ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γ. Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η εθνική στρατηγική για το Κυπριακό

Όσα είπε σε ομιλία του στο επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος

ΚΥΠΕ

Η ανάγκη συνεπούς εθνικής στρατηγικής για το Κυπριακό προβάλλει και πάλι ως αδήριτη αναγκαιότητα, ενώ σε κοινή πορεία και συντονισμό με την Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας, τόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του στο επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος προς προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Το μνημόσυνο, έγινε το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και άλλων αξιωματούχων.

«Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή των κινδύνων για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού», υπογράμμισε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «η ανάγκη συνεπούς εθνικής στρατηγικής προβάλλει και πάλι ως αδήριτη αναγκαιότητα», προσθέτοντας ότι «για να διασφαλίσουμε ενότητα δράσης πρέπει να επιμείνουμε σε βάση λύσης όπως αναφέρεται στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 που προνοεί την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας, των θεσμών, των βασικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα απαλλάσσει από έποικους, κηδεμόνες και ξένη στρατιωτική παρουσία».

«Σε κοινή πορεία και συντονισμό με την Ελλάδα να αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ιδιότητα της χώρας μας, να απαιτήσουμε την πιο ενεργό ανάμιξη της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση, να απαιτήσουμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτές αποφασίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήδη από το 2005», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι «αναμένουμε και απαιτούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας επιβολή συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων και κυρώσεων που θα υποχρεώνουν την Τουρκία σε συμμόρφωση προς το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Δεν είναι δυνατόν, συνέχισε, η ΕΕ να επιβάλλει ορθώς κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά να παραλείπει να το πράξει για την Τουρκία που αδικοπραγεί εναντίον της Κύπρου χώρας μέλους της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, «θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια».

«Καμιά απειλή, καμιά δυσκολία και καμιά πίεση δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε λύση που δεν θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και δεν θα αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ναι με σωφροσύνη. Ασφαλώς με υπευθυνότητα. Αλλά και με απόρριψη της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή και με άρνηση υποχωρήσεων στις πιέσεις τρίτων που ανατρέπουν κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης».

Είπε ακόμη ότι «49 χρόνια από τη φοβερή τραγωδία του 1974 εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την απειλή ανακοπής της ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού στην Κύπρο» και πρόσθεσε ότι «49 χρόνια από τότε και η εθνική λαϊκή ενότητα είναι απολύτως αναγκαία για την εθνική επιβίωση».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «η ενότητα δεν σημαίνει ιστορική αμνησία, παραχάραξη της αλήθειας και πλαστογράφηση των γεγονότων» και πρόσθεσε πως «ποτέ στην ιστορία των λαών δεν θεμελιώθηκε η εθνική ενότητα και η επιτυχής μελλοντική πορεία στη βάση διαγραφής εθνικών εγκλημάτων, αλλά αντίθετα με τη συντήρηση αυθεντικής της ιστορικής μνήμης για να φωτίζει διδακτικά το παρόν και το μέλλον».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «ο λαός μας επιδιώκει λύση, το συντομότερο δυνατό», η οποία «δεν θα νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα αλλά θα τα καταργεί, Που δεν θα στηρίζεται σε καταστρατήγηση αλλά διασφάλιση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών. Που θα στηρίζεται στις αρχές της δημοκρατίας. Λύση χωρίς διαχωριστικά τείχη, ξένους στρατούς και φυλετικούς – ρατσιστικούς διαχωρισμούς, με ενότητα κράτους, λαού, χώρου, θεσμών και οικονομίας» και «με κατάργηση εγγυήσεων και κηδεμονευτικών βαρών».

Αναφέροντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες, ο κ. Ομήρου είπε ότι «σταθερός και μόνιμος στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση της κατοχής, η οριστική διχοτόμηση και η δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων, όπως πλέον ομολογούν απροκάλυπτα και η απόδοση λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας».

Τέλος, στην ομιλία του στο επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι «θλιβόμαστε σήμερα, γιατί μνημονεύουμε ήρωες και μάρτυρες της αντίστασης», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «ξεχνούμε ότι οι μεγάλοι νεκροί δεν φεύγουν».

«Παραμένουν ζώντες και μετά θάνατον στις καρδιές των ανθρώπων, για να εμπνέουν, να φρονηματίζουν και να καθοδηγούν. Το αμάχητο τεκμήριο της αθανασίας τους είναι ο ίδιος ο ένδοξος τους θάνατος», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «δεν μπορούμε να μη στηλιτεύσουμε ως εσαεί εθνικό όνειδος, το γεγονός ότι οι πρωταίτιοι της μεγαλύτερης προδοσίας στη νεότερη ελληνική ιστορία παρέμειναν ατιμώρητοι».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση