ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν.Παπαδόπουλος: Χρέος η θύμηση των σκοτεινών ημερών του Ιούλη του 1974

Η ομιλία του Προέδρου του ΔΗΚΟ στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής.

ΚΥΠΕ

Ο καθένας από εμάς ευθύνεται να μη λησμονεί τον φανατισμό, τον παραλογισμό, την παρανομία, τον κίβδηλο πατριωτισμό, την απάτη και την προδοσία, που δολοφόνησαν στις 15 του Ιούλη τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε ομιλία του στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Πρόσθεσε ότι το χρέος της θύμησης των σκοτεινών ημερών εκείνου του εφιαλτικού Ιούλη, εμπερικλείει και τη μέγιστη ηθική υποχρέωση της διαρκούς απόδοσης τιμών σε κείνους που προασπίστηκαν τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας. Σ' εκείνους, όπως είπε, που με κίνδυνο της ζωής τους ή, και με τη θυσία της ζωής τους, περιφρούρησαν τον Εθνάρχη Μακάριο, και προσπάθησαν να αποτρέψουν το πραξικόπημα – τον προπομπό και το πρόσχημά της τουρκικής εισβολής.

Απαντώντας σε αναφορά του ΓΓ του ΑΚΕΛ για απόδοση τιμών από την Κυβέρνηση στους καταδρομείς που επιτέθηκαν στο Προεδρικό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έχει άποψη επί του θέματος και θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση. «Το ΔΗΚΟ τιμά τους αντιστασιακούς, τιμά τους υπερασπιστές της δημοκρατίας και καταδικάζει με κάθε δύναμή της ψυχής του, τη χούντα των Αθηνών και τους εδώ εγκάθετούς της ΕΟΚΑ Β’», είπε.

Σημειώνοντας ότι 49 χρόνια από τότε αναζητείται ακόμα μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχουν πλέον την ψευδαίσθηση ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι δίκαιη, αλλά επιζητούν τουλάχιστον να είναι λειτουργική και βιώσιμη. Λύση, όπως είπε, που θα επανενώσει το λαό και τη χώρα μας στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

«Αναζητούμε τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα, τα φυσικά και ανθρώπινα δίκαια και δικαιώματα. Ως ε/κ πλευρά έχουμε δεχθεί οδυνηρότατους συμβιβασμούς αυτά τα 49 χρόνια στη δική μας αγωνιώδη προσπάθεια να ανατρέψουμε τα δεδομένα της καταστροφής του 1974. Δυστυχώς όμως, βλέπουμε σήμερα να προβάλλεται απροκάλυπτα και ανερυθρίαστα από την τουρκική πλευρά η λύση της συνομοσπονδίας και των δύο κρατών», ανέφερε.

Αναφέροντας ότι η Τουρκία για χρόνια ακολούθησε την τακτική της κωλυσιεργίας και της παρέλκυσης, τρέναρε τις συνομιλίες με απώτερο στόχο να εδραιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής της, πρόσθεσε ότι τώρα που τα έχει εδραιώσει, γίνεται πιο ειλικρινής και ωμή και αποκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις. Όπως είπε η Τουρκία, δεν θέλει λύση αλλά διχοτόμηση, δεν θέλει επανένωση αλλά δυο κράτη. Η Τουρκία, όπως είπε, ούτε τότε, ούτε και τώρα επείγεται για διευθέτηση στο Κυπριακό, δεν βιάζεται.

«Το αντίθετο. Εμείς επειγόμαστε για λύση. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες της επίλυσης του Κυπριακού. Εμείς πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και διεκδικητικοί σε ό,τι αφορά, την άρση της κατοχής, την κατοχύρωση της ασφάλειας όλων των Κυπρίων πολιτών και τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και σίγουρα δεν πρέπει να αποδεχθούμε αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ θεωρεί πως μόνο μέσω διαπραγματεύσεων μπορεί να λυθεί το Κυπριακό. Ανέφερε ότι το αντικείμενο αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου, οι αρχές και αξίες της ΕΕ, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, η διασφάλιση της ασφάλειας του κράτους και των πολιτών, με μηδέν στρατούς, μηδέν εγγυήσεις, η αποκατάσταση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με λειτουργικό κράτος και με διασφάλιση της μη εμπλοκής της Ελλάδας και της Τουρκίας, άμεσα ή έμμεσα, στις υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι το κόμμα θέλει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και να γίνει διαπραγμάτευση όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού και όχι μόνο να συζητείται η απαίτηση της τουρκικής πλευράς «να τετραγωνίσουμε τον κύκλο» που απλά αποτελεί την εκλογίκευση του παραλογισμού.

Χαιρέτισε τις σχετικές πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι στόχος πρέπει να είναι να σπάσει το αδιέξοδο. Πρόσθεσε ότι το κόμμα συμφωνεί με την εισήγηση να επιδιωχθεί ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, πάντα κάτω από το συμφωνημένο πλαίσιο και την εποπτεία των Η.Ε.

«Ασφαλώς και αυτή η προσπάθεια εμπεριέχει μεγάλες δυσκολίες, και δύσβατος θα είναι ο δρόμος προς την επιτυχή κατάληξη της. Και σίγουρα δεν πρέπει να δίνουμε κίνητρα ή ουσία χωρίς ανταλλάγματα, όπως πολύ ορθά έχει αναφέρει και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Είναι όμως προφανές πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Είτε θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, είτε δια της αδράνειας, θα εδραιώσουμε τα κατοχικά δεδομένα», ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι η «λύση» δεν μπορεί να είναι συνώνυμο του κλεισίματος του Κυπριακού. Εξέφρασε την άποψη ότι η πραγματική λύση, κάτω από τις σημερινές συνθήκες και διεθνείς εξελίξεις, θα εξευρεθεί όταν τις ενέργειες και πρωτοβουλίες της ε/κ πλευρά, κατευθύνει η διεκδικητικότητα, το αγωνιστικό σθένος, το αδούλωτο πνεύμα, το υψηλό φρόνημα, η άρνηση στην υποταγή και την παράδοση, η ακλόνητη πίστη στο καλύτερο μέλλον «του βασανισμένου τόπου μας και του μεγαλομάρτυρα λαού μας». Έκανε έκκληση για συνένωση στον κοινό αγώνα για «αυτή την καλύτερη τύχη και το καλύτερο μέλλον του τόπου μας και του λαού μας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΚΟ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση