Του Απόστολου Κουρουπάκη
Ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Χατζηγιάννης συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής και ανέφερε στους βασικούς άξονες που θέλει εν πρώτοις να διαχειριστεί, όπως είναι η κατοχύρωση του καθεστώτος του καλλιτέχνη, με τη σύνταξη αναθεωρημένου νομοσχεδίου, που θα συμπεριλάβει όλες τις κατηγορίες καλλιτεχνών και παραγωγών, η κάρτα πολιτισμού για νέους και τα φορολογικά κίνητρα, όπως η φοροαπαλλαγή των ιδιωτικών χορηγιών στις κυπριακές παραγωγές, που θα επενδύσουν στον πολιτισμό. Μαζί με τον κ. Χατζηγιάννη ήταν η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του υφυπουργείου κα Εμμανουέλα Λαμπριανίδη, και ο σύμβουλος επικοινωνίας του υφυπουργού κ. Ανδρέας Παράσχος.
Η κα Λαμπριανίδη στη δική της τοποθέτηση είπε πως η Πολιτεία θα πρέπει να κοιτάξει το ζήτημα της δημιουργίας υφυπουργείων με Zero Budget Effect, «αντιλαμβανόμαστε τις δημοσιονομικές ρήτρες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά είναι αδύνατον να χτίσεις ένα υφυπουργείο και να εκλιπαρείς να σου παραχωρήσουν λειτουργούς ή υπαλλήλους».
Οι παρόντες βουλευτές συνεχάρησαν τον νέο υφυπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του και του υπέβαλαν ερωτήσεις σχετικές με το χαρτοφυλάκιό του ή έκαναν γενικές τοποθετήσεις σχετικά με τον πολιτισμό. Οι βουλευτές επικεντρώθηκαν στα ζητήματα, όπως είναι το καθεστώς του καλλιτέχνη αλλά και στο ζήτημα της μεταφοράς του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υφυπουργείο, και τις δυσκολίες που παρουσιάζει η ένταξή του στο υφυπουργείο Πολιτισμού. Από βουλευτές (Ορφανίδης, Θεμιστοκλέους) τέθηκε επί τάπητος και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάτοικοι διαφόρων περιοχών, όπως στα Κούκλια και σε χωρία της Λάρνακας και της Λεμεσού, οι οποίοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.
Τέθηκε επίσης έντονα και το θέμα της Κυπριακής Βιβλιοθήκης (Αποστόλου, Θεμιστοκλέους, Καυκαλιάς), η πολιτιστική κληρονομιά στα Κατεχόμενα (Κάρουλλας), οι θεατρικές επιχορηγήσεις και άλλα όπως η Λαογραφία (Ζαχαρίας Κουλίας). Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, Ανδρέας Καυκαλιάς και Χρίστος Χριστόφιας ρώτησαν για το γενικότερο όραμα του κ. Χατζηγιάννη για τον πολιτισμό. Στα πιο συγκεκριμένα θέματα ρώτησαν για την αύξηση του προϋπολογισμού του υφυπουργείου, το οργανόγραμμα, τα κονδύλια του θεάτρου, για τη μεταφορά του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο υφυπουργείο, αλλά και τη μη απορρόφηση κονδυλίων από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το καθεστώς του καλλιτέχνη και τη βοήθεια προς την ερασιτεχνική δημιουργία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε και το ζήτημα της υποστελέχωσης του υφυπουργείου, που σήμερα στελεχώνεται με πέντε άτομα, και δύο ιδιαιτέρες γραμματείς. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους σχετικά με το ζήτημα της υποστελέχωσης είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί από το υφυπουργείο το εργαλείο της απόσπασης/μετακίνησης λειτουργών από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.
Oι περισσότεροι εκ των παρόντων βουλευτών είπαν πως ο κ. Χατζηγιάννης θα έχει την πλήρη στήριξή τους, και ως βουλευτές θα συμβάλουν δημιουργικά στο έργο που έχει να επιτελέσει.
Ο κ. Χατζηγιάννης δεν τοποθετήθηκε σε μία προς μία τις ερωτήσεις, και δεσμεύθηκε το υφυπουργείο Πολιτισμού να απαντήσει γραπτώς στις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι βουλευτές και να συμμετάσχει ξανά σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής, ώστε να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις.
Σημειώνεται πως οι περισσότεροι εκ των παρόντων βουλευτών είπαν πως ο κ. Χατζηγιάννης θα έχει την πλήρη στήριξή τους, και ως βουλευτές θα συμβάλουν δημιουργικά στο έργο που έχει να επιτελέσει.
Συστάθηκε πρόχειρα το υφυπουργείο
Σε δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση της Βουλής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι υπάρχουν δύο κύρια στοιχεία από την παρουσία του κ. Χατζηγιάννη. Το πρώτο είναι η πλήρης επιβεβαίωση όσων έλεγε το ΑΚΕΛ «για το πόσο πρόχειρα συστάθηκε το νέο αυτό υφυπουργείο, για την έλλειψη οργανογράμματος και οργανωτικής δομής, τα περιορισμένα κονδύλια που υπάρχουν στη διάθεση του υφυπουργείου» προσθέτοντας πως ο κ. Χατζηγιάννης περιέγραψε αυτή την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα. «Λυπούμαστε που επιβεβαιωνόμαστε, αλλά είναι μια πραγματικότητα, με την οποία πρέπει να ζήσουμε» είπε ο κ. Χριστοφίδης. Ο κ. Χριστοφίδης είπε επίσης πως δεν πήραν απάντηση σε κανένα ερώτημα, και είπε πως θα δώσουν ακόμα λίγο χρόνο, αν και άλλοι νέοι υπουργοί που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή απάντησαν στα ερωτήματα που τους υπεβλήθησαν. «Θα δώσουμε λίγο χρόνο, ευελπιστώντας πως θα πάρουμε τις απαντήσεις που δικαιούμαστε».
Δικαιούται περίοδο χάριτος
Δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους έκανε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο οποίος είπε ότι ο κ. Χατζηγιάννης δικαιούται περίοδο χάριτος, αφού έχει διοριστεί μόλις είκοσι μέρες, έτσι δεν πρέπει να έχουμε την απαίτηση να έρθει στη Βουλή με ολοκληρωμένο πρόγραμμα προτεραιοτήτων για την επόμενη πενταετία. Αναφερόμενος στο ΑΚΕΛ είπε «ας φυλάξει τα πυρά του το ΑΚΕΛ για το μέλλον, διότι ο κάθε διοριζόμενος σε οποιαδήποτε πολιτική θέση, είτε έμπειρος είτε άπειρος, δικαιούται μεγάλο χρονικό διάστημα καλής πίστης και από τη Βουλή, και από τα ΜΜΕ και από τους πολίτες». Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε επίσης πως από μία εθιμοτυπική επίσκεψη να αρχίσουμε να του φορτώνουμε ευθύνες για έργο πενταετίας. Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για ανθρωποφαγία και κανιβαλισμό που έχει υποστεί ο κ. Χατζηγιάννης, κάτι πρωτόγνωρο, όπως είπε, γι’ αυτόν τον τόπο και τον λαό, αλλά και για τη Βουλή: «Και ξέρουμε από πού προέρχεται και από πού ξεκινά αυτή η πολεμική». Ο κ. Θεμιστοκλέους, κλείνοντας είπε πως θα σταθεί δίπλα από τον κ. Χατζηγιάννη και από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για όσα καλά –κατά τη δική του κρίση– πρόκειται να πράξουν για το καλό του τόπου.
Δεν πολεμάμε κανένα
Μετά τους βουλευτές σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηγιάννης είπε σχετικά με τα ερωτήματα που του υπέβαλαν οι βουλευτές στις 15 μέρες που έχουν αναλάβει προσπαθούν στο υφυπουργείο να τα φέρουν στην επιφάνεια, έτσι ώστε να δρομολογηθούν λύσεις. Ο κ. Χατζηγιάννης είπε επίσης πως θα υπάρξει επόμενη συνάντηση στην οποία αυτά θα απαντηθούν λεπτομερώς. «Εμείς δεν πολεμάμε κανένα, ο πολιτισμός δεν έχει χρώματα, εμείς θα αγωνιζόμαστε για τον πολιτισμό μας και την ανάδειξή του».