ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι σχέσεις Αννίτας – Αβέρωφ και γιατί δεν πήγε στο Προεδρικό

Τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη του στην «Κ» ο Ιωάννης Κασουλίδης

Του Αντρέα Κημήτρη

«Απαιτώ από την Αννίτα Δημητρίου και τον Αβέρωφ Νεοφύτου να τα βρουν μεταξύ τους», δηλώνει σε συνέντευξη στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Κληθείς να σχολιάσει το ενδιαφέρον των δύο να είναι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας το 2028, τονίζει ότι δεν πρέπει να γίνει το ίδιο λάθος που έγινε το 2023, επισημαίνοντας ότι ο χώρος της Κεντροδεξιάς δεν σηκώνει πέραν του ενός υποψηφίου. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης χαιρετίζει την πραγματοποίηση διευρυμένης διάσκεψης στη Γενεύη τον Μάρτιο, τονίζοντας ότι πρέπει να μπούμε σε έναν οδικό χάρτη με στάδια και μηχανισμούς και σε αυτό το πλαίσιο να διαπραγματευόμαστε, χωρίς, όμως, να αναμένουμε ότι θα ανακοινωθεί εκ των προτέρων ότι βρέθηκε κοινό έδαφος, διότι κάτι τέτοιο θα φανεί ως μια υποχώρηση μεγάλης σημασίας της μιας ή της άλλης πλευράς. Ασκεί κριτική στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι δεν αρκούν τα λόγια, αλλά χρειάζονται και πράξεις.

–Είστε επικεφαλής της ομάδας Κυπριακού του ΔΗΣΥ, όμως δεν παρευρεθήκατε στο Προεδρικό στην πρόσφατη ενημέρωση από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Γιατί;

–Επειδή θα ένιωθα καλύτερα να μην είμαι εκεί.

–Γιατί το λέτε αυτό;

–Πρόκειται για καθαρά προσωπικό θέμα.

–Διαφωνήσατε με το να πάει ο ΔΗΣΥ στο Προεδρικό;

–Όχι, αντιθέτως, όταν συνήλθε για πρώτη φορά η ομάδα Κυπριακού του κόμματος, συμφωνήσαμε ότι θα έπρεπε να γίνει η επίσκεψη της προέδρου του ΔΗΣΥ στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Σχετικά με τη συνοδεία της στο Προεδρικό είναι εσωτερικό θέμα του κόμματος που δεν με αφορά.

–Δεν θα μπορούσε και ο ΔΗΣΥ να αναμένει να ενημερωθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου;

–Ο Συναγερμός ζήτησε να ενημερωθεί και να εκφράσει κάποιες απόψεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορθώς αποδέχθηκε. Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε μετά.

–Τέτοιες επαφές δεν δείχνουν μια προνομιακή σχέση;

–Σας διαβεβαιώ ότι ο Συναγερμός δεν επιδιώκει προνομιακή μεταχείριση από τον Χριστοδουλίδη.

–Είναι δηλαδή απέναντι από τον Πρόεδρο και ασκεί αντιπολίτευση;

–Βεβαίως και θεωρώ ότι στέκεται καλά στον ρόλο της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζω την υπεύθυνη στάση του κόμματος σε δύο θέματα. Υπερψηφίσαμε τον κρατικό προϋπολογισμό και καταψηφίσαμε την πρόταση για φορολόγηση των τραπεζών. Εκεί που συμφωνούμε το λέμε, όπως για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική και εκεί που διαφωνούμε πάλι το λέμε, όπως για παράδειγμα ότι πρέπει να αποφεύγεται η επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων από τον κ. Χριστοδουλίδη.

–Πώς αξιολογείτε την ηγεσία του κόμματος στα δύο σχεδόν χρόνια που ανέλαβε;

–Μπορεί να υπάρχουν θέματα που διαφωνώ, αλλά γενικά είμαι ικανοποιημένος. Μην ξεχνούμε σε ποια κατάσταση βρισκόταν ο Συναγερμός μετά τις προεδρικές. Προτεραιότητα ήταν να μαζέψει τα κομμάτια του και να ξαναγεμίσει τον χώρο της Κεντροδεξιάς.

–Ποια είναι τα θέματα με τα οποία διαφωνείτε;

–Είναι ανάξια αναφοράς δημοσίως.

–Βλέπετε να μαζεύει όντως τα κομμάτια του ή ότι η περιβόητη ενότητα είναι ανέφικτη;

–Βλέπω ότι το κόμμα είναι σε καλό δρόμο, όμως, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ηγεσία, αλλά και από τους ψηφοφόρους του Συναγερμού. Πιστεύω όμως ότι θα κατανοήσουν ότι οι δύο λόγοι για τους οποίους ιδρύθηκε το κόμμα, όπως τους χάραξε ο Γλαύκος Κληρίδης, είναι αρκετοί για να επιστρέψουν. Να αντιπροσωπεύσει τον χώρο της Κεντροδεξιάς και να προωθήσει τη λύση του Κυπριακού.

–Σήμερα είναι Τετάρτη, το Σάββατο πραγματοποιείται (έγινε χθες) το καταστατικό Συνέδριο του κόμματος και η συνέντευξη δημοσιεύεται Κυριακή. Θα ήθελα όμως να καταγράψουμε τη θέση σας για κάποια ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο.

–Να αναφέρω ότι θα πάω στο Συνέδριο, αλλά δεν θα αναμειχθώ στη συζήτηση, ούτε θα ψηφίσω, πιστός στην άποψή μου ότι ανέλαβε η νέα γενιά και πρέπει να αποφασίσει για το πώς θα προχωρήσει το κόμμα από δω και πέρα.

–Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη διαγραφή όσων είναι μέλη του ΔΗΣΥ και συμμετέχουν στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη;

–Προτιμώ την άλλη εισήγηση, δηλαδή να μην έχουν το δικαίωμα εκλογής για κάποια χρόνια σε κομματικά ή πολιτειακά αξιώματα με τη σημαία του Συναγερμού.

–Γιατί όχι διαγραφή;

–Διότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει τότε.

–Γιατί όχι τώρα;

–Είπαμε ότι σκοπός του Συναγερμού είναι να μαζέψει τα κομμάτια του, για να καλύψει τον χώρο για τον οποίο ιδρύθηκε.

–Έτσι μαζεύει ένα κόμμα τα κομμάτια του, επιτρέποντας τέτοιες συμπεριφορές; Είναι αυτό ένδειξη σοβαρού κόμματος;

–Δεν γίνεται δύο χρόνια μετά να πας σε διαγραφές. Ο Συναγερμός ποτέ δεν ήταν κόμμα διαγραφών.

–Τι σημαίνει δεν είναι κόμμα διαγραφών; Δηλαδή πότε διαγράφεις κάποιον από ένα κόμμα, αν όχι μετά από τέτοιες συμπεριφορές; Είναι υπουργοί μιας κυβέρνησης, την οποία ο ΔΗΣΥ αντιπολιτεύεται!

–Έπρεπε να είχαν διαγραφεί από την αρχή. Τώρα είναι αργά και γι’ αυτό θεωρώ πιο πρακτική την άλλη προσέγγιση.

–Να καταργηθεί η πρόνοια για περιορισμό θητειών πριν ακόμη εφαρμοστεί;

–Διαφωνώ με την κατάργηση του ορίου θητειών είτε για όλους είτε μόνο για την ηγεσία του κόμματος. Όταν λαμβάνεις μια απόφαση, οφείλεις να την εφαρμόζεις στην πράξη.

–Βλέπετε προσπάθεια να επωφεληθούν συγκεκριμένα πρόσωπα;

–Δεν είναι αυτό το θέμα. Δεν γίνεται να καταργηθεί μια πρόνοια πριν καν εφαρμοστεί.

–Να αποφασίζουν τα μέλη για τον υποψήφιο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές;

–Το αφήνω ανοιχτό.

–Πώς είδατε τη συζήτηση γύρω από το θέμα των τελευταίων ημερών, αν πρέπει ή όχι ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος να έχει προτεραιότητα για να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας και πώς κρίνετε τη διαχείριση που έγινε από την ηγεσία;

–Με ικανοποιεί η δήλωση της προέδρου. Από κει και πέρα, ο πρόεδρος του κόμματος βάσει καταστατικού δεν είχε ποτέ την προτεραιότητα. Έχει τον πρώτο λόγο για τις διεργασίες και αυτό είναι λογικό, διότι αυτός αναμένεται ότι θα κινήσει τα νήματα. Δείτε το παράδειγμα του Νίκου Αναστασιάδη ως ηγέτη του Συναγερμού, που τελικά πρότεινε εμένα για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2008. Συνεπώς, δεν χρειάζεται παρέμβαση στο καταστατικό γι’ αυτό το θέμα.

–Συνδέθηκε αυτή η συζήτηση και με το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις προεδρικές εκλογές του 2028 από την Αννίτα Δημητρίου και τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

–Δεν πρέπει να γίνει το ίδιο λάθος που έγινε το 2023. Δεν σηκώνει ο χώρος της Κεντροδεξιάς πέραν του ενός υποψηφίου.

–Και πώς θα αποφευχθεί αυτό;

–Να τα βρουν μεταξύ τους.

–Και εδώ φαίνεται να υπάρχουν δυσκολίες.

–Απαιτώ από την Αννίτα και τον Αβέρωφ να τα βρουν μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να γίνει με πρωτοβουλία της προέδρου της παράταξης για συνάντηση. Δεν γίνεται το πάθημα του 2023 να μη μας έχει γίνει μάθημα.

Ο Χριστοδουλίδης χειρίζεται το Κυπριακό περισσότερο επικοινωνιακάΌπως είπε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, θα υπάρχει μια κοινή στέγη για τη διεθνή κυριαρχία, τη διεθνή προσωπικότητα και την ιθαγένεια και κάτω από αυτή τη στέγη θα υπάρχουν δύο semi-detached σπίτια και ο κάθε νοικοκύρης θα διοικεί το δικό του. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

–Μετά τις επαφές της κας Ρόζμαρι ντι Κάρλο στην Κύπρο ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη εντός Μαρτίου. Ποιες μπορεί να είναι οι προσδοκίες τη στιγμή που ο κ. Τατάρ επαναλαμβάνει τις διχοτομικές του θέσεις ή όταν δεν μπορούν να συμφωνήσουν στη διάνοιξη οδοφραγμάτων;

–Χαιρετίζω την πραγματοποίηση της διευρυμένης διάσκεψης του Μαρτίου, διότι δίνει την ευχέρεια στα μέρη να ορίσουν έναν οδικό χάρτη που θα βάζει τέτοιο πλαίσιο, ώστε να αποτρέπει ενδεχόμενη αποτυχία της διάσκεψης.

–Ποιος είναι ο στόχος;

–Η διάσκεψη θα είναι το πρώτο βήμα για την επανέναρξη των συνομιλιών που στόχο έχουν την επανένωση του τόπου.

–Πώς θα βρεθεί κοινό έδαφος για να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όταν η μία πλευρά μιλάει για δύο κράτη και η άλλη για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά;

–Αν θα υπάρξει αλλαγή από την τουρκική πλευρά σχετικά με το θέμα του κοινού εδάφους, αυτό θα προκύψει στην πορεία και όχι a priori, όχι εκ των προτέρων σαν να φαίνεται ότι υπάρχουν όροι που πρέπει να ακολουθηθούν για να ξεκινήσουμε. Πρέπει να μπούμε σε έναν οδικό χάρτη με στάδια και μηχανισμούς και σε αυτό το πλαίσιο να διαπραγματευόμαστε, χωρίς, όμως, να ανακοινωθεί εκ των προτέρων ότι βρέθηκε κοινό έδαφος, διότι θα φανεί ως μια υποχώρηση μεγάλης σημασίας της μιας ή της άλλης πλευράς.

–Υπέβαλε πέντε προτάσεις λέει ο Πρόεδρος για να υπάρξει θετική κατάληξη στη διάσκεψη.

