Kathimerini.com.cy
Αντιδράσεις τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και από πλευράς κομμάτων έφερε η αναφορά του Βρετανού ύπατου Αρμοστή σε συνέντευξή του στην Διευθύντρια της «Κ» Μαρίνα Οικονομίδου ότι οι Τ/κ θέλουν κίνητρα από τους Ε/κ για επιστροφή στις συνομιλίες. Συγκεκριμένα ο Ιρφάν Σιντίκ εξέφρασε τη θέση ότι πως υπάρχει ευελιξία στις θέσεις που εκφράζει η τουρκική πλευρά, εξηγώντας πως «θέλουν να έχουν το δικαίωμα να μιλούν για ξεχωριστό κράτος, το οποίο τους παρέχει την κυριαρχική ισότητα, έστω κι αν δεν θα πάνε μέχρι τέλους με αυτή τη θέση». Οι Τ/κ, πρόσθεσε, δεν θέλουν να μπουν σε μία διαδικασία χωρίς τέλος, να συνεχίσουν απομονωμένοι, χωρίς αναγνώριση και χωρίς την όποια σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. «Γι’ αυτό τον λόγο θέλουν κάποια κίνητρα για την επανέναρξη των συνομιλιών που θα τους κάνουν να νιώσουν ασφάλεια και θα ενισχύσουν την πεποίθησή τους ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να βγει από τη διαδικασία αυτή τη φορά».
Αντωνίου: Η θέση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή
Σε δηλώσεις του στο «Τρίτο» ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, τόνισε ότι αυτή η θέση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πως σε αυτό το ευαίσθητο σημείο, της αρχής μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό, η Κυβέρνηση θα ανέμενε από όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ειδικά από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι και εγγυήτρια δύναμη. Ως εκ τούτου, «θα έπρεπε και ο Βρετανός ύπατος Αρμοστής να αποφύγει αναφορές αυτού του είδους», είπε ο κ. Αντωνίου, επισημαίνοντας πως η Κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να εγείρει και κατ΄ιδίαν στον Βρετανό ύπατο Αρμοστή το συγκεκριμένο ζήτημα.
Μενέλαου: Να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις
Από την πλευρά του ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενέλαου, ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι σε τόσο ευαίσθητης φύσεως και θεμελιώδους σημασίας θέματα όπως είναι η κυριαρχία δεν θα ήταν υποβοηθητικό να υπάρχει ασάφεια. «Βρισκόμαστε τώρα σε ένα στάδιο στο οποίο πρέπει να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις, αν είναι αποδεκτό το πλαίσιο το οποίο είχε γίνει αποδεκτό και από την τουρκική και την τουρκοκυπριακή πλευρά, για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία. Η τουρκική πλευρά πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της και να επανέλθει εντός αυτού του πλαισίου. Εάν θα υπάρξει ενδεχόμενο να δούμε μια διαφοροποίηση, αυτό είναι κάτι που θα το δείξει μόνο η πράξη», τόνισε.
ΕΔΕΚ: Αποδεικνύεται ο ύποπτος ρόλος της Βρετανίας στο Κυπριακό
Η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, υποστηρίζει ότι ο βρετανός Ύπατος Αρμοστής με τη συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή, αποδεικνύει «τον ύποπτο ρόλο της Βρετανίας στο Κυπριακό και την απροκάλυπτη στάση του Λονδίνου υπέρ της τουρκικής πλευράς». Στην ουσία, αναφέρει το κόμμα, ο βρετανός Ύπατος Αρμοστής «ζητεί από την πλευρά μας να αποδεχτεί την απαράδεκτη τουρκική αξίωση για αναγνώριση “κυριαρχικής ισότητας” του ψευδοκράτους, για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις και καλεί την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ να κινηθεί στην πιο πάνω κατεύθυνση». Η ΕΔΕΚ προσθέτει ότι ο «ύποπτος ρόλος της Βρετανίας στο Κυπριακό, δεν αναδεικνύεται τώρα, αλλά συνεχίζεται από το 1960 και ας μη ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα ο εμπνευστής και συντάκτης του διχοτομικού Σχεδίου Ανάν, ήταν ο βρετανός διπλωμάτης Ντέιβιντ Χάνεϊ».