ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καρογιάν: Η ΔΗΠΑ θα υπερψηφίσει και φέτος τον Κρατικό Προϋπoλογισμό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι το 2024 ήταν χρονιά δραματικών εξελίξεων στη διεθνή σκηνή που δυνατόν να επηρεάσουν και το Κυπριακό

ΚΥΠΕ

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, συνεπής στο καθήκον και την ευθύνη που της αναλογεί, θα υπερψηφίσει και φέτος τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είπε ο Πρόεδρος της, Μάριος Καρογιάν, μιλώντας τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2025.

«Η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί, παραδοσιακά, μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Μια ευκαιρία να ξεδιπλωθούν οι πολιτικές, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται για το επόμενο έτος. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και μια ύψιστη πολιτική διαδικασία λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας στο νομοθετικό σώμα, η οποία είναι και η πεμπτουσία του πολιτεύματος μας», πρόσθεσε.

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία είναι σε εξέλιξη δυο πόλεμοί στη γειτονιά μας, είναι η αβεβαιότητα που προκαλείται με την εκλογή Τράμπ στις ΗΠΑ για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύει η διακηρυγμένη πολιτική του για επιβολή δασμών, καθώς και η πολιτική και οικονομική κρίση που μαστίζει την Γερμανία και ακόμα περισσότερο την Γαλλία, που ήσαν και εξακολουθούν να είναι οι ατμομηχανές της ΕΕ.

Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι το 2024 ήταν χρονιά δραματικών εξελίξεων στη διεθνή σκηνή που δυνατόν να επηρεάσουν και το Κυπριακό.

«Στη γειτονιά μας είχαμε την συνέχιση του πολέμου στη Γάζα, την επέκταση του στον Λίβανο με παρενέργειες και στο Ιράν και την κατάρρευση του καθεστώτος στην Συρία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει μία ανοικτή πληγή για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ άδηλες παραμένουν οι προθέσεις του νεοκλεγέντος Προέδρου Τράμπ σε σχέση με την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μέσα σε αυτό το ρευστό και εν πολλοίς θολό διεθνές περιβάλλον που θα πρέπει να κινηθούμε στο Κυπριακό», σημείωσε.

Είπε ότι «εμείς ως ε/κ κοινότητα δεν έχουμε την πολυτέλεια, ούτε την επιλογή ιστορικής ευθύνης, να αποστασιοποιηθούμε από το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, που δεν είναι άλλο από τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προνοείται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις αποφάσεις των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη βούληση της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτή παγίως εκφράζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Η λύση, φυσικά, είπε, πρέπει να οδηγεί σε απαλλαγή από την κατοχή και τα συνεπακόλουθά της, στην αντιστροφή των τετελεσμένων της εισβολής, και σε ένα κανονικό κράτος.

ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στην πρόσφατη δημόσια συζήτηση και στις αντεγκλήσεις σχετικά με τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ΝΑΤΟ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι τα όσα δημοσίως διημείφθησαν και άκαιρα ήταν και αχρείαστα, λόγω της γνωστής αρνητικής στάσης της Άγκυρας.

«Οι αποφάσεις στο Βορειατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο αποφασιστικό όργανο του ΝΑΤΟ, λαμβάνονται με ομοφωνία. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στη διμερή συνεργασία με κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Πολιτειών, για προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την ΕΦ, εκπαίδευση των στελεχών της και αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών της Δημοκρατίας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Όμως το θέμα της ένταξης της Κύπρου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα μπορούσε να συζητηθεί στο ευρύτερο πλέγμα των διευθετήσεων ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού, όπου η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων παραμένει μία από τις βασικότερες μας επιδιώξεις», συμπλήρωσε.

Δημοσιονομικά

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε, παράλληλα, ότι μέσα σ’ αυτό το ρευστό γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, που οι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον τους, που βιώνουν την κλιματική κρίση και αισθάνονται να απειλούνται από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές, που η ακρίβεια συρρικνώνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών και μειώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, των ανέργων και των συνταξιούχων, που οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, οδηγώντας σε απόγνωση διαρκώς μεγαλύτερα τμήματα των πληθυσμών, που ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός βρίσκονται σε έξαρση οδηγώντας σε άνοδο την Ακροδεξιά και τον αυταρχισμό, «καλούμαστε να διαχειριστούμε τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας με πειθαρχία, ορθολογισμό και σύνεση».

Είπε, παράλληλα, ότι «θα πρέπει να ενσκήψουμε με μεγαλύτερη ευαισθησία πάνω στα υπαρκτά προβλήματα των πολιτών».

«Γιατί, κακά τα ψέματα, πολλά νοικοκυριά υπέφεραν και εξακολουθούν να υποφέρουν από τις αυξήσεις των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών και δεν είχαν μερίδιο από τις δημοσιονομικές θετικές επιδόσεις. Μπορεί η οικονομία να καταγράφει ισχυρούς θετικούς δείκτες, αλλά μια σημαντική μερίδα δεν το αισθάνεται στη τσέπη της, αφού το συσσωρευμένο κόστος ζωής, εξανεμίζει τις όποιες διαφοροποιήσεις στο εισόδημά τους», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα άτομα με αναπηρίες, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ούτε 1 στα 10 άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνουν κρατική πρόνοια, και δεν είναι τυχαίο που η Eurostat κατατάσσει την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις, σε ό,τι αφορά τις παροχές για την αναπηρία.

«Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας που ετοιμάζεται, το κράτος, επιτέλους, οφείλει, έστω και την υστάτη, να αναλάβει τις μεγάλες του ευθύνες», σημείωσε.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι οι προκλήσεις που έχουν μπροστά τους είναι πολυσύνθετες.

«Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο κόσμος είναι πια κουρασμένος, αποστασιοποιημένος, υποψιασμένος και καχύποπτος. Έχει εξαντλήσει τα όρια της αντοχής και της ανοχής του. Δεν αγοράζει γενικολογίες, αοριστολογίες και ανέξοδες υποσχέσεις. Περιμένει πρακτικές, ρεαλιστικές και συγκεκριμένες λύσεις με σύγχρονες εφαρμόσιμες προδιαγραφές και άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση