ΚΥΠΕ
Για τη βούλησή της Κυβέρνησης να συνδράμει τις όποιες προσπάθειες καταβάλλει ο Δήμος Πάφου, ως και για κάθε Δήμο, για την υλοποίηση ακόμη περισσότερων έργων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος απεύθυνε χαιρετισμό στην τελετή απονομής των Βραβείων Αφροδίτη 2022 από τον Δήμο Πάφου, σε πέντε διαπρεπείς δημότες του, οι οποίοι με την πολυσχιδή δράση τους και την πλούσια προσφορά τους διακρίθηκαν και καταξιώθηκαν τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο «Αττικόν».
Με το «Μέγα Βραβείο Αφροδίτη» τιμήθηκαν ο Καθηγητής Χειρουργικής Δημήτρης Δημητριάδης, που ζει στις ΗΠΑ και ο επιχειρηματίας ομογενής Λουκάς Πουρούλης, ο οποίος ζει στη Νότιο Αφρική. Με το Βραβείο Αφροδίτη τιμήθηκαν η φιλόλογος-συγγραφέας Αγγελική Νικολαΐδου -Σμυρλή, ο ιατρός και ακαδημαϊκός Στάθης Φιλίππου, που ζει στη Γερμανία και ο φιλόλογος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Γιώργος Χατζηκωστής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του ανέφερε πως και οι πέντε τιμώμενοι έχουν δώσει μέσα από την πολυδιάστατη δράση τους και προσφορά τους το δικαίωμα σε όλους και ιδιαίτερα στον Δήμο Πάφου, να νοιώθει τόσο περήφανος για τα τέκνα του.
Με πραγματικά “ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια που παρευρίσκομαι σήμερα σε μια σεμνή αλλά ιδιαίτερα σεμνή τελετή που διοργανώνει η πόλη της Πάφου προκειμένου να τιμηθούν πέντε πολίτες που τιμούν όχι μόνο την Πάφο αλλά και την ιδιαίτερη τους πατρίδα”, είπε, προσθέτοντας πως η εδώ παρουσία του δεν αποσκοπεί “παρά των ευγνωμόνων ευχαριστιών και της πολιτείας για τους καταξιωμένους που διέπραξαν όχι μόνο αλλά ευρύτερα του ελληνισμού και ευρύτερα παγκόσμια”.
Τα βραβεία, συνέχισε, τα οποία αποτελούν ένα εκ των πλέον εμβληματικών και σημαντικών θεσμών στην κατηγορία τους, ως και το σκεπτικό της θέσπισής τους, αποσκοπούν στην αναγνώριση και επιβράβευση της σημαίνουσας δράσης που ανέπτυξαν πολίτες με καταγωγή την Πάφο. Δράση, η οποία, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τιμώντας, πρωτίστως, τους ίδιους και τη γενέτειρά τους, λειτουργεί ταυτόχρονα επ’ ωφελεία της πατρίδας, της κοινωνίας και του πολιτισμού. Είναι προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, που κινήθηκε η διακεκριμένη πορεία που ακολούθησαν οι πέντε καταξιωμένοι δημότες της Πάφου, τους οποίους επέλεξε η κριτική επιτροπή να απονείμει τα Βραβεία, συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τέλος πως “είναι για τη βούλησή μας, ως και για κάθε Δήμο, να συνδράμουμε τις όποιες προσπάθειες καταβάλλετε για την υλοποίηση ακόμη περισσότερων έργων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”.
Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στο δικό του χαιρετισμό του, αφού εξήρε το έργο των βραβευθέντων, ανέφερε πως η βράβευση αυτών που αριστεύουν και διακρίνονται καταφανώς, με το έργο τους υπερβαίνει την έννοια μιας καθιερωμένης τελετουργικής διαδικασίας, αποβαίνει κορυφαία πράξη καλλιέργειας και προαγωγής της αρετής και της προόδου.
Μόνο μια Αρχή, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, που εκπροσωπεί μια κοινωνία με βαθιές και υγιείς πνευματικές ρίζες, μπορεί, όπως είπε, να αξιολογεί δίκαια το έργο και την προσφορά των πολιτών και να απονέμει πρέπουσα τιμή στους αρίστους.
Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως η μικρή πόλη της Πάφου και η Επαρχία, ευτύχησαν στα τελευταία 120 περίπου χρόνια να γεννήσουν και αναθρέψουν ανθρώπους που μέσα από το έργο και τη δράση τους κατέγραψαν και καταγράφουν ευδιάκριτη παρουσία στο γίγνεσθαι της πατρίδας μας, του ελληνισμού αλλά και σε μεγάλες χώρες του κόσμου, ενώ κάποια τέκνα τους κατάφεραν να τύχουν παγκόσμιας αναγνώρισης.
Με θεμελιακό στόχο την απόδοση οφειλόμενης τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους και την ανάδειξη και προβολή τους ως προτύπων, ο θεσμός των Βραβείων «Αφροδίτη», που συνέστησε ο Δήμος Πάφου το 1998, είπε ο Δήμαρχος Πάφου, εκπληρώνει μείζονα αποστολή της Τοπικής Αρχής και της συγκροτημένης κοινωνίας αυτής της πόλης. Κάθε πόλη συνέχισε, αποτελεί σύνθεση του έργου των πολιτών της, όμως αυτό που προσδίδει ιδιαίτερη αξία σε μια πόλη και την καθιστά αξιομνημόνευτη στο ιστορικό γίγνεσθαι είναι το έργο των αρίστων και διακεκριμένων τέκνων της, και μάλιστα αυτό που κατατίθεται στην τράπεζα της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας για όλο τον κόσμο.
Στα πρόσωπα των πέντε Παφίων που βραβεύονται απόψε, η Επιτροπή των Βραβείων Αριστείας «Αφροδίτη» «της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω», είπε ο Δήμαρχος Πάφου, τιμά ανθρώπους που μέσα από το κοπιώδες και επίμοχθο έργο τους σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της ζωής πρόσφεραν στις κοινωνίες στις οποίες έζησαν ή και συνεχίζουν να ζουν, στην πατρίδα και το έθνος μας και ορισμένοι από αυτούς στην παγκόσμια κοινότητα, υπηρεσίες που καταγράφηκαν ή θα καταγραφούν στην ιστορία.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε σχετικό φιλμάκι για τους πέντε τιμώμενους. Έγινε παρουσίαση του θεσμού των Βραβείων Αφροδίτη του Δήμου Πάφου από τον Δημοτικό Γραμματέα Θέμη Φιλιππίδη. Ακολούθως έγινε επίδοση βραβείων και αντιφώνηση από τα βραβευμένα πρόσωπα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από την Έλενα Χατζηαυξέντη και μουσικό.
Παρατέθηκαν επίσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης σύντομα βιογραφικά των τιμώμενων.
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Λάσα το 1951 και φοίτησε στο Β΄ Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976 και απέκτησε την ειδικότητα της Χειρουργικής στο Johannesburg της Νοτίου Αφρικής, όπου το 1985 ανακηρύχθηκε σε διδάκτορας Ιατρικής. Την ακαδημαϊκή χρονιά 1991-1992 εκλέγηκε Καθηγητής του University of Witwatersrand, ενώ το 1993 εκλέγηκε Καθηγητής Χειρουργικής στο University of Southern California του Los Angeles.
Το 2004, σε στενή συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α., συνέστησε το United States Navy Trauma Training Program, την κύρια μονάδα εκπαίδευσης για τα τραύματα Ναυτικού στη χώρα. Στον τομέα της Έρευνας, δημοσίευσε περισσότερες από 720 επιστημονικές μελέτες, γεγονός που τον κατέστησε ως το χειρουργό τραύματος με τις περισσότερες δημοσιεύσεις στις ΗΠΑ
Ο Λουκάς Πουρούλης γεννήθηκε στη Λυσό το 1938. Σπούδασε μηχανικός Εξόρυξης και Μεταλλουργίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα. Στη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε στη Γερμανία και τη Σουηδία. Το 1962 πραγματοποίησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο μεταλλείο χαλκού στην Καλαβασό. Στη δύσκολη περίοδο των διακοινοτικών ταραχών, υπερασπίστηκε με σθένος την ελληνική κυριότητα των μεταλλείων παρά την επιθετική στάση των Τούρκων. Το 1964 ξενιτεύτηκε στη Νότιο Αφρική, όπου και πέτυχε να εργοδοτηθεί από το διεθνή κολοσσό Anglo American Plc με βάση το Johannesburg.
Η Αγγελική Νικολαΐδου -Σμυρλή γεννήθηκε στην Πάφο το 1938 και αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου, στο οποίο ήταν συμμαθήτρια του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ως μαθήτρια, υπήρξε μέλος της ΕΟΚΑ. Το 1961 έλαβε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με το πέρας των σπουδών της, επέστρεψε στην Πάφο και υπηρέτησε ως φιλόλογος σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Μετά την εισβολή, επέστρεψε στην Αθήνα όπου εργάστηκε ως Καθηγήτρια μέχρι το 1986. Έχει στο ενεργητικό της πλούσιο συγγραφικό έργο που αποτελείται από μαρτυρίες, αναμνήσεις και διηγήματα, θεατρικά έργα και ιστορικά μυθιστορήματα.
Ο Στάθης Φιλίππου γεννήθηκε στην Πάφο το 1959. Το 1984 απέκτησε πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο RWTH Aachen. Στο διάστημα 1985-1990 απέκτησε την ειδικότητα της Ιστοπαθολογίας και Κυτταρολογίας και διεξήγαγε ερευνητική εργασία στο Πανεπιστήμιο Ruhr Bochum. Από το 1990 μέχρι το 1998 εργάστηκε ως Επιμελητής Ιστοπαθολογίας και Επίκουρος Καθηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 1998 Ίδρυσε το Ινστιτούτο Ιστοπαθολογίας και Κυτταρολογίας στο Ακαδημαϊκό Νοσοκομείο Augusta του Bochum, του οποίου είναι μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης και διευθυντής. Από το 2005 κατέχει την έδρα Παθολογοανατομίας και Ιστοπαθολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Witten/Herdecke της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ενώ από το 2021 είναι Ιδιοκτήτης και διευθυντής κέντρου ιατρικών υπηρεσιών Ιστοπαθολογίας και Κυτταρολογίας στο «Bochum», καθώς και Ιδρυτικό μέλος και του Ογκολογικού Προτεσταντικού Κέντρου Bochum – Herne. Επίκεντρο της επιστημονικής ερευνητικής του δράσης ήταν και παραμένουν οι πνεύμονες και η λειτουργία τους.
Ο Γιώργος Χατζηκωστής γεννήθηκε το 1936 στην Κάτω Πάφο. Αποφοίτησε το 1953 από το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου και σπούδασε φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου πήρε το πτυχίο του το 1958. Στη διάρκεια των σπουδών του διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (Ε.Φ.Ε.Κ.) και έλαβε ενεργά μέρος σε όλες τις δραστηριότητες που είχαν σχέση με τον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου. Το 1970-71 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα παιδαγωγικά στο University of Nottingham. Από το 1958 μέχρι το 1996 υπηρέτησε στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου, σε όλες σχεδόν τις επαρχίες, ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και λυκειάρχης. Διετέλεσε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων εκπαιδευτικών οργανώσεων, πνευματικών σωματείων και επιστημονικών εταιρειών της Κύπρου.