ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιστροφή στο προκλητικό ρεπερτόριο: Δεν θα δω Μητσοτάκη, αν δεν συνέλθει

O Τούρκος Πρόεδρος εκτόξευσε νέα πυρά κατά της Αθήνας και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Πιάνοντας το «νήμα» των επιθέσεων κατά της Ελλάδας από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου κατά τη λήξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ – κι ενώ κατά τη διάρκειά των εργασιών της δεν άνοιξε την ατζέντα των ελληνοτουρκικών – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε νέα πυρά κατά της Αθήνας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Μαδρίτη.

Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως «η στάση του ατόμου που βρίσκεται στην ηγεσία της Ελλάδας έχει ήδη φανερωθεί». Έκανε, δε, λόγο, για προσπάθειες διαμεσολάβησης από ηγέτες της Συμμαχίας προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, απορρίποντας, ωστόσο, εκ νέου ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Απέναντι σε αυτή τη στάση, βάζουν κάποιους μεσάζοντες. Στις συναντήσεις που είχα, σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί προέβαλαν μια προσέγγιση του τύπου “εμείς θα κάνουμε τη διαμεσολάβηση, να τους φέρουμε να συναντηθούν. Έστω να είχατε μια συνάντηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”».

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν επανέφερε τις θεωρίες περί στρατιωτικοποίησης νησιών και παραβιάσεων από την πλευρά της Ελλάδας, μιλώντας για βήματα που καταδεικνύουν ότι η Αθήνα «δεν έχει καλές προθέσεις».

«Και τους είπαμε: Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτή τη συνάντηση στην παρούσα φάση… Γιατί είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας, θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά, προσπαθεί να μας δώσει σήμα και από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας:

«Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αφήστε τον να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί, δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση