ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με ατζέντα Συριακού στη Λευκωσία Χέρτσογκ και Ζαγιέντ

Επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου την επομένη της Τριμερούς

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Η επίσκεψη, εκτάκτως, του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στη Κύπρο την Πέμπτη δεν θεωρείται τυχαία από σκοπιάς χρονισμού -την επομένη του 10ου σχήματος της Τριμερούς Διπλωματίας -σε υψηλό επίπεδο αρχηγών κρατών- με την συμμετοχή της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προηγούμενη στο Κάιρο της Αιγύπτου. Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος στείλαν μήνυμα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου με έμφαση στην επόμενη ημέρα της Συρίας, όπου για τις τρεις χώρες απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ομαλή πολιτική μετάβαση στα πλαίσια μιας διαδικασίας συμπερίληψης με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τον σεβασμό των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο η παρουσία Χέρτσογκ στη Κύπρο έρχεται ως φυσικό επακόλουθο του συντονισμού Λευκωσίας και Τελ Αβίβ ενόψει των τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται στην περιοχή λίγο πριν την ανάληψη, μάλιστα, και της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ σε δύο εβδομάδες αλλά «ενεργοποιεί» και τα τριμερή σχήματα Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ και Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ -σε μελλοντικές συγκλίσεις των εν λόγω σχημάτων διπλωματίας.

Ανησυχεί το Ισραήλ

Η επόμενη ημέρα του Συριακού εκτός από το Κάιρο και την ηγεσία του αλ Σίσι που επηρεάζονται άμεσα -και για τους ίδιους υπαρξιακά- λόγω της εμπλοκής του συριακού παρακλαδιού της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην διαδικασία πτώσης του καθεστώτος Άσαντ δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες και στο Τελ Αβίβ. Η εν λόγω πτυχή εκφράστηκε και δημοσίως από τον Γενικό Διευθυντή του ισραηλινού ΥΠΕΞ, Εντέν μπαρ Ταλ ο οποίος την περασμένη Δευτέρα ανέφερε πως η Δύση δεν πρέπει να παρασυρθεί από «την επίθεση χαμόγελων και το κόψιμο των γενειάδων της νέας ηγεσίας στη Δαμασκό» καλώντας την διεθνή κοινότητα να εγγυηθεί για τις μειονότητες στη Συρία με ξεχωριστή αναφορά στους Κούρδους. Όπως πληροφορείται η «Κ» ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ ενημερώθηκε για τα όσα συζήτησαν Κύπρος κι Ελλάδα με την Αίγυπτο με φόντο το Συριακό και μετέφερε στη Λευκωσία τις ανησυχίες του Ισραήλ, που λόγω των Υψιπέδων του Γκολάν επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στην Συρία με έμφαση στον ρόλο της Κύπρου μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής. Τέλος, Κύπρος και Λευκωσία επανεπιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών τους σχέσεων καθώς και την συνεργασία στην περιοχή με έμφαση στα ενεργειακά αλλά και στις πρωτοβουλίες της ΚΔ για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα -με την Λευκωσία να εξετάζει προσεκτικά την διαδικασία της συριακής μετάβασης ιδίως ως προς την πτυχή δυνητικού καθορισμού θαλασσίων ζωνών Συρίας-Τουρκίας.

Aξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τον Χέρτσογκ στη Κύπρο βρέθηκε, χθες, και ο Αμπντάλλα μπιν Ζαγιέντ, ΥΠΕΞ των ΗΑΕ κι ένας εκ των αναπληρωτών ΠΘ της χώρας -πτυχή που δείχνει περαιτέρω προς την δημιουργία υπό το βάρος των εξελίξεων στο Συριακό ενός άτυπου «άξονα» Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ-Αιγύπτου-Ιορδανίας και ΗΑΕ.

Συρία και επιπτώσεις στην περιοχή

Σε γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, την Πέμπτη το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

"Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποτελεί ακόμη ένα καθοριστικό βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την περαιτέρω προώθηση του ουσιαστικού και ενεργού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις περιφερειακές εξελίξεις", αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

Ειδικότερα, προσθέτει, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και στις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στις δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

"Η δέσμευση του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών να διατηρήσουν ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας αντικατοπτρίζει τη σταθερή προσήλωση της Κύπρου στις αρχές της ειρηνικής διπλωματίας και της περιφερειακής συναντίληψης, στοιχείο που αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας και γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής", καταλήγει ο Εκπρόσωπος.

Αντιδράσεις στην Κύπρο

Η παρουσία Χέρτσογκ στην Κύπρο -εν μέσω της συνεχιζόμενης πολεμικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας και των ανθρωπιστικών της συνεπειών- αποτέλεσε αφορμή για αντιδράσεις καθώς και πολιτικοποιήθηκε μεταξύ των κομμάτων. Το ΑΚΕΛ αντέδρασε στην επίσκεψη κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ για στήριξη στο κράτος του Ισραήλ «που εμπλέκεται σε γεννοκτονία» και στηρίζοντας, παράλληλα, διαδήλωση αντίδρασης κατά την άφιξη του Ισραηλινού Προέδρου στην Λάρνακα, από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης. Ο ΔΗΣΥ απάντησε στο ΑΚΕΛ κατηγορώντας το για στήριξη ακραίων ισλαμικών θέσεων. Αντίδραση στην επίσκεψη εξέφρασε και το Volt ενώ καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης Χέρτσογκ υπήρχαν επαυξημένα μέτρα ασφάλειας καθώς και διαδηλωτές έξω από το Προεδρικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση