ΚΥΠΕ
Την ανάγκη επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος στην Κύπρο και άλλα κοινωνικά ζητήματα, όπως αυτό της ανάγκης για ένα σύστημα διακρατικών τεκνοθεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζήτησαν Κύπριοι Ευρωβουλευτές, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο Ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι αυτό το διάστημα υπάρχει μία έντονη ανησυχία, σε όλη την Ευρώπη, για το στεγαστικό ζήτημα. «Στην Πορτογαλία και στην Ισπανία ζήτησαν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να χτίσουν κατοικίες. Στην Κύπρο τα πράγματα έμειναν ανεξέλεγκτα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος», ανέφερε.
Το ίδιο διερωτήθηκε και ο Ευρωβουλευτής του S&D, Κώστας Μαυρίδης, και έθεσε το ερώτημα γιατί η Κύπρος δεν ενέταξε το στεγαστικό στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Διακρατικές τεκνοθεσίες
Η Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ελένη Σταύρου, ανέφερε ότι θέλει να προωθήσει στο Ευρωκοινοβούλιο το ζήτημα των διακρατικών τεκνοθεσιών, καθώς μέχρι σήμερα αυτό είναι δυνατόν μόνο σε διμερές επίπεδο, όχι σε ευρωπαϊκό.
Σημείωσε ότι την εβδομάδα γονιμότητας είχε διοργανώσει μία εκδήλωση αφιερωμένη στην ψυχική στήριξη των γυναικών που προβαίνουν σε εξωσωματικές, σημειώνοντας τον αντίκτυπο που έχουν στο σώμα, την υγεία και την ψυχική υγεία μιας γυναίκας.
«Είναι διττός ο λόγος που σπρώχνω αυτό το θέμα», είπε, αναφέροντας ότι από τη μία είναι για να μπει η υιοθεσία ως μια επιλογή, και από την άλλη γιατί «είναι κρίμα να υπάρχουν τόσα παιδιά σε άλλες χώρες ευρωπαϊκές και να μην μπορούμε να τα υιοθετήσουμε», σημειώνοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος να γίνεται η επίβλεψη από τις κυπριακές αρχές και το γραφείο ευημερίας».
Αναφέρθηκε επίσης, σε παράνομα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτό το θέμα, ιδίως σε τρίτες χώρες.
«Γι’ αυτό θα ήθελα να γίνει στην Ευρώπη, όπου οι διαδικασίες διέπονται από κοινό θεσμικό πλαίσιο, υπάρχει επίβλεψη και έλεγχος», είπε.