ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Αρχή και τέλος του κυπριακού δράματος οι αγνοούμενοι

«Έχετε απόλυτα δίκιο και δεν θα σταθώ απέναντι σας για να δικαιολογήσω οτιδήποτε δεν δικαιολογείται», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Τη διαβεβαίωση ότι η αρχή και το τέλος του κυπριακού δράματος ταυτίζονται με το θέμα των αγνοουμένων, με τον δικό τους αγώνα και την δική τους αγωνία, έδωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος χαρακτήρισε την αυριανή μέρα, 20η Ιουλίου, δύσκολη για όλους και ειδικά για τους συγγενείς των αγνοουμένων που εδώ και 50 χρόνια ζουν με μια φωτογραφία στο χέρι.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πανόραμα Αγνοουμένων στον Κόρνο, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «για μια ακόμη χρονιά, ανταποκρινόμενοι στο καθεχρονικό κάλεσμα της Ιστορίας και της συνείδησής μας, συγκεντρωθήκαμε απόψε εδώ, στον ιερό τούτο χώρο, για να τιμήσουμε τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας, που είναι τα θύματα της πιο σκληρής πτυχής του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ - και αυτή η προσπάθεια δεν σταματά μέχρι και τη διακρίβωση της τύχης του τελευταίου αγνοούμενου μας - για να διατρανώσουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας ότι ποτέ δεν θα ησυχάσουμε, ποτέ δεν θα σταματήσουμε εάν δεν μάθουμε για την τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου. Είμαι απόψε μαζί σας, αγαπητοί συγγενείς των αγνοουμένων μας, για να σας διαβεβαιώσω, βλέποντας σας στα μάτια, ότι θα συνεχίσω την προσπάθεια, όπως εξάλλου πράττω από το 2013 όταν σας πρωτογνώρισα, έτσι ώστε να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου και να δοθεί «τέρμα», διότι δεν θα δοθεί ποτέ πραγματικά τέρμα».

Αφού ανέφερε ότι γνωρίζει πολύ καλά πάρα πολλούς από τους συγγενείς των αγνοουμένων, σημείωσε πως «είναι αδυσώπητος ο χρόνος, αφήνει έντονα τα σημάδια. Οι γονείς των αγνοουμένων μας λιγοστεύουν, τα αδέλφια τους γερνούν και τα παιδιά τους μεγαλώνουν».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε χθες «με ομάδα παιδιών των αγνοουμένων μας, που μοιράστηκαν μαζί μου τα βασανιστικά «γιατί» που βιώνουν από την παιδική τους ηλικία».

Απευθυνόμενος σε γυναίκα στο ακροατήριο, η οποία ανέφερε ότι «κανείς δεν μας είδε εδώ και 50 χρόνια» ο Πρόεδρος της ανέφερε πως «έχετε απόλυτα δίκιο και δεν θα σταθώ απέναντι σας για να δικαιολογήσω οτιδήποτε δεν δικαιολογείται».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι πλείστοι είναι συνομήλικοί μου, που κουβαλούν το βάρος της απώλειας, το οποίο κανένας δεν μπορεί ποτέ να καλύψει, κανένας δεν μπορεί να συμπληρώσει αυτό το τεράστιο κενό».

Συμπληρώνονται 50 χρόνια, μισός αιώνας, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε πως «αυτό το ανθρωπιστικό δράμα δεν χρειάζεται πολλά λόγια, όπως ούτε εσείς χρειάζεστε βαρυσήμαντες δηλώσεις και μεγάλες υποσχέσεις. Επειδή συμπληρώνονται 50 χρόνια πρέπει όλοι μας να κάνουμε ένα απολογισμό, να κάνουμε αυτοκριτική».

Και αυτό, συνέχισε «που χρειάζεται πρώτα και πάνω από όλα προς όλους εσάς είναι ειλικρίνεια, που δυστυχώς δεν υπήρξε για πολλά χρόνια, και ενσυναίσθηση. Δεν ζητάτε πολλά, αυτά μόνο ζητάτε. Και εκείνο που μπορώ απόψε να σας πω, είναι ότι προσεγγίζω αυτό το σοβαρότατο ανθρωπιστικό θέμα – δεν είναι πολιτικό, δεν είναι γεωπολιτικό, δεν είναι γεωστρατηγικό – με την απόλυτη σοβαρότητα, την προσοχή και την ευαισθησία που αρμόζει σε όλους εσάς».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά στο 1999 όταν «ξεκίνησε η προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, οργανωμένη και συστηματική, από έναν άνθρωπο ο οποίος δεν είναι πλέον μαζί μας, έναν άνθρωπο που πολλοί από σας αγαπήσατε, πολλοί άλλοι είχατε διαφορές μαζί του, αλλά θέλω απόψε να αναφερθώ, στον Ξενοφώντα Καλλή. Γιατί έζησα από πρώτο χέρι, ως νεαρός διπλωμάτης το 1999, στο Υπουργείο Εξωτερικών και ξέρω πάρα πολύ καλά τις προσπάθειες αυτού του ανθρώπου για να ξεκινήσουν να υπάρχουν αποτελέσματα».

Ανήκω, συνέχισε ο Πρόεδρος «στη γενιά που μεγάλωσε με το «δεν ξεχνώ» και τον αριθμό 1619 για τους αγνοουμένους του 1974. Μέχρι σήμερα έχει διακριβωθεί η τύχη περίπου των μισών από αυτούς, και ο αριθμός αυτών που η τύχη διακριβώθηκε θα μπορούσε να ήταν σαφώς πιο μεγάλος εάν υπήρχε η συνεργασία από πλευράς Τουρκίας, αν επιτρεπόταν η έρευνα στα αρχεία του τουρκικού στρατού, αν δεν υπήρχε η σκόπιμη μετακίνηση και καταστροφή μαζικών τάφων με προφανή στόχο να αποκρύψει την αλήθεια».

Όμως, ανέφερε «η ταυτοποίηση λειψάνων και η έκδοση πιστοποιητικού θανάτου δεν αποτελεί απλώς μια ληξιαρχική πράξη. Είναι η απόδειξη της αλήθειας, η οποία είναι από τη μια εξαιρετικά επώδυνη, αλλά και από την άλλη, λυτρωτική, στο βαθμό που μπορεί να είναι, για τους ανθρώπους που εδώ και δεκαετίες αγωνιούν, ψάχνουν και αγωνίζονται».

Ανέφερε επίσης ότι «εκατοντάδες είναι οι γονείς, τα παιδιά και τα αδέλφια που περίμεναν χρόνια πολλά με την ελπίδα να ξαναδούν τους αγαπημένους τους. Πολλοί είναι εκείνοι που έφυγαν από τη ζωή χωρίς να γνωρίζουν για την τύχη τους» είπε και πρόσθεσε πως «αυτή είναι η τραγική αλήθεια την οποία εσείς, σεβαστοί συγγενείς αιχμαλώτων, των πεσόντων και αγνοουμένων, από την Κύπρο και την Ελλάδα, γνωρίζετε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα στην ομιλία του πως «οι αγνοούμενοι του 1974 αποτελούν το αέναο σύμβολο που μας θυμίζει τις καταστροφικές συνέπειες της εισβολής, είναι το δικό μας βαρύ και ασήκωτο μνημείο στον Άγνωστο Στρατιώτη, με τη διαφορά ότι γνωρίζουμε τον καθένα και την κάθε μια και, όμως, δεν είναι μαζί μας και εκεί αρχίζουν τα αναπάντητα ερωτήματα και τα πολλά «γιατί».

Αναφερόμενος στην αυριανή ημέρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι δύσκολη για όλους μας, ειδικά για εσάς, που εδώ και 50 χρόνια ζείτε με μια φωτογραφία στο χέρι, φυλακτό μιας ολόκληρης ζωής. Από τον ιερό αυτό χώρο σάς διαβεβαιώ ότι η αρχή και το τέλος του κυπριακού δράματος είναι ταυτισμένο με το θέμα των αγνοουμένων, με τον δικό σας αγώνα, η αγωνία σας είναι και δική μας αγωνία».

Τέτοιες δύσκολες στιγμές, συνέχισε «πάντα επιστρέφουμε στις ρίζες των προγόνων μας και αντλούμε δύναμη από την πηγή της παράδοσής μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έκλεισε την ομιλία του με τους «συγκινητικούς, ανθρώπινους στίχους του Δημήτρη Λιπέρτη, που μας δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τον δρόμο της υπομονής και της επιμονής» όπως ανέφερε.

«Για να φέξει καρτερούμεν, Το φως τζιείνης της μέρας, Πον' να φέρει στον καθέναν, Τζιαι δροσιάν τζιαι ποσπασιάν».

Σημειώνεται ότι hεκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκυπρια Οργάνωση Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων άρχισε με αφή φλόγας την οποία μετέφεραν Δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου» από την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Σωκράτης Σωκρατους επέδωσε Υπόμνημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακολούθησε δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων, τρισάγιο για τους ανευρεθέντες και ταυτοποιηθέντες και προσκλητήριο αγώνα.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, Β Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιος Γεωργαντάς και ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Προσφωνήσεις απηύθυναν η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας Μαρία Καλμπουρτζή και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση