ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ. Καρογιάν: Ώρα να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τους εθνικούς κινδύνους

Η ομιλία του Προέδρου της ΔΗΠΑ στην Ολομέλεια της Βουλής για την καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής.

ΚΥΠΕ

Είναι η ώρα, που είτε θα συνειδητοποιήσουμε τους εθνικούς κινδύνους και να τους αντιμετωπίσουμε συλλογικά με σχέδιο, σωφροσύνη, υπευθυνότητα και διεκδικητικό ρεαλισμό, είτε θα αφεθούμε μοιρολατρικά στην τύχη μας και θα χαθούμε στον πάτο της ιστορίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης (ΔΗΠΑ) Μάριος Καρογιάν στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής.

«Πρέπει, επιτέλους να βρούμε το δρόμο της εθνικής συνεννόησης, της συναντίληψης, της συναίνεσης», γιατί μόνο έτσι μπορούμε με σιγουριά να χαράξουμε την πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι «το δραματικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το κυπριακό πρόβλημα, με αποτέλεσμα την επέκταση των τετελεσμένων της εισβολής, στην Αμμόχωστο, στη Δερύνεια, αλλά και γενικότερα στις κατεχόμενες περιοχές μας, πρέπει να αρθεί».

Ανέφερε ότι «έχουμε απέναντί μας μια τουρκική ηγεσία που θεωρεί τον εαυτό της κληρονόμο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και επιδιώκει την αναβίωσή της» και πρόσθεσε πως «η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, για διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά και τη δημιουργία κινήτρων, που θα προωθήσει η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό, σε όλα τα στάδια και με κάθε μέσο – ως η πρόσφατη αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – κατά την άποψη μας συμβάλλει στο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επανέλθει το κυπριακό σε τροχιά συνομιλιών».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ακόμη ότι «επειδή πολλά λέγονται, πολλά κυοφορούνται και μεθοδεύονται, για την πιθανή επανέναρξη της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων, οφείλουμε με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα να επαναλάβουμε, ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες παραμένει στο τραπέζι, ως μια καλή βάση για την επανέναρξη της διαδικασίας, από το σημείο που διακόπηκε στο Κρανς Μοντάνα».

«Νοείται, φυσικά, ότι προσδοκούμε σε μια λύση αρχών, λύση που να εδράζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Κορυφής και τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, το μόνο πλαίσιο λύσης που η διεθνής κοινότητα αποδέχεται», πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι «η ευθύνη για τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος είναι βαρύτατη» και «το ιστορικό μας χρέος, τεράστιο». Σίγουρα, συνέχισε, «οι ευθύνες των Ηνωμένων Εθνών και γενικά της διεθνούς κοινότητας είναι τεράστιες για την πολύχρονη εκκρεμότητα του κυπριακού προβλήματος». Πρόσθεσε πως για 49 χρόνια ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ένα διεθνές έγκλημα παραμένει άλυτο και ατιμώρητο.

Αυτή η αδυναμία, η αναποτελεσματικότητα, η υποκρισία των δύο μέτρων και των δύο σταθμών και η ανοχή της διεθνούς κοινότητας, σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν, «έχει αποθρασύνει την Τουρκία σε βάρος της Κύπρου, που θεωρεί το νησί μας γεωγραφική προέκταση της Ανατολίας και που επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου και την ολοκληρωτική και ανέκκλητη μεταβολή του δημογραφικού της χαρακτήρα».

«Ζητούμε τα ελάχιστα και θεωρούμαστε αδιάλλακτοι, ζητούμε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και θεωρούμαστε ανένδοτοι, ζητούμε να φύγουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και οι έποικοι και θεωρούμαστε απορριπτικοί», πρόσθεσε.

Ο κ. Καρογιάν είπε ακόμη ότι «μέσα σε αυτό το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, με τις παγκόσμιες συνθήκες να αλλάξουν με γρήγορους ρυθμούς, καθήκον μας είναι να αξιοποιήσουμε τα νέα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δεδομένα, να διευρύνουμε τις στρατηγικές συνεργασίες μας με χώρες της περιοχής μας, να επενδύσουμε στην εργατικότητα και τη δημιουργικότητα του λαού μας, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος και τους θεσμούς μας και να αποφύγουμε λογικές και πρακτικές που αποδείχθηκαν ατελέσφορες, μακριά από παρωχημένες εμμονές, δογματισμούς και ιδεοληψίες, από κενά συνθήματα και ανώφελους βερμπαλισμούς».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X