Της Μαρίνας Οικονομίδου
Την πρόταση εγκαθίδρυσης οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο ούτως ώστε να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή μετά και την επίλυση του Κυπριακού, έφερε στο τραπέζι ο πρώην ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου που παρέθεσε το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Χατζηγεωργίου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους μία τέτοια πρόταση μπορεί να περάσει το μήνυμα ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή και ενημέρωσε πως ήδη έχει έρθει σε επαφή με όλα τα πολιτικά κόμματα, με τους δύο ηγέτες, με ξένους αξιωματούχους, ενώ προώθησε μέσω της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ την πρότασή του στον Αντόνιο Γκουτέρες.
Υιοθετώντας το ρητό του Ζαν Μονέ πως «τις εξελίξεις μπορεί να τις φέρουν οι άνθρωποι αλλά τις στερεώνουν οι θεσμοί», ο κ. Χατζηγεωργίου εξήγησε πως σε περίπτωση λύσης, θα πρέπει να αποφασιστεί από την παγκόσμια κοινότητα που ενδιαφέρεται για το κυπριακό, να εγκαθιδρύσει ένα μεγάλο παγκόσμιο οργανισμό που και μόνο ο τίτλος του να εκπέμπει το μήνυμα της ασφάλειας.
«Οι Κύπριοι καλώς ή κακώς δυσκολευόμαστε να μετακινηθούμε από αυτό που ξέρουμε σε αυτό που δεν ξέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγεωργίου εξηγώντας πως κάθε μετακίνηση σε κάτι άλλο προκαλεί ανησυχία. Όπως εξήγησε είναι σημαντικό να υπάρξει μία θετική κατάληξη στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού ωστόσο ακόμα και αν επιτευχθεί «μηδέν στρατός-μηδέν εγγυήσεις» η συζήτηση δεν θα προσφέρει το πλήρες αίσθημα ασφάλειας που θέλουμε. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο ο ίδιος προτείνει τη μέθοδο που ακολούθησαν οι δυτικοευρωπαίοι οι οποίοι βάσει του χάρτη όπως είπε «έδεσαν την μακροβιότητα της ειρήνης που έχουν», έχοντας σε μεγάλες πόλεις θεσμούς των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως είχε δεκάδες συναντήσεις για το θέμα και κατέληξε στην ιδέα για εγκαθίδρυση ενός Οργανισμού ή Θεσμού υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ειρήνη και την επίλυση διαφορών στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Η ανάγκη όπως είπε είναι να μην αποκλείει κανένα κράτος ούτε από την προσπάθεια, ούτε από τα οφέλη ο Θεσμός. Ξεκαθάρισε πως είναι αδήριτη ανάγκη όπως μια πιθανή λύση συνοδευτεί από μια κίνηση που θα που θα καταδεικνύει ουσιαστική δέσμευση της διεθνούς κοινότητας ότι αυτή η λύση είναι υπόθεση όλων.
Συζητήσεις με διάφορους
Ανέφερε πως συζήτησε με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των δύο ηγετών Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, Ευρωπαίων Επιτρόπων και πολιτικών, ηγετών κομμάτων, δικηγόρων. Η πρόταση, όπως είπε, στάλθηκε και στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στην κ. Λουτ μέσω της κ. Σπέχαρ.
Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως η τελική του ιδέα είναι εφόσον οι δύο ηγέτες πάνε σε συνομιλίες υπό τα ΗΕ, θα πρέπει να ζητήσουν από τον ΓΓ ότι αν λήξουν επιτυχώς θα πρέπει να μεταφέρουν μια από τις έδρες τους στην Κύπρο. Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, το χρειάζεται η περιοχή.
Την ευχή να πετύχει η πρόταση του Τάκη Χατζηγεωργίου εξέφρασε μέσω ομιλίας που απέστειλε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. «Ο Τάκης μετά από αρκετές σημαντικές συναντήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα κατέληξε στην κατάθεση μιας συγκεκριμένης πρότασης, για τη μεταφορά έδρας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, μετά τη λύση του Κυπριακού. Η πρόταση αυτή εάν και εφόσον εφαρμοστεί θα έχει πολλαπλά ωφελήματα για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή. Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση αυτής της πρότασης. Για να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας χρειάζεται να αγκαλιαστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και του Κυπριακού λαού, πράγμα το οποίο εύχομαι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες που να δημιουργούν προοπτική λύσης του Κυπριακού, να επανενώνουν τον τόπο και το λαό μας».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αρχική ιδέα του πρώην ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, ήταν η Κύπρος να αποτελέσει έδρα ορισμένων οργάνων του ΕΔΑΔ μετά τη λύση του κυπριακού. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Κ» μετακινήθηκε από την εν λόγω σκέψη μετά από δεκάδες συναντήσεις που έκανε συμπεριλαμβανομένων και συναντήσεων με δικαστές επιτρόπους υπουργούς και πολλούς άλλους. «Όπως προκύπτει το ΕΔΑΔ, αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα όπως και το Συμβούλιο της Ευρώπης στο οποίο υπάγεται το ΕΔΑΔ, όμως δεν είναι της ώρας να πω περισσότερα γι αυτό. Θα πω μόνο ότι τα Ηνωμένα Έθνη, βρίσκονται στην Νέα Υόρκη, βρίσκονται στην Γενεύη, είναι καιρός τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν έδρα και στην Κύπρο. Το χρειάζεται η περιοχή μας, όσο μακρινό κι αν ακούγεται. Αν δε σκεφτούμε «μεγάλα» θα μείνουμε θαμμένοι στον μικρόκοσμό μας. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, αν και όταν οι δύο ηγέτες πάνε σε συνομιλίες υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να ζητήσουν ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να καταστήσουν την Κύπρο ως την Τρίτη τους έδρα. Αυτό θα ενισχύσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το αίσθημα ασφαλείας όλων των Κυπρίων και θα προσθέσει επίσης πολύ στην μακροβιότητα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Όπως καλά γνωρίζουμε, οι Βορειοευρωπαίοι μάζεψαν όλους τους θεσμούς στις περιοχές τους. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο, Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη. Ξέρετε τον λόγο; Γιατί ό,τι επιβιώνει είναι εξαιτίας της παρουσίας αυτών των θεσμών. Χρειαζόμαστε κάτι ανάλογου μεγέθους» έλεγε σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιούνιο».