Του Γιώργου Κακούρη
Μία 13σέλιδη δήλωση ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ολομέλεια της Άτυπης Διάσκεψης για το κυπριακό η οποία επί του παρόντος δεν έχει κατατεθεί γραπτώς.
Τα βασικά σημεία της επιχειρηματολογίας του Πρόεδρου ήταν πως το πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σχέδιο Ανάν και στους λόγους απόρριψής του από την ε/κ πλευρά καθώς όπως είπε δεν διασκέδαζε τις ανησυχίες των ε/κ για τα επεμβατικά δικαιώματα και τα ξένα στρατεύματα. Συμπλήρωσε πως είχε ήδη δημιουργηθεί η αίσθηση δημιουργίας μίας δυσλειτουργικής πολιτείας, με κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης. Είπε, πως όπως η τ/κ πλευρά επικεντρωνόταν στην πολιτική ισότητα και στην ανασφάλεια λόγω δημογραφικής σύνθεσης, η εκ πλευρά, είχε ανησυχίες για το ενδεχόμενο δυσλειτουργίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε και για τις συγκλίσεις που υπήρξαν, τον τρόπο λήψης αποφάσεων και τις ποσοστώσεις για συμμετοχή στα όργανα και στη δημόσια υπηρεσία.
Στις εκκρεμότητες των δύο πλευρών, ο Πρόεδρος προέταξε την εκ περιτροπής προεδρία, καθώς όπως είπε οφείλεται στην επιμονή της τ/κ πλευράς για θετική ψήφο σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου και του υπουργικού. Ξεκαθάρισε ότι δεν αρνήθηκε να υπάρχει τέτοια διάταξη σε θέματα που θα αφορούσαν αποφάσεις που επηρεάζουν κατά κάποιο τρόπο την τ/κ κοινότητα και έκανε αναφορά στο ψήφισμα 716 του 1991, όπου ήταν ενσωματωμένες οι θεματικές της πολιτικής ισότητας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έθεσε το ζήτημα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, εφόσον ξεκινήσει ην διαπραγμάτευση και ανέφερε πως υπάρχουν πρόσθετες διασφαλίσεις και για τις δύο κοινότητες, όπως για παράδειγμα η επικύρωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ε.Ε, τη δημιουργία συμβουλίου έκτακτης ανάγκης και πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης αλλά και το Σύμφωνο Φιλίας.
Όπως είπε, η διατήρηση του στάτους κβο δεν είναι προς όφελος κανενός, και σίγουρα όχι προς όφελος όποιας από τις δύο κοινότητας. Έκανε αναφορά στην πρότασή του Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και υπογράμμισε τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο.
Όπως είπε, τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν βάσει των μέχρι στιγμής συγκλίσεων και το Πλαίσιο Γκουτέρες. Τόνισε μάλιστα ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς, όπως είχαν υποβληθεί στις 5 και 6 Ιουλίου παραμένουν σε ισχύ. Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε για ένα μεγάλο διάστημα παρεξήγηση για την ημερομηνία του Πλαισίου Γκουτέρες.