Kathimerini.com.cy
Οι ψηφοφορίες των ευρωβουλευτών, που οδήγησαν στην επανεκλογή τόσο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όσο και της Ρομπέρτα Μέτσολα στα ηνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και η έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου του ψηφίσματος των πέντε πολιτικών ομάδων για την ανάγκη συνέχισης της στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία, σημάδεψαν τις τελευταίες μέρες τις συνεδριάσης της Ευρωβουλής. Προσοχής αξίζει το πώς κινήθηκαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές στα πιο πάνω ζητήματα.
Όσον αφορά τη συνεισφορά της Κύπρου στη ψηφοφορία για επανεκλογή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ (ΕΛΚ) Λουκάς Φουρλάς και Μιχάλης Χατζηπαντέλα ψήφισαν υπέρ. Ενώ ο Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ (Αριστερά) ψήφισε κατά, όπως και η υπόλοιπη πολιτική ομάδα της Αριστεράς. Ο Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ (S&D) είχε πρόθεση να ψηφίσει αρνητικά, ενώ ο Γεάδης Γεάδη δήλωνε πως προβληματιζόταν, δεδομένης της απόφασης του ECR για κατά βούληση ψήφο. Ο Φειδίας Παναγιώτου, όπως είχε προαναγγείλει επικαλούμενος τη διαδικτυακή ψηφοφορία ψήφισε εναντίον, κοινοποιώντας για του λόγου το αληθές και σχετικό βίντεο.
Ρομπέρτα Μέτσολα
Την Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν τα όσα γράφονταν τις τελευταίες ημέρες, με τη Ρομπέρτα Μέτσολα να αναλαμβάνει για δεύτερη φορά τα ηνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη θέση της Προέδρου. Από τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, τέσσερις στήριξαν την Ρομπέρτα Μετσόλα, με τον μη εγγεγραμμένο σε πολιτική ομάδα Φειδία να ρίχνει λευκό, ενώ ο Γιώργος Γεωργίου στήριξε την υποψήφια της πολιτικής του ομάδας, Ιρένε Μοντέρο.
Ουκρανικό
Την ίδια μέρα, με 495 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 47 αποχές εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το ψήφισμα των πέντε πολιτικών ομάδων για την ανάγκη συνέχισης της στήριξης της ΕΕ στην Ουκρανία. Το ψήφισμα, το οποίο καθορίζει την πρώτη επίσημη θέση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη νέα σύνθεσή του σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επαναλαμβάνει τη συνεχή στήριξη του Κοινοβουλίου για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
Η Κύπρος συνέβαλε στο αποτέλεσμα με τρεις βουλευτές (Μιχάλης Χατζηπαντέλα, Κώστας Μαυρίδης, Γεάδης Γεάδη). Οι άλλες τρεις μοιράστηκαν σε καταψήφιση του ψηφίσματος (Γιώργος Γεωργίου), σε αποχή (Φειδίας Παναγιώτου) και σε απουσία (Λουκάς Φουρλάς).