ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μόνιμη αμερικανική παρουσία στις Βάσεις;

Bρετανικό δημοσίευμα κάνει λόγο για ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στο Ακρωτήρι σε μόνιμη βάση μέχρι το 2024

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Στον βρετανικό ιστότοπο DeclassifiedUK γίνεται λόγος, σε δημοσίευμα της περασμένης Τετάρτης, για επέκταση της αμερικανικής παρουσίας -σε μόνιμη βάση- στις περιοχές των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων (SBA) στο Ακρωτήρι. Το site επικαλείται πηγές του βρετανικού υπουργείου Άμυνας κάνοντας λόγο για εργασίες επέκτασης αξίας 27 εκατ. δολαρίων που θα φιλοξενούν εγκαταστάσεις για την διαμονή -με ορίζοντα το 2024- μέχρι και 129 στελεχών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (USAF). Η είδηση αν και δεν επιβεβαιώνεται από αρμόδιες πηγές του βρετανικού ΥΠΑΜ (σ.σ. το site αναφέρεται σε συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο του περασμένου Μαΐου όπου σε επερώτηση, ο Βρετανός ΥΠΑΜ ανέφερε πως δεν μπορεί να αποκαλύψει τον αριθμό Αμερικανών στρατιωτών εντός των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο) φωτογραφίζει την πάγια συζήτηση -που πηγαίνει πίσω στον Ψυχρό Πόλεμο- για το αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν τη Κύπρο -μέσω των βρετανικών βάσεων κάνοντας λόγο και για την δραστηριοποίηση της 1η Καταδρομικής Μοίρας Αναγνώρισης της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Η τελευταία θεωρείται μεταξύ όσων γνωρίζουν την δραστηριοποίηση της USAF στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή ως «κατασκοπευτική» με χρήση των θρυλικών αεροσκαφών U-2 καθώς και σύγχρονων drones υψηλού υψομέτρου τύπου “Global Hawk”, αμφότερα σε αποστολές συλλογής πληροφοριών.

Φώτο της Google Earth που δημοσιεύει το DeclassifiedUK με την βάση Ακρωτηρίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επέκταση περιοχής της βάσης για αμερικανική χρήση αφορά σε μια περιοχή 6.070 τμ με κτίριο 147 δωματίων που θα φιλοξενεί, ως το 2024, 129 στελέχη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. 

H μεγάλη εικόνα

Παρά το γεγονός πως το θέμα προσεγγίζεται από τον βρετανικό ιστότοπο στη πάγια (επικριτική) λογική του αν οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το βρετανικό έδαφος επί της Κύπρου για αποστολές βομβαρδισμών στη Μέση Ανατολή, η αλήθεια είναι πως καθ’ όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Κύπρος αποτέλεσε ισχυρή βάση δραστηριοποίησης της Δύσης για την συλλογή πληροφοριών με Λονδίνο και Ουάσιγκτον να εφαρμόζουν, στην πράξη, την ισχυρή στρατηγική τους συνεργασία. Επιπλέον, περιοχές της Κύπρου χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για σκοπούς αποστολών ELINT (Electronic Intelligence), MASINT (Measurement & Signature Intelligence) και COMINT (Communications Intelligence) για τις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου και των χωρών ΜΕΝΑ. Ο διεθνής πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και η επιχείρηση “Inherent Resolve” (2014-σήμερα) του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS -μετά το 2013 και την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους- επανάφεραν τη Κύπρο στο επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών αναδεικνύοντας την γεωγραφική της θέση και εντάσσοντας τις βρετανικές βάσεις στη προμετωπίδα των επιχειρησιακών σχεδιασμών της Δύσης. Κι αναπόφευκτα και την συζήτηση για την αμερικανική παρουσία σε αυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση