ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικόλας: Το ΔΗΚΟ προωθεί πολιτικές για έμπρακτη στήριξη των γυναικών

Εμείς έχουμε χρέος προς τις επόμενες γενιές να εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Προκείμενου να κάνουμε τον 21ο αιώνα τον αιώνα των γυναικών, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

ΚΥΠΕ

Το Δημοκρατικό Κόμμα προωθεί και στηρίζει πολιτικές που παρέχουν έμπρακτη στήριξη, ενθάρρυνση και ενδυνάμωση κάθε γυναίκας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε σε εκδήλωση της ΓΟΔΗΣΚ υπό τον τίτλο «Γυναίκα: Σπάσε τα στερεότυπα», με αφορμή την Παγκοσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Παρασκευή.

«Η 8η Μαρτίου αποτελεί διαχρονικά ημέρα τιμής και αναγνώρισης των διαχρονικών αγώνων των γυναικών, για διεκδίκηση βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε, προσθέτοντας ότι «αποτελεί όμως και μέρα υπενθύμισης και αφύπνισης».

Αφού, όπως ανέφερε, «οι γυναίκες, εξακολουθούν -δυστυχώς- να είναι θύματα στερεοτύπων και να αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, βία και παρενοχλήσεις, τόσο στην απασχόληση όσο και ευρύτερα σε κοινωνικές συναναστροφές».

Ακόμη χειρότερα, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «διαπιστώνουμε μια σημαντική έλλειψη εκπροσώπησης γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της μη αμειβόμενης εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων μελών της οικογένειας». Σύμφωνα με τον ίδιο «τα τελευταία δυο χρόνια το χάσμα μεταξύ των φύλων φαίνεται να έχει διευρυνθεί λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, αφού ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω της πανδημίας και η τηλεργασία έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

Παρέθεσε στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το 77% των γυναικών στην ΕΕ πιστεύει ότι η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε αύξηση της σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών στη χώρα τους, προσθέτοντας ότι «στην Κύπρο, αυτό το ποσοστό φτάνει το 83%».

Επίσης, όπως είπε, περίπου τέσσερις στις δέκα γυναίκες στην ΕΕ (38%) δηλώνουν ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημά τους και στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (44%), ενώ μία στις πέντε γυναίκες δηλώνει ότι η κρίση επέδρασε αρνητικά στον χρόνο που μπορεί να αφιερώσει στην αμειβόμενη εργασία (21%).

«Στην Κύπρο, πάνω από τις μισές ερωτηθείσες (57%), εντοπίζουν αρνητικό αντίκτυπο στο εισόδημά τους, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι «η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά με 68% των ερωτηθεισών (ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 44%) που δηλώνουν ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

«Τα πιο πάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά της δουλειάς που πρέπει να γίνει για να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα που διαπιστώνουμε αναμεταξύ των φύλων», είπε.

Αναμφίβολα, σημείωσε, «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση».

Η πανδημία, πρόσθεσε, «θέτει ωστόσο σε κίνδυνο τα επιτεύγματα που έχουν επιτευχθεί, ενώ παράλληλα υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις που δεν έχουν αντιμετωπιστεί».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ στη σύγχρονη εποχή, η γυναίκα χρειάζεται στήριξη με μέτρα συνύπαρξης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Ανέφερε ότι «με σεβασμό και αναγνώριση, το Δημοκρατικό Κόμμα προωθεί και στηρίζει πολιτικές που παρέχουν έμπρακτη στήριξη, ενθάρρυνση και ενδυνάμωση κάθε γυναίκας στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, στους δημόσιους χώρους και στο διαδίκτυο, υιοθέτηση νέων κανόνων για την εξισορρόπηση επαγγελματικής - προσωπικής ζωής, θέσπιση ειδικών στόχων και ρυθμίσεων εργασίας για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων, την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία, την ενθάρρυνση των κοριτσιών που επιθυμούν να σπουδάσουν θετικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά, καθώς και τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών».

Αυτά, είπε, «αποτελούν μόνο κάποια από όσα πρέπει να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική και ουσιαστική ισότητα γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς μέσα στα επόμενα χρόνια».

«Εμείς έχουμε χρέος προς τις επόμενες γενιές να εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Προκείμενου να κάνουμε τον 21ο αιώνα τον αιώνα των γυναικών», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Παπαδόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση