Του Γιάννη Ιωάννου
Μισός αιώνας (πενήντα χρόνια) συμπληρώθηκαν σήμερα από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου -ένα εκ των δύο δραματικότερων γεγονότων, μαζί με την τουρκική εισβολή πέντε μέρες αργότερα, της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όσο και οι αρχηγοί των κομμάτων, με φόντο και την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, στάθηκαν με δηλώσεις τους στη καταδίκη των γεγονότων -χωρίς ωστόσο να υπάρξει ιδιαίτερα φέτος πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τα δραματικά γεγονότα της περιόδου. Με αφορμή τις διπλές επετείους, πραξικοπήματος και τουρκικής εισβολής, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Κύπρο ενώ παρών το Σάββατο σε εκδήλωση στο Προεδρικό για την επέτειο της τουρκικής επέμβασης θα δώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το μήνυμα του Προέδρου
«Είμαστε εδώ να καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο το προδοτικό πραξικόπημα, δεν υπάρχουν οι όποιες δικαιολογίες», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά την παρουσία του στο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «είναι σημαντικό να πάρουμε και τα μηνύματα και όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στοn δημόσιο διάλογο της χώρας μας, αυτό το διάστημα τουλάχιστον θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε, με πλήρη σεβασμό σε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις να μην δημιουργούμε, άθελά μας, αυτό θέλω να πιστεύω, τις οποιεσδήποτε συνθήκες, σε μια περίοδο που όλοι γνωρίζουμε ότι η πόλωση, η τοξικότητα, η αμφισβήτηση του κάθε τι, είναι εκείνο που επικρατεί». «Άρα εμείς που συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο έχουμε μια ευθύνη περισσότερο, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνουν ποτέ ξανά τέτοιου είδους συνθήκες», πρόσθεσε.
Απάντησε για το στεφάνι
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν κατατέθηκε στεφάνι της Κυβέρνησης «στους άλλους τάφους» (σ.σ. συμμετεχόντων στο πραξικόπημα), ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «δεν είμαι εδώ για να δώσω συγχωροχάρτι σε κανέναν, απολύτως σε κανένα». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, 50 χρόνια μετά, ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που γεννήθηκε εκείνη την περίοδο, «θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Φυσικά και υπάρχουν ευθύνες. Την ίδια στιγμή όμως, οφείλω να είμαι ειλικρινής και τολμηρός προς τον κυπριακό λαό».
Με Κυπριακό η Αννίτα
Χρειάζεται «να τολμήσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα στο Κυπριακό», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε ομιλία της στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.
«Πενήντα χρόνια κατοχής είναι ήδη πάρα πολλά. Και πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας. Στην κρίσιμη αυτή καμπή για το Κυπριακό δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρυβόμαστε πίσω από διαδικασίες και προσκόμματα. Δεν είναι η χρονική στιγμή για να εγκλωβιζόμαστε στον φαύλο κύκλο του παλαιοκομματισμού», ανέφερε η κ. Δημητρίου. Σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος και τα μέσα «να μιλήσουμε με σύγχρονη και απλή γλώσσα στην κοινωνία, να απευθυνθούμε με διαφάνεια στους πολίτες και δη τους νέους και τις νέες μας, να τους κάνουμε κοινωνούς και συμμέτοχους στην προσπάθεια επίλυσης του εθνικού μας ζητήματος». Ο κόσμος, είπε ακόμα, πρέπει να γνωρίζει τα διακυβεύματα και τα όσα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να τύχουν διαχείρισης. Και αυτό, όπως ανέφερε μπορεί να γίνει μόνο με σαφήνεια και πλήρη διαφάνεια. «Χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να προχωρήσουμε πάρα πέρα. Να μην αφήσουμε πρόσφορο έδαφος στις ακρότητες και στον λαϊκισμό που αποπροσανατολίζουν», ανέφερε.
Καταδίκασαν τα κόμματα
Ανακοινώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος εξέδωσαν, όπως συνηθίζεται, όλα τα κόμματα (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ). Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος δεν υπήρξε ιδιαίτερη αντιπαράθεση σε σχέση με την κατάθεση στεφάνου σε πεσόντες στρατιώτες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα ενεργά ενώ χαμηλοί ήταν και οι τόνοι που κρατήθηκαν στην ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.