–Ελπίζω να αντέξει και ο ίδιος και εκείνοι που κάνουν συνήθως τις διαρροές να μην τις αποκαλύψουν γιατί θα έχουν κακή τύχη. Κι αν όντως παρουσιαστούν ως προτάσεις της πλευράς μας θα απορριφθούν από την άλλη πλευρά.

–Γιατί το λέτε αυτό;

–Επειδή υπάρχει μια καχυποψία και στις δύο πλευρές και έτσι, όταν γίνεται πρόταση από τη μία πλευρά, η άλλη την απορρίπτει. Θεωρώ ότι μπορούσε να έκανε μια γενική αναφορά γι’ αυτά που ήθελε να προτείνει ή να τα εφαρμόσει στην πράξη κατά την εξέλιξη της διαδικασίας, χωρίς, όμως, να τα παρουσιάσει ως προτάσεις, γιατί θα έχουν την τύχη που είχε το πακέτο προτάσεων που υποβλήθηκε στη συνάντηση για τα οδοφράγματα.  

–Τι θεωρείτε ότι έγινε εκεί;

–Αντί η έγνοια του κ. Χριστοδουλίδη να είναι η ουσία, επικράτησε πάλι η επικοινωνιακή διαχείριση. Έγινε η συνάντηση με τον κ. Τατάρ και ο Πρόεδρος βγήκε και είπε ότι υπέβαλε ένα πακέτο προτάσεων, λέγοντας ότι είναι «όλα ή τίποτα», ανεξαρτήτως αν οι εκπρόσωποί του προσπαθούν να τα αλλάξουν.

Ο σκοπός της συνάντησης ήταν για τα σημεία διέλευσης, άρα γιατί μπήκαν κι άλλα θέματα; Διότι δίνει σημασία στο επικοινωνιακό κομμάτι.

–Βλέπετε επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού από τον Πρόεδρο;

–Ναι, το χειρίζεται περισσότερο επικοινωνιακά, ενώ εκείνο που μετρά είναι οι πράξεις. Μη νομίζει ότι ξεμπερδεύει με δηλώσεις ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και ότι θέλει λύση. Άλλο τα λόγια και άλλο οι πράξεις. Δίνει μεγάλη σημασία στην επικοινωνία απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο, όμως, τον ακούει και ο διεθνής παράγοντας. Έγιναν πολλά λάθη λόγω επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα ο χειρισμός της υπόθεσης των σημείων διέλευσης.

–Ο ίδιος πάντως λέει ότι είναι οι δικές του ενέργειες που οδήγησαν στην αναζωογόνηση της διαδικασίας στο Κυπριακό.

–Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η στάση Χριστοδουλίδη ενεθάρρυνε τον γ.γ., αλλά δεν ήταν ο μόνος παράγοντας. Ο κ. Γκουτέρες αποφάσισε να ενεργοποιηθεί ξανά γιατί έλαβε το πράσινο φως κυρίως από την Άγκυρα, έχοντας και τη στήριξη της Ελλάδας.

–Καταληκτικά, τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε υπό αυτές τις συνθήκες να αποτελέσει μια αποδεκτή λύση στο Κυπριακό;

–Όπως είπε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, θα υπάρχει μια κοινή στέγη για τη διεθνή κυριαρχία, τη διεθνή προσωπικότητα και την ιθαγένεια και κάτω από αυτή τη στέγη θα υπάρχουν δύο semi-detached σπίτια και ο κάθε νοικοκύρης θα διοικεί το δικό του.

–Αυτό που περιγράφετε εμπίπτει στο πλαίσιο της ομοσπονδίας;

–Βεβαίως. Η Δημοκρατία θα είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε. και θα εκπροσωπείται σε αυτούς τους οργανισμούς από τη λεγόμενη κοινή στέγη.

–Και γιατί να συζητήσει κάτι τέτοιο η τουρκική πλευρά;

–Γιατί θεωρώ ότι αυτή θα είναι η θέση της μετά τα δύο κράτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Κημήτρη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση