ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να τολμήσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα στο Κυπριακό είπε η Πρόεδρος της Βουλής

«Δεν είναι η χρονική στιγμή για να εγκλωβιζόμαστε στον φαύλο κύκλο του παλαιοκομματισμού», είπε η Πρόεδρος της Βουλής

ΚΥΠΕ

Χρειάζεται «να τολμήσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα στο Κυπριακό», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σε ομιλία της στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής τη Δευτέρα.

«Πενήντα χρόνια κατοχής είναι ήδη πάρα πολλά. Και πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας. Στην κρίσιμη αυτή καμπή για το Κυπριακό δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρυβόμαστε πίσω από διαδικασίες και προσκόμματα. Δεν είναι η χρονική στιγμή για να εγκλωβιζόμαστε στον φαύλο κύκλο του παλαιοκομματισμού», ανέφερε η κ. Δημητρίου.

Σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος και τα μέσα «να μιλήσουμε με σύγχρονη και απλή γλώσσα στην κοινωνία, να απευθυνθούμε με διαφάνεια στους πολίτες και δη τους νέους και τις νέες μας, να τους κάνουμε κοινωνούς και συμμέτοχους στην προσπάθεια επίλυσης του εθνικού μας ζητήματος». Ο κόσμος, είπε ακόμα, πρέπει να γνωρίζει τα διακυβεύματα και τα όσα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να τύχουν διαχείρισης. Και αυτό, όπως ανέφερε μπορεί να γίνει μόνο με σαφήνεια και πλήρη διαφάνεια.

«Χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να προχωρήσουμε πάρα πέρα. Να μην αφήσουμε πρόσφορο έδαφος στις ακρότητες και στον λαϊκισμό που αποπροσανατολίζουν», ανέφερε.

Περαιτέρω η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι δεν πρέπει να «αρνούμαστε τις αλήθειες όσο οδυνηρές και αν είναι». Όπως δήλωσε και η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ κ. Ολγκίν, πρόσθεσε, «το status quo έχει μεγαλώσει την απόσταση και έχει διευρύνει την έλλειψη γνώσης του ενός για τον άλλο, και αυτό μεγαλώνει κάθε μέρα που περνάει. […] Πολλοί άνθρωποι φαίνεται δυστυχώς να έχουν παραδοθεί στη θέση ότι δεν μπορεί να αλλάξει η τρέχουσα κατάσταση», επεσήμανε.

Σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο ν’ αλλάξει, αλλά δεν είναι αδύνατο, φτάνει να πορευόμαστε με ειλικρίνεια και σαφήνεια στον στόχο. Με πυξίδα, όπως είπε, για το μέλλον την κατανόηση της ιστορίας και με σεβασμό στη διαφορετικότητα της κάθε κοινότητας.

Μισός αιώνας, συμπλήρωσε, δεν σημαίνει ότι τίποτα δεν αλλάζει κάτι που έμπρακτα φαίνεται και σε άλλες παγωμένες κατά τα άλλα πολιτικές συγκρούσεις, αλλά ότι πολλά θα πρέπει να αλλάξουν. «Και χρειάζεται να πεισμώσουμε και να κοπιάσουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η διαίρεση και η διχοτόμηση δεν μπορεί να είναι το μέλλον αυτού του τόπου και του λαού της Κύπρου. Όπως είπε, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή «οφείλουμε να δημιουργήσουμε προοπτική και να δώσουμε ελπίδα». Και εδώ ακριβώς, όπως είπε, έγκειται και η ευθύνη εκάστου.

Εξεφρασε την άποψη ότι μέσα από τη σύμπλευση και την ενότητα μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, έξω από το κλίμα της αντιπαράθεσης και των αντεγκλήσεων. Και σε κάθε νέο βήμα, συμπλήρωσε, οι σκιές του παρελθόντος ας μικραίνουν αντί να μεγαλώνουν.

Η Πρόεδρος της Βουλής απέτισε φόρο τιμής σε όλους όσοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη νομιμότητα και τη δημοκρατία, όσους προέβαλαν ηρωική αντίσταση στον Αττίλα και πρόταξαν τα σώματά τους σε μία άνιση μάχη, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλες αυτές τι γυναίκες, τις βουβές ηρωίδες, που υπέφεραν και μαρτύρησαν στα χέρια του κατακτητή.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους βετεράνους της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ που ρίχθηκαν στη λαίλαπα του πολέμου και πιστοί στο καθήκον αγωνίστηκαν για τις πανανθρώπινες αξίες, το δίκαιο, την ελευθερία, τα εθνικά μας ιδεώδη.

Αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι συστηματικά και καθημερινά η Άγκυρα δημιουργεί νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, επιχειρώντας ειδικότερα την ανατροπή του status quo στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου αλλά και στη νεκρή ζώνη.

Όπως είπε, οργανωμένα και μεθοδικά, με συνεχείς προκλητικές ενέργειες, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στην ΑΟΖ όσο και σε άλλες περιοχές. Η δε εμμονή του κατοχικού ηγέτη, αλλά και της Άγκυρας, στη ρητορική των δυο κρατών, πρόσθεσε, αποτελεί την κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας. Η πρόταξη του όρου περί κυριαρχικής ισότητας, δυναμιτίζει, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, αφού βρίσκεται σε κάθετη και άμεση διάσταση με το συμφωνημένο πλαίσιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η κ. Δημητρίου, ανέφερε ότι ο διορισμός, τον περασμένο Ιανουάριο της Προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί ένα θετικό βήμα.

Εν αναμονή των αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα μετά και από την επίδοση της έκθεσης της κυρίας Ολγκίν, «οφείλουμε όλοι να δείξουμε με αποφασιστικότητα και πειστικότητα ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην άρση του υφιστάμενου αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την πατρίδα και τον λαό μας μέσα από τη διαιώνιση της στασιμότητας και του παρατεταμένου αδιεξόδου, πρέπει να είναι πλήρως αντιληπτοί και κατανοητοί από όλους», ανέφερε

Ιδιαίτερα, όπως είπε, εάν και η παρούσα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο που καθορίζουν τα ψηφίσματα και οι παράμετροι του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν στεφθεί με επιτυχία. Σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρόσθεσε, είναι κρίσιμο να καταγραφεί επισήμως η ειλικρινής και θετική στάση της δικής μας πλευράς, ανεξάρτητα από την όποια στάση θα επιλέξει τελικά να ακολουθήσει η Τουρκία, η οποία θα πρέπει αναλόγως να χρεωθεί και την ευθύνη του αδιεξόδου.

Σε διαφορετική περίπτωση, ανέφερε, είναι πολύ πιθανόν ο διεθνής παράγοντας να προσεγγίσει τη θέση ότι πλέον δεν είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης στη βάση της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και ότι θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες επιλογές διευθέτησης του προβλήματος. Ένα ενδεχόμενο, όπως είπε, που θα φέρει αρνητικότατες συνέπειες για το εθνικό μας ζήτημα.

«Συνεπώς δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τις προθέσεις και την αποφασιστικότητα μας. Επιβάλλεται να δείξουμε την ετοιμότητα μας με πρωτοβουλίες, εισηγήσεις, προτάσεις και αντιπροτάσεις», είπε.

Ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχοντας πλήρη συνείδηση της αποστολής και του καθήκοντος της, δηλώνει απερίφραστα τη βούληση και την αποφασιστικότητά της να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας προσφέρει η κοινοβουλευτική διπλωματία.

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε την πρόσφατη έγκριση ψηφίσματος από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα «Έκκληση για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους», όπου γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε εισβολή και κατοχή. Χαρακτήρισε ως σημαντική επιτυχία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ν’ αναγνωρίσει την ουσία του κυπριακού προβλήματος και ευχαρίστησε τους Βουλευτές για αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X