ΚΥΠΕ
Η λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει νέες μεγάλες προοπτικές για τη χώρα μας, τον λαό μας, αλλά και για την οικονομία μας, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του κατά την έναρξη της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό τη Δευτέρα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πρόσθεσε σχετικά με την οικονομία ότι παρά τη θετική εικόνα δεν μπορεί να εξετάζεται ανεξάρτητα από την κοινωνία και κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων τα οποία, όπως είπε, μεγεθύνθηκαν.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, το ΑΚΕΛ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2025, «γιατί είναι χωρίς συγκροτημένη στρατηγική αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων, χωρίς φιλόδοξο αναπτυξιακό σχεδιασμό και κατώτερος των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων».
Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει θετική εικόνα σε βασικούς δείκτες, την ίδια ώρα όμως δεν μπορούμε να εξετάζουμε την οικονομία ανεξάρτητα από την κοινωνία, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τα φαινόμενα φτώχειας και αδυναμίας εξασφάλισης των βασικών αγαθών.
«Είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι η Κυβέρνηση δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας. Δεν λήφθηκαν αποφάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων τα οποία σοβαρά μεγεθύνθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν σε όλους τους βασικούς κοινωνικούς δείκτες η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε.
"Χρειάζονται μέτρα που να μειώνουν το κόστος του ηλεκτρισμού, των καυσίμων και των επιτοκίων. Χρειάζονται πολιτικές που να καθιστούν προσιτή τη στέγη και να βελτιώνουν την κοινωνική πολιτική του κράτους. Αυτοί είναι οι πυλώνες μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ακρίβεια. Όχι ημίμετρα, όχι αποσπασματικές λύσεις στις οποίες περιορίζεται η κυβέρνηση», σημείωσε.
«Η καλή κατάσταση της οικονομίας δεν πρέπει να εφησυχάζει. Δεν πρέπει να διαγράφεται η ανάγκη για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών στρεβλώσεων και διαχρονικών προβλημάτων, των οποίων τις αρνητικές συνέπειες πληρώνει ο κόσμος», ανέφερε ακολούθως, προσθέτοντας ότι για την ενίσχυση της σταθερότητας της οικονομίας χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Επιβάλλεται να επενδύσουμε σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας μας που ιστορικά αποδείχθηκαν -και συνεχίζουν να είναι- σημαντικοί (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποιητική και κατασκευαστική βιομηχανία, υπηρεσίες).
Παράλληλα, πρέπει να επενδύσουμε σε νέους τομείς, όπως είναι η τεχνολογία, η έρευνα και η καινοτομία.
Επιβάλλεται να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά και γρήγορα στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών που καθυστερεί και συνεχώς παρουσιάζει αστοχίες (e-justice, Ιππόδαμος).
Επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες για αδειοδοτήσεις και δικαστικά ζητήματα, όπως επίσης επιβάλλεται η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για να γίνει πιο δίκαιο, εύκολο και απλό, ανέφερε.
Χρειάζεται επίσης η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που δραματικά επηρεάζει την περιοχή μας, η επένδυση στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες, η βελτίωση του Συστήματος Υγείας και της κοινωνικής Πρόνοιας, πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο κ. Στεφάνου εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τα διαδραματιζόμενα στον τομέα της δημόσιας υγείας.
«Το σύστημα της δημόσιας υγείας κινδυνεύει, γιατί στον τομέα σταδιακά δημιουργείται μονοπώλιο από τις επιθετικές αγορές νοσηλευτηρίων στις οποίες προβαίνει συγκεκριμένο fund, το οποίο έχει αγοράσει τρία ιδιωτικά νοσηλευτήρια και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, διαπραγματεύεται την αγορά κι άλλων, ένα άλλο fund προβαίνει σε αγορές χημείων. Η ίδια πολιτική επεκτείνεται και στα διαγνωστικά κέντρα. Είναι φανερό ότι δημιουργούνται μονοπώλια στον τομέα της Υγείας, γεγονός άκρως επικίνδυνο, γιατί με τη δεσπόζουσα θέση τους τα μονοπώλια επιβάλλουν τους δικούς τους όρους», σημείωσε.
«Η Κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την όλη κατάσταση. Πρέπει επιτέλους να αναλογιστεί τις συνέπειες και ανάλογα να δράσει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο ΓΕΣΥ, να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να παρέμβει για να τερματίσει την κούρσα εξαγορών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Το δημόσιο συμφέρον το απαιτεί. Κι ας προχωρήσει η Κυβέρνηση όπως υποσχέθηκε και δεν το έκανε ακόμα, στον καταρτισμό ενός υγειονομικού χάρτη (capacity plan) για τον υπολογισμό των πραγματικών αναγκών της δημόσιας υγείας", συμπλήρωσε.
Η αναφορά για μονοπώλια στον τομέα της Υγείας φέρνει στην επιφάνεια ένα γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στον τόπο μας με μονοπωλιακές καταστάσεις, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας δεν λειτουργεί ο λεγόμενος ανόθευτος ανταγωνισμός, ούτε και η ελεύθερη αγορά «αφού είναι εγκλωβισμένη από την ύπαρξη ολιγοπωλιακών καταστάσεων».
«Ολιγοπώλιο υπάρχει στον κρίσιμο τομέα των τραπεζών ο οποίος ελέγχεται και σχεδόν πλήρως ποδηγετείται από δύο τράπεζες που καταχρώνται τη δεσπόζουσα θέση τους. Ολιγοπώλια υπάρχουν στον τομέα της ενέργειες, των καυσίμων και σε τομείς του λιανικού εμπορίου, τις συνέπειες των οποίων πληρώνουν οι καταναλωτές. Ενώπιον αυτής της κατάστασης δεν υπάρχει στιβαρή και συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική υπέρ των καταναλωτών. Δεν υπάρχει πολιτική στήριξης της Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών ενώ η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού αδυνατεί να τα βάλει με τα μεγάλα συμφέροντα», συμπλήρωσε.
Πολύπτυχο και πολύπλευρο χαρακτήρισε ο κ. Στεφάνου και το θέμα της βιωσιμότητας της ανάπτυξης, της διαχείρισης των φυσικών πόρων και του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, ως προς το οποίο ανέφερε πως «ό,τι σπαταλούμε και εκποιούμε το αφαιρούμε από την κληρονομιά που οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, φροντίζοντας για το μέλλον τους».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων, το οποίο εκτίμησε ότι θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη κρίση, σημειώνοντας πως επιπρόσθετα η χώρα κινδυνεύει «με πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ».
Κάλεσε επίσης το Υπουργείο Γεωργίας να αναστείλει την προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου 2025 έναρξη του Προγράμματος «Πληρώνω όσο πετώ», «γιατί αν προχωρήσουμε οι πολίτες θα πληρώνουν περισσότερα για ανακύκλωση, η οποία δεν θα γίνεται εξαιτίας των προβλημάτων στους ΟΕΔΑ αλλά και σε άλλους κρίκους της αλυσίδας του συστήματος».
«Το κακό όνομα που απέκτησε η Κύπρος δυσχεραίνει την προσπάθειά μας να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία και δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου.
Πρόσθεσε ότι η διαφθορά επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί και το όνομα της Κύπρου να αποκατασταθεί, όπως και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, συμπληρώνοντας πως «απαραίτητο βήμα για να επιτευχθεί αυτό είναι η ουσιαστική και γρήγορη διερεύνηση των σκανδάλων και η προσαγωγή των πρωταγωνιστών τους στο δικαστήριο».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η λύση του Κυπριακού έχει άμεση σχέση με τη διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας και του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.
Πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο που σημειώνεται μια κάποια κινητικότητα, θα πρέπει να κυνηγήσουμε τις όποιες πιθανότητές «με ανάληψη πρωτοβουλιών και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όχι όμως σαν αυτή του Προέδρου για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ».
«Αυτή η θέση είναι άκρως επικίνδυνη. Η διασύνδεση της λύσης με το ΝΑΤΟ βάζει τη μπάλα στα πόδια της Τουρκίας και μάλιστα στο δικό της γήπεδο. Το Κυπριακό θα πέσει θύμα των επιδιώξεων της Τουρκίας που επιδιώκει τη διχοτόμηση, αλλά και του ΝΑΤΟ που θεωρεί την κατοχική δύναμη στρατηγικής σημασίας σύμμαχο. Είναι έτσι που η Τουρκία διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πήρε ό,τι ήθελε και από τους Αμερικανούς και από τους Ευρωπαίους», σημείωσε.
«Ένας τρόπος υπάρχει να δημιουργήσουμε προοπτική λύσης έστω και μέσα από τις δυσκολίες που προκαλεί η τουρκική αδιαλλαξία: να επιμένουμε στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, να επιδιώξουμε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες από το σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας ολόκληρο το διαπραγματευτικό κεκτημένο. Αν γίνει αυτό, η απόσταση για τη λύση δεν είναι μεγάλη και αυτό γιατί τα σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα είναι λίγα. Με μια τέτοια προσέγγιση οι πιθανότητες για επίλυση του Κυπριακού αυξάνονται σημαντικά, ανάλογα βέβαια με την πολιτική βούληση που θα επιδείξουν τα εμπλεκόμενα μέρη και, πρωτίστως, η Τουρκία», συμπλήρωσε.