ΚΥΠΕ
Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα προστατεύσει επίσης τα δικαιώματα των Τ/κ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, ενώ υπενθύμισε την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για το casus belli στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.
Ο Τούρκος Υπουργός κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συνεχίζει τον έντονο εξοπλισμό με την προμήθεια ακριβών όπλων και εξοπλισμών και διερωτήθηκε εναντίον ποιου εξοπλίζεται η Ελλάδα.
Σε συνέντευξη Τύπου για το τέλος του έτους, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι η Τουρκία προέτρεψε την Ελλάδα να μην κάνει κίνηση «από λανθασμένο υπολογισμό» αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, ενώ επανέλαβε την έκκληση της τουρκικής Κυβέρνησης προς τη γείτονα χώρα να επιλύσει όλες τις διαφορές μέσω ειρηνικού διαλόγου.
“Ελπίζω να μην κάνουν λάθος και σκεφτούν να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια. Αυτός είναι ένας λάθος υπολογισμός”, είπε ο Χουλούσι Ακάρ, προσθέτοντας ότι “η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν μια σειρά εκκρεμών προβλημάτων που προέρχονται από το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού της τελευταίας ότι έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα υπάρχοντα 6 σε 12 μίλια, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Η τουρκική εθνοσυνέλευση δήλωσε το 1995 ότι μία μονομερής δράση της Ελλάδας για τα χωρικά ύδατα θα αποτελούσε casus beli, που σημαίνει αιτία πολέμου. Η Τουρκία δεν είναι μέρος της UNCLOS”.
“Δεν πρέπει να προσπαθήσουν να μας δοκιμάσουν”, είπε ο Χουλούσι Ακάρ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει καλύτερα να αρκεστεί στα υπάρχοντα 6 μίλια των χωρικών υδάτων της. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι εάν η Ελλάδα επιβάλει χωρικά ύδατα 12 μιλίων στο Αιγαίο, η Τουρκία δεν θα έχει καθόλου χώρο να πλέει προς τα διεθνή ύδατα χωρίς τη συγκατάθεση της ελληνικής Κυβέρνησης. “Τι είδους λογική είναι αυτή; Αυτό είναι άδικο και ενάντια στο νόμο”, δήλωσε ο Χουλούσι Ακάρ. Σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνικές εκκλήσεις προς την Τουρκία για απόσυρση της απόφασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για το casus beli, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι “είναι θέμα εθνικής ασφάλειας”.
Ο Τούρκος Υπουργός παραπονέθηκε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα εδάφη της περισσότερο από τέσσερις φορές από την ίδρυσή της, εξακολουθεί να κατηγορεί την Τουρκία για επεκτατικές πολιτικές. “Υπάρχει ένα στάτους κβο στο Αιγαίο. Έχετε χωρικά ύδατα 6 μιλίων, να είστε ευγνώμονες για αυτό. Αυτό που λέμε είναι ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επωφεληθούν από τον πλούτο και να ζήσουν ειρηνικά”, ανέφερε.
Ο Τουρκος Υπουργός υποστήριξε ότι ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί και αξιωματούχοι συνεχίζουν τις επιθετικές και προκλητικές ενέργειες και ρητορική κατά της Τουρκίας. «Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ως μια απειλή, ενώ είναι αυτοί που εξοπλίζουν τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά», δήλωσε ο Χουλούσι Ακάρ.
Ανέφερε ότι παρά τις ελληνικές προκλητικές κινήσεις, η Τουρκία εξακολουθεί να επιδιώκει να επιλύσει τα προβλήματα μέσω διαλόγου και επανέλαβε την έκκληση της Άγκυρας για τον τέταρτο γύρο συνομιλιών μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας στην τουρκική πρωτεύουσα. “Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι αξιολογούν την έκκλησή μας και τους περιμένουμε”, ανέφερε ο Χουλούσι Ακάρ.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι μια άλλη σημαντική κίνηση που απασχολεί την Τουρκία είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα δημιουργεί νέες συμμαχίες με ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ με κόστος την αλλοίωση της συμμαχικής αρχής της συλλογικής άμυνας.
“Είμαστε σύμμαχοι με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά κάνουν συμφωνίες. Μια συμμαχία μέσα σε μια συμμαχία… Αυτό μόνο αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ. Γιατί τα κάνετε όλα αυτά ενώ υπάρχει το ΝΑΤΟ” διερωτήθηκε.
Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τον έντονο εξοπλισμό με την προμήθεια ακριβών όπλων και εξοπλισμών και διερωτήθηκε “εναντίον ποιου είναι αυτό”. Είπε ότι η Τουρκία διατηρεί την καλή της πρόθεση για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται ένδειξη αδυναμίας, ενώ υποσχέθηκε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τη δέσμευσή της για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο θάλασσα.
“Ομοίως, ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα προστατεύσει επίσης τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων”, ανέφερε. “Η Τουρκία είναι ένας αποτελεσματικός, ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος για τους φίλους της”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.