ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αννίτα Δημητρίου: Οι πληγές επουλώνονται με σύμπνοια, σύνεση και συναίνεση

Όσα ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής σε ομιλία της για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής

ΚΥΠΕ

Οι πληγές και τα τραύματα επουλώνονται με σύμπνοια, σύνεση και συναίνεση, πρακτικές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος σ’ ένα άστατο και ταραχώδες διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο απειλείται η ίδια η δημοκρατία και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σε ομιλία της για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας.

Η Ολομέλεια τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων και των μαρτύρων της πατρίδας που θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «οφείλουμε ν’ αναμετρηθούμε με τα λάθη του παρελθόντος μόνο και μόνο για να τ’ αφήσουμε πίσω και να προχωρήσουμε μπροστά… Για να οικοδομήσουμε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία… Για να μην επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να διολισθαίνουν σε εγωιστικές, διχαστικές, επικίνδυνες συμπεριφορές».

Η 15η Ιουλίου σηματοδοτεί την απαρχή των δεινών του τόπου, σημείωσε. Πρόσθεσε ότι το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών και των συνεργατών τους, έδωσε στην Τουρκία την αφορμή για να θέσει σε εφαρμογή τα επεκτατικά της σχέδια εις βάρος της Κύπρου.

Σημείωσε ακόμα ότι οφείλεται φόρος τιμής σε όσους και όσες θυσιάστηκαν σε έναν άνισο και προδομένο αγώνα για την προάσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και στους βετεράνους αγωνιστές της Κύπρου και της ΕΛΔΥΚ, οι οποίοι, θέτοντας το ιερό χρέος προς την πατρίδα και την αγάπη για την ελευθερία υπεράνω όλων, πολέμησαν με απαράμιλλη γενναιότητα και ηρωισμό. Αναφέρθηκε επίσης στους πρόσφυγες, που παραμένουν με τον πόθο της επιστροφής ανεκπλήρωτο· στους συγγενείς όλων εκείνων που ακόμη αγνοούνται· στους εγκλωβισμένους μας, που για σαράντα εννέα τώρα χρόνια έμειναν μόνοι να φυλάνε Θερμοπύλες.

Η κα. Δημητρίου ανέφερε ότι σαράντα εννέα χρόνια μετά, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο.

Αναφέρθηκε στο εποικισμό, τα κατοχικά στρατεύματα, τις μονομερείς έκνομες ενέργειες, στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, στην επιχειρούμενη αλλαγή του status quo στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Σημείωσε ότι αποκορύφωμα της τουρκικής αδιαλλαξίας είναι η εμμονή στη λύση δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών, προτάσσοντας ως όρο την κυριαρχική ισότητα των Τ/κ. Πρόσθεσε ότι Άγκυρα και κατοχικός ηγέτης, δυναμιτίζουν κάθε προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και επιδεικνύοντας παράλληλα προκλητικά μηδενική βούληση για συνέχιση της προσπάθειας, στο συμφωνημένο πλαίσιο για εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Την ίδια στιγμή, είπε, η Άγκυρα μεθοδεύει νέα τετελεσμένα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

«Η επικείμενη παράνομη κάθοδος Ερντογάν στα κατεχόμενα ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής επιβεβαιώνει τις προθέσεις της κατοχικής δύναμης να ολοκληρώσει τα έκνομα σχέδια της για εποικισμό της πόλης και σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αγνοώντας επιδεικτικά τις υποδείξεις της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε.

Εξέφρασε ωστόσο, την ελπίδα ότι αυτή τη φορά η διάθεση για αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων όπως και το νέο θετικό κλίμα που σημειώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα αποτυπωθεί και στη στάση της Άγκυρας σε σχέση με το κυπριακό.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, ν’ αναλάβουν δράση ώστε η Κύπρος να πάψει να αποτελεί το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος που τελεί υπό καθεστώς κατοχής.

Η κα. Δημητρίου κάλεσε την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα, να εντείνουν και να συντονίσουν τις πιέσεις προς την Τουρκία προκειμένου να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να τερματίσει τις παράνομες μεθοδεύσεις της και την προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με στόχο μια διαρκή συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ολόκληρου του κυπριακού λαού Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Η κα. Δημητρίου είπε ότι η διαίρεση και η διχοτόμηση δεν μπορεί να είναι το μέλλον αυτού του τόπου και του λαού μας.

«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε προοπτική και να δώσουμε ελπίδα στις νέες και στους νέους μας. Και μόνο μέσα από τη σύμπλευση και την ενότητα, έξω από το κλίμα της αντιπαράθεσης και των αντεγκλήσεων, αφήνοντας πίσω μας τις σκιές του παρελθόντος και εκσυγχρονίζοντας τον πολιτικό μας λόγο, θα το κατορθώσουμε», ανέφερε.

Η κα. Δημητρίου ανέφερε ότι σήμερα που οι διεθνείς ισορροπίες διαταράσσονται επικίνδυνα όσο ποτέ άλλοτε, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «επιβάλλεται να λειτουργήσουμε μέσα από τη σύμπνοια και τη συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματά μας. Αξιοποιώντας το μομέντουμ και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, καθώς η Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα στέκονται απέναντι στον επεκτατισμό και την ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Σημείωσε ότι και στην περίπτωση της Κύπρου θα πρέπει να διεκδικηθεί το αυτονόητο, η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει επίσης η Κύπρος να πείσει, είπε, ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, στην Ευρώπη των αρχών και των αξιών.

«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνουμε απερίφραστα τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε με κάθε μέσο να αγωνιζόμαστε, αξιοποιώντας κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές βήμα που μας προσφέρεται μέσα από την ενίσχυση διμερών και πολυμερών σχέσεων, αλλά και την ενδυνάμωση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας», ανέφερε.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση