ΚΥΠΕ
Με την οικονομία «σε ελεύθερη πτώση» και με καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις από την Τουρκία, πολίτες στην κατεχόμενη Κύπρο έχουν αρχίσει να βγαίνουν στο δρόμο κατά χιλιάδες για να υποστηρίξουν ένα ομοσπονδιακό μέλλον για το νησί, γράφει η εφημερίδα Guardian σε ανταπόκριση από την κατεχόμενη Λευκωσία.
Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Έλενα Σμιθ, συνομιλεί αρχικά με τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής συντεχνίας δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ, εκ των πρωτοστατών σε αυτές τις διαδηλώσεις, ο οποίος σημειώνει ότι «υπάρχει θυμός στον αέρα».
Το δημοσίευμα επισημαίνει τις οικονομικές δυσκολίες των πολιτών λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, καθώς και το κάλεσμα για μποϊκοτάζ των επερχόμενων «βουλευτικών εκλογών». Την ίδια ώρα, προσθέτει ο Guardian, «μια μαύρη λίστα με Τουρκοκύπριους αντιφρονούντες, που φέρεται να έχει καταρτιστεί κατ’ εντολή της Άγκυρας, έχει προκαλέσει ταραχή και φόβο».
Ο θερμός υποστηρικτής της επανένωσης κ. Ελτσίλ δηλώνει ότι «η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» των Τουρκοκυπρίων και ότι θα έπρεπε «να κρατήσει τα χέρια της μακριά από την Κύπρο, να πάρει τη λίρα της και να φύγει».
Ο ίδιος σημειώνει ότι λόγω της διολίσθησης της τουρκικής λίρας πριν από πέντε χρόνια ο μισθός ενός νεοδιορισμένου Τουρκοκύπριου δασκάλου αντιστοιχούσε σε 1.100 ευρώ το μήνα. Τώρα ο μισθός αυτός έχει μειωθεί σε 350 ευρώ καθαρά.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι διαδηλώσεις υπέρ της επανένωσης γίνονται σε μια στιγμή που οι ελπίδες για κάτι τέτοιο «σπάνια ήταν τόσο ζοφερές». Παραπέμπει στην προειδοποίηση του ΓΓ των ΗΕ ότι χωρίς αποφασιστική δράση δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος.
Ο επικεφαλής αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης που έχει προαναγγείλει μποϊκοτάζ των «εκλογών» Ιζέτ Ιζτζάν εκτιμά ότι «η διχοτόμηση είναι τόσο κοντά», κατηγορώντας τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ως «μαριονέτα της Άγκυρας».
Ο ίδιος σχολιάζει ότι ποτέ στο παρελθόν η τουρκική ανάμειξη στις τουρκοκυπριακές υποθέσεις δεν ήταν τόσο κατάφωρη και πως οι «εκλογές» δεν αντιπροσωπεύουν πλέον τους Τουρκοκύπριους, καθώς είναι «ένα παιχνίδι που σχεδιάζει και παίζει η Τουρκία».
Ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί σχολιάζει τη «μαύρη λίστα» με 42 πολιτικούς, συγγραφείς, δημοσιογράφους, νομικούς, συνδικαλιστές και καλλιτέχνες που αποκάλυψε η Avrupa και λέει ότι «έχει προκαλέσει φόβο και αβεβαιότητα». Ο ίδιος προσθέτει ότι μετά από την «εκλογή» Τατάρ έχει αλλάξει η αίσθηση ελευθερίας της έκφρασης και αλληλοσεβασμού που διέκρινε την τουρκοκυπριακή κοινωνία.
Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια περιστατικά απαγόρευσης εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία, χωρίς εξήγηση, όπως του δημοσιογράφου Αλί Κισμίρ.
Η ανταπόκριση καταλήγει με δήλωση του κ. Ελτσίλ: «Πρέπει να γίνουν περισσότερες διαμαρτυρίες με στόχο την Τουρκία, διότι η Τουρκία είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος και στην επανένωση. Μας λένε προδότες και τουρκόφωνους Έλληνες, αλλά δεν τα παρατάμε. Είμαστε εδώ για να μείνουμε και είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε».