Kathimerini.com.cy
To Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης εξέδωσε Navtex με ισχύ για δυο μήνες για εργασίες προετοιμασίας και γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Στη NAVTEX αναφέρεται πως αυτή θα ισχύει από τις 24 Δεκεμβρίου 2024 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2025.
Αφορά το οικόπεδο 5 της κυπριακής ΑΟΖ και τον στόχο «Ηλέκτρα».
Γεώτρηση στα 2.500 περίπου μέτρα
Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της Κυριακάτικης «Κ», το πρώτο τρίμηνο του 2025 αποκτά ξεχωριστή σημασία λόγω της επερχόμενης ερευνητικής γεώτρησης επί του συγκεκριμένου τεμαχίου. Όπως τονίζεται, στα μέσα Ιανουαρίου (σ.σ. στις 25 Ιανουαρίου συγκεκριμένα) η αμερικανοκαταρινή κοινοπραξία της Exxon-Qatar Energy ξεκινάει γεώτρηση στα 2.500 περίπου μέτρα με το πλωτό γεωτρύπανο 5ης γενιάς Valaris DS-9 να εξερευνά την εγγύτερη στην λεκάνη του Ηροδότου περιοχή - ένα γεωμορφολογικό ανάγλυφο που σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στην «Κ» επεκτείνει το την περιοχή του λεγόμενου νοτιοδυτικού διαδρόμου που φτάνει μέχρι το Δέλτα του ποταμού Νείλου.
Οι σεισμογραφικές ενδείξεις του τεμαχίου «5» έδειξαν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να φωτογραφίζουν ένα μεγάλο κοίτασμα, τύπου «Ζορ» (σ.σ. στην Αίγυπτο, που ανακαλύφθηκε το 2015 από την ΕΝΙ) ενώ και πηγές που μίλησαν στην «Κ» με γνώση της περιοχής αναφέρουν πως δυνητικά θα μπορούσε να βρεθεί ένα κοίτασμα ποσοτήτων 15-30 tcf (τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου). Η είδηση κυκλοφόρησε σε εξειδικευμένες εκδόσεις όπως το MEES (Middle East Energy Survey) το τελευταίο διάστημα αλλά και σε ιστοσελίδες που ασχολούνται, εξειδικευμένα, με τα ενεργειακά με το υπουργείο Ενέργειας ωστόσο να δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία -ωστόσο με πηγές να αναφέρουν στην «Κ» πως μια μεγάλη ανακάλυψη επανακαθορίζει δεδομένα.
Πιο συγκεκριμένα ένα κοίτασμα της τάξης των 30 tcf θα:
• Επανέφερε τον σχεδιασμό μονάδας υγροποίησης (τερματικού) στο Βασιλικό, ως προς την διάσταση του κόστους μιας και μια ανακάλυψη της τάξης των 30 tcf δικαιολογεί το κόστος κατασκευής που απορρίφθηκε στο παρελθόν για οικονομικούς λόγους και την μη ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων και
• Θα επανακαθόριζε τις οδεύσεις φυσικού αερίου στην περιοχή -στον χρονικό άξονα 2026-2028- δεδομένου ότι η παραγωγή του «Ζορ» έχει προβλήματα λόγω υδάτων με σαφές γεωπολιτικό αποτύπωμα για την ΚΔ που καθίσταται, μετά την Αίγυπτο και το Ισραήλ, βασικός παίκτης αν ξαφνικά κληθεί να διαχειριστεί την παραγωγή ενός κοιτάσματος των 30 tcf
Υπενθυμίζεται πως γεώτρηση θα υπάρξει -πάλι από την Exxon- επί του στόχου «Πήγασος» στο τεμάχιο «10» πτυχή που ολοκληρώνει την εικόνα των ποσοτήτων, 3.2 tcf, που βρέθηκαν στα πηγάδια «Γλαύκος» 1 και 2.