγει προς τα έξω πως η σύσκεψη θα κινηθεί στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας θεωρείται βέβαιο πως η κυπριακή πλευρά θα ζητήσει απαντήσει για τις ανησυχίες που διατυπώνει στο κομμάτι του γεωπολιτικού ρίσκου. Ωστόσο η κυπριακή πλευρά στη σύσκεψη θα θέσει και άλλα θέματα που έχουν ενοχλήσει τη Λευκωσία και έχουν να κάνουν με δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών παραγόντων και άλλων στην Αθήνα. Μια από αυτές αφορούν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ ο οποίος τελεσιγραφικά είχε απειλήσει με ναυάγιο του έργου εάν η ΡΑΕΚ δεν άλλαζε την απόφασή της για την ανάκτηση εξόδων.

Τα θέλω των Αθηνών

Η κάθοδος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Θεόδωρου Σκυλακάκη αποκαλύπτει το έντονο ενδιαφέρον των Αθηνών για το έργο διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα επιδιώξει η σύσκεψη να βγάλει μια τελική απόφαση. Αυτό που συνεχίζει να προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις είναι το ύφος των δημόσιων τοποθετήσεων κυρίως από πλευράς του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τελευταίο περιστατικό ήταν το περασμένο Σάββατο όπου ο Έλληνας Υπουργός ερωτηθεί σχετικά είπε. «Δεν έχουν γίνει αυτά που περιμέναμε, ούτε γενικότερα, ούτε ειδικότερα». Μάλιστα αυτό που έχει προκαλέσει αίσθηση ήταν η αναφορά του για την δική του παρουσία στη σύσκεψη της Τρίτης. «Όταν με κάλεσαν, μου είπαν ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλει να συγκαλέσει μια σύσκεψη, εξ ου και πηγαίνω στην Κύπρο, γιατί αλλιώς θα μπορούσαμε να κάνουμε και τηλεδιάσκεψη και με διαβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου ότι θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος». Ένα ζήτημα που θα θιγεί από ελληνικής πλευράς είναι και το κόστος που θα επωμισθεί η Αθήνα σε περίπτωση που το έργο ναυαγήσει. Μέχρι σήμερα ο ΑΔΜΗΕ έχει εκταμιεύσει από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση περίπου €120 εκατ. ποσό που θα αναγκασθεί να επιστρέψει σε περίπτωση που το έργο δεν προχωρήσει. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί θέλουν την ελληνική πλευρά να είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το ποσό ή ένα μέρος αυτού από τη ΡΑΕΚ την οποία θεωρεί υπεύθυνη για αλλαγή της ρυθμιστικής αρχής για τον τρόπο ανάκτησης εξόδων του έργου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση