ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέχρι και φυλάκιση για όσους καταστρέφουν πινακίδες - Προωθείται η πρόταση νόμου

Όλοι οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς τοποθετήθηκαν θετικά για την πρόταση

ΚΥΠΕ

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση για την πρόταση νόμου που κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ο Βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, η οποία προβλέπει την επιβολή ποινής φυλάκισης ή/και χρηματικού προστίμου για όσους προκαλούν φθορές ή αλλοίωση των πινακίδων στο οδικό δίκτυο.

Ο κ. Γεωργίου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλοι οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς τοποθετήθηκαν θετικά για την πρόταση.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, με την ποινικοποίηση της αναγραφής, παραχάραξης, ή στρέβλωσης οποιασδήποτε πινακίδας οδικής σήμανσης και οποιασδήποτε πληροφοριακής ή κατευθυντήριας πινακίδας, συνεπάγεται για τους παραβάτες επιβολή ποινής φυλάκισης έξι μηνών ή χρηματικής ποινής €1.700 ή και των δύο μαζί.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι όλοι οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς, η Αστυνομία, τα Δημόσια Έργα, η Νομική Υπηρεσία τοποθετήθηκαν θετικά, όχι μόνο συμφωνούν, αλλά υπερθεματίζουν για την ψήφιση του νόμου», είπε ο Βουλευτής, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα στείλει το μήνυμα της πολιτείας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεχτές, καθώς και το μήνυμα της προστασίας και ασφαλής χρήσης του οδικού δικτύου.

«Δεν μπορεί η κυπριακή πολιτεία να ξοδεύει εκατομμύρια κάθε χρόνο, φωτογραφικά να συλλαμβάνει τους Κύπριους οδηγούς για την παραμικρή παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αυτές οι παραβιάσεις να επισύρουν ποινές, βαθμούς ποινής, πρόστιμα, κάποιες υποθέσεις να οδηγούνται ενώπιον το δικαστηρίων, αλλά η ίδια η πολιτεία να μην διασφαλίζει την καθαρότητα αν τοπικού δικτύου και οι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιούν το δικό δίκτυο με ασφάλεια», υπογράμμισε ο κ. Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε, εξάλλου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή λέχθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενδέχεται να βρεθεί νομικά εκτεθειμένη, σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιο τροχαίο ατύχημα σε σημείο του οδικού δικτύου όπου ήταν αλλοιωμένη η πινακίδα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως θα εντοπίζονται οι παραβάτες, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι το μήνυμα αποτροπής και αποδοκιμασίας, που οφείλει η κοινωνία να στείλει, όπως είπε. Ερωτηθείς, επίσης, αν η ποινικοποίηση περιλαμβάνει και αλλοίωση τοίχων, πέρα από πινακίδες, ο Βουλευτής εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση καλύπτει μόνο τις περιπτώσεις πινακίδων οδικής σήμανσης, διευκρινίζοντας ότι τα συνθήματα σε τοίχους είναι αδίκημα του ποινικού κώδικα στο πλαίσιο της αστικής ζημιάς.

Ρωτήθηκε, επίσης, ποιου είδους παρεμβάσεις πάνω στις πινακίδες θα ποινικοποιούνται και διευκρίνισε ότι η ρύθμιση αφορά οποιαδήποτε παρέμβαση, με οποιονδήποτε τρόπο, πάνω στις πινακίδες, ακόμα κι αν δεν αλλοιώνεται το μήνυμα της πινακίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση