ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικόλας: Η οικονομία παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανθεκτικότητας

Όσα είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ στην πρώτη ημέρα συζητήσεων της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2025

ΚΥΠΕ

Ο προϋπολογισμός για το 2025 κατατίθεται μέσα σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας λόγω σοβαρών, γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την έναρξη της τριήμερης συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2025. Σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Όμως, παρά την αβεβαιότητα, παρά τις παγκόσμιες εξελίξεις, η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες ανθεκτικότητας. Εξάλλου δεν χρειάζεται να σας πω εγώ ποια είναι η πραγματική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Ήδη έχουν μιλήσει όλοι οι οίκοι αξιολόγησης. Είχαμε 8 διαδοχικές αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας μέσα σε 20 μήνες. Για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν πλέον την κυπριακή οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα ''». Από τους Scope μέχρι την Moody’s και τους Fitch καταγράφεται μια ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε.

Παρά τη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, εξακολουθούν να καταγράφονται και σημαντικοί κίνδυνοι που πρέπει να λάβουμε υπόψη.

«Οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι δημιουργούν αβεβαιότητα και ενδεχομένως να συνεχίσουν να μας προκαλούν επιπτώσεις στο μεταναστευτικό και στον τουρισμό», σημείωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό 15ετίας, κάτω του 5% (4.8%) σε σύγκριση µε 6,5% όταν ανέλαβε η παρούσα διακυβέρνηση και 16% το 2013, σημειώνοντας ότι μειώθηκε δια τρία η ανεργία από το 2013.

«Η ανεργία στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή ξεπερνά το 6,3%. Έχουμε πετύχει μείωση της ανεργίας πέραν του στόχου που τέθηκε για το 2024 και οδεύουμε το 2025 σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι ίσως, όμως, το πιο σημαντικό επίτευγμα της κυπριακής οικονομίας είναι η σημαντική μείωση του δημόσιουχΧρέους και υπενθύμισε «ότι στο απόγειο της χρεοκοπίας μας, το δημόσιο χρέος το 2015 είχε φτάσει το 108% του ΑΕΠ μας».

«Θα κάνω μια πρόβλεψη: Εάν όλα συνεχίσουν να κυλούν ομαλά, το δημόσιο χρέος θα πάει κάτω από 60% του ΑΕΠ, όχι το 2026 όπως ήταν ο αρχικός στόχος, αλλά εντός του 2025», σημείωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε, ακόμη, ότι η θετική πορεία της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί.

«Με έναν προϋπολογισμό που στοχεύει στην ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική αλληλεγγύη. Επίκεντρο του οποίου είναι η μεσαία τάξη και οι μη προνομιούχοι», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι η θετική εικόνα της κυπριακής οικονομίας «σίγουρα δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό».

«Φυσικά και αναγνωρίζω πως υπάρχουν μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις και σημαντικά προβλήματα. Είναι γεγονός πως ο πληθωρισμός των τελευταίων χρόνων και η αύξηση του κόστους ζωής, πιέζουν τα κυπριακά νοικοκυριά και τις κυπριακές επιχειρήσεις. Η ακρίβεια και η αύξηση του κόστους ζωής είναι όντως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή κοινωνία», σημείωσε.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι αν θεωρούμε πως η Κύπρος είναι «success story» σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, τότε η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί «super story».

Όπως ανέφερε, η Κύπρος είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει μειώσει τις μεταναστευτικές της ροές, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που παρουσιάζει αύξηση, και συμπλήρωσε ότι το μεταναστευτικό είναι πλέον διαχειρίσιμο.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε, παράλληλα, ότι ως ΔΗΚΟ καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διορίσει μία ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να αξιολογήσει τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ, πριν να είναι πολύ αργά.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε, παράλληλα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 1ο εξάμηνο του 2026, προσθέτοντας ότι «θέλουμε η Κυπριακή Προεδρία να πετύχει και δηλώνουμε πως θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την έντιμη Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα στην προετοιμασία για την Κυπριακή Προεδρία».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έπειτα από 7 χρόνια αδιέξοδου «έχουμε επιτέλους κινητικότητα στο Κυπριακό», προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε και ευχόμαστε η πολυμερής διάσκεψη να στεφθεί με επιτυχία και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

«Φυσικά, από την άλλη, δεν πρέπει να υποτιμούμε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε. Εκτιμούμε πως η πλευρά μας θα δεχθεί αφόρητες πιέσεις για να αποδεχθεί μια νέα βάση των διαπραγματεύσεων – τη βάση των δυο κρατών ή της συνομοσπονδίας - κάτω από το βάρος του εκβιασμού να τερματιστεί η διαδικασία. Για άλλη μια φορά θα θέλουν «να δώσουμε ουσία για να συνεχίσει η διαδικασία». Η διαπραγματευτική μας ομάδα θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια που θα τεθούν ενώπιον μας», συμπλήρωσε.

Πρέπει, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, να αποφευχθεί η αλλαγή της βάσης, χωρίς να κηρυχθεί αδιέξοδο.

«Πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πάνω στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Όμως, οφείλουμε να τονίσουμε πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, πήγαμε σε τριμερή συνάντηση, πάμε σε πολυμερή διάσκεψη, παρά την άρνηση και την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Η σωστή διεκδίκηση φέρνει αποτελέσματα. Πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικήσουμε. Και για αυτό στηρίζουμε τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Θέλουμε να πετύχει και θα τον βοηθήσουμε να πετύχει στη μεγάλη προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X