ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ΕΕ δεν πρωταγωνιστεί στην εξωτερική πολιτική

Αδυναμία της ΕΕ για παραγωγή κοινής εξωτερικής πολιτικής, με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, εντοπίζουν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές

ΚΥΠΕ

Αδυναμία της ΕΕ για παραγωγή κοινής εξωτερικής πολιτικής, με αφορμή τον πόλεμο στη Γάζα, εντοπίζουν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές. Στο πλαίσιο συζήτησης με δημοσιογράφους στο περιθώριο της Ολομέλειας Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι η ΕΕ δεν μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και οι παρεμβάσεις της παραμένουν σε επίπεδο "εκκλήσεων".

Ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι είμαστε σε μία ιδιαίτερη φάση για την ΕΕ, με δύο πόλεμους να εξελίσσονται. «Θεωρώ ότι δοκιμάζονται τα αντανακλαστικά της ΕΕ με τις κρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Δυστυχώς, σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται είναι σε επίπεδο εκκλήσεων, ή θεωρητικών παρεμβάσεων.

Την Τρίτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ τοποθετήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο για τον πόλεμο στη Γάζα. Ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας της Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ανέφερε ότι «δυστυχώς, η ΕΕ δεν μπορεί να παράγει μια γραμμή πολιτικής. Η συνολική στάση της Επιτροπής δεν μας ικανοποιεί καθόλου, ιδιαίτερα σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία που είναι καταδικαστέα».

Με τη σειρά του, ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λουκάς Φουρλάς, ανέφερε ότι το μεταναστευτικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάληψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, "έδειξαν ξεκάθαρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από μια ισχυρότερη κοινή εξωτερική πολιτική. Η δημιουργία μιας πραγματικά κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Ένωση", είπε.

Από την πλευρά του, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τόνισε ότι η Κοινή Άμυνα και Ασφάλεια είναι απαραίτητη για να πετύχουμε και τους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους.

Σημαντική για την Κύπρο η κατάργηση της ομοφωνίας

Ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο θεωρούν επίσης οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές το ζήτημα της κατάργησης της ομοφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει με οριακή πλειοψηφία την κατάργηση της ομοφωνίας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Συνθηκών της ΕΕ.

Ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι στην Κύπρο έπρεπε να γίνει "πολιτικός σεισμός" από την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση του βέτο. Πρόσθεσε ότι η δυνατότητα άσκησης του βέτο δημιουργεί εξισορρόπηση, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείται τελικά. "Μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση των συνθηκών με ενδυνάμωση του Ευρωκοινοβουλίου", είπε, αντί με την κατάργηση του βέτο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κιζίλγιουρεκ ανέφερε, ότι το ζήτημα της κατάργησης της ομοφωνίας στην ΕΕ, ιδιαίτερα για θέματα εξωτερικής πολιτικής, σημαίνει πολλά για την Κύπρο. «Αν κρίνουμε ότι ήρθαμε στην ΕΕ με ελπίδα να βοηθηθεί η επίλυση του Κυπριακού και έχουμε ένα χαρτί που ονομάζεται βέτο, αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε.

Εξάλλου, ο κ. Κιζίλγιουρεκ αναφέρθηκε στην υποχώρηση του κράτους δικαίου στην ΕΕ. Είπε ότι θεωρεί ότι είναι μεγάλη πολιτική κρίση το ότι υπάρχουν κράτη μέλη στην ΕΕ που δεν τηρούν ούτε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην άνοδο της ακροδεξιάς, αναφέροντας ότι αυτό θα επηρεάσει τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς είναι ένας θεσμός που έχει κάποιες ευαισθησίες στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα φύλων κλπ, κάτι που η ακροδεξιά δεν υιοθετεί. «Δεν ξέρω τι μας περιμένει», σημείωσε.

Ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Γιώργος Γεωργίου πρόσθεσε ότι το 2019 «ξέραμε ποια είναι η Ευρώπη, προς τα πού κινείται και τι θέλει να εξυπηρετήσει. Δυστυχώς, ήταν η πανδημία και οι δύο πόλεμοι, οι οποίοι επιδείνωσαν πολύ την εικόνα που είχαμε για την Ευρώπη», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει να διανύσει πολύ δρόμο για να είναι κατ’ ελάχιστον συνεπής με κάποιες από τις διακηρυκτικές αρχές της, δηλαδή ότι διασφαλίζει την ειρήνη, την ισορροπία, περιορίζει τις κοινωνικές ανισότητες. «Δυστυχώς όλα αυτά υπάρχουν και οξύνονται τα τελευταία χρόνια», είπε, σημειώνοντας την έλλειψη δημοκρατίας στη λήψη των αποφάσεων, και την πρόταση για κατάργηση της ομοφωνίας και του βέτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